/i/Öneriler

Öneriler alıp verin, yaşantınıza can verin.
  1. 1.
    +25 -2
    Beyler lys açıklandı tercih heyecanı başladı. Hepinizin içi kıpır kıpır. Elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıcam. Ekgiblerim yanlışlarım varsa düzeltin.

    - Beyler öncelikle seneye bırakma işini bi bırakın. Eğer çok kötü değilse. Çünkü seneye bıraktığınızda ill baştaki gazla ancak 1 2 ay gidebilirsiniz. Çok fazla boş zamanınız olacak.ve içinizden çalışma isteği gelmiycek. Konulara çalışırken bunu biliyorum diyip geçeceksiniz. Denemelerde yapamayadığınızı gördüğünüzde geri dönme imkanınız oldukça az olucak. Çünkü önünüzde geçen sene yapamadığınız birçok konu gelicek. Ha eğer diyosanızki ben yaparım zaten yapamadığım az yer vardı veya daha iyi bi yere giricem o zaman top sizde.

    Tercih yapacak arkadaşlara gelince

    -Arkadaşlar ilk yapmanız gereken şey hangi bölümü okumak istediğiniz. Eğer kafanızda belli bi bölün yoksa işe hangi bölüm ne iş yapar diye araştırmakla başlayın. internette hepsinin ne iş yaptığı iş imkanları yazıyo. Açıp ferre izleyeceğinize az araştırma yapın geleceğiniz sonuçta. Listeleyin iş imkanlarını. Sonrasında size uyan bölümleri seçin. Seçerken bölümün derslerine bakmayı unutmayın. iş imkanı fazla diye boru gibi bi bölümde boru gibi dersleri almayın sonra. Bakmazsanız ne o okul 4 senede biter nede bittiğinde bi b.ka yarar.

    Edit: beyler sorularınızı başlık altında sorun mesajlara bakamıyorum. Hem diğer arkadaşlarada yardımcı olabiliriz aynı zamanda

    Edit2: Arkadaşlar mezuna bırakmak son çare dedik ama buna tercih yapmadan önce karar vermelisiniz. Eğer tercih yapıpta gitmezseniz gelecek sene puan kesilir. Girme ihtimaliniz düşer. Bu nokta önemli aman dikkat
    ···
  2. 2.
    +8
    -Bölümünüzü seçtiniz. Sıra şehire geldi. Üniversite seçerken ortdıbına göre seçmeyin arkadaşlar. Öncelik olarak il olsun aklınızdaki. Yaşadığınız şehirdeki üniversitelere öncelik verin. Yani gidipte şuranın kızları güzel buranın gece hayatı güzel gibi şeyleri atın kafanızdan. Yaşadığınız şehirde üniversite okumak bir çok yönden daha avantajlı. Mesela eviniz var ailenizin yanındasınız. Akşam eve geldiğinizde sıcak yemeğiniz var. Cebinize paranızı koyan babanız var. Bildiğiniz bi şehir. arkadaşlarınız ortdıbınız burada daha birsürüü avantajı var.

    Eğer şehir dışında okumayı kafanıza koyduysanız. Öncelik vermeniz gereken şey yine ortam değil. Gideceğiniz şehrin maddi yönü. Eğer ailenizin maddi durumu iyi değilse gidipte istanbulu yazmayın mesela. Maddi yön derken yurt kiraları ev kiralarından tutunda otobüs parasına kadar herşeyi kastediyorum. Ucuz şehirler önceliğiniz olsun.

    Yaşadığınız şehire ulaşımı kolay olmasıda bi nokta. Ailenizin yanına kolayca gidebileceğiniz bi şehiri yazabilirsiniz. Canınız sıkıldığında bi hafta sonu atlayıp gidebileceğiniz bi yer olması iyi olacaktır. Çünkü eğer ailenizden uzakta uzun zaman geçirmemişseniz çok özleyeceksiniz ve bu sizi her yönden etkileyecek. Yani demem o ki yakın şehirleri de göz önünde bulundurun.
    ···
    1. 1.
      0
      çok kötüden kasıt sayısaldan kaç bin panpa
      ···
    2. 2.
      0
      Öyle bi soru sordun ki. Kardeşim belli bi kasıt yok.
      ···
    3. 3.
      +1 -4
      ya ne saçmalıyorsun sen dıbına kodumun çocuğu
      ···
    4. 4.
      +3
      cCc inci sözlük rehberlik servisi cCc
      ···
    5. diğerleri 2
  3. 3.
    +6
    - Lisede hepinizin üniversiteye geçince ayrı eve çıkma gibi hayalleri vardı. Ama bu hayalinize biraz daha ara vermelisiniz. Çünkü ayrı eve çıkmak için öncelikle arkadaş lazım size. Okula başladığınızda bulmanız biraz zor eğer daha öncesinde tanıdığınız bi arkadaş çevreniz yoksa. Eve çıkmak için güvenilir insanlar lazım sonuçta aynı evde yaşıycaksınız iti var uğursuzu var.

    Diyelimki arkadaş buldunuz. ilk aylar tatlı gelecektir size. Sonuçta kural yok kaçta girdin kaçta çıktın derdi yok. Ama bi zaman sonra tartışmalar başlayacak. Temizlik yapılmayacak. Yemek yapılmayacak. Nöbet sistemi kursanız bile kaytaranlar olacak. Mesela sınavınız var veya hastasınjz yorgunsunuz arrkadaşlarınızın misafiri gelicek ne hasta hasta onları çekebilirsiniz ne dinlenebilirsiniz nede ders çalışabilirsiniz. Misafirler gittikten sonraki temizlikte cabası.

    Yani arkadaşlar eve çıkmak öyle özenilecek bişey değil. eğer arkadaşlarınız sandığınjz kadar temizlil, yapmıyosa Köpek bağlasan durmaz denilecek yerlerde yaşayabilirsiniz.

    Diyelimki yurt ücreti 400 tl siz o paraya ev kirası da verebiliceğinizi düşünüyosunux. 3 -4 arkadaş toplanıp çıkalım diyosunuz. Ama şunlarıda unutmayın. Yurtta kalırken herşey içinde 400 tl. Yemek derdin yol temizlik derdin yok internetin var fatura ödemiyosun eşyaların hazır. Eve çıktığında faturalar olucak eşyalar alınıcak-ki bu eşyalar 0alındığında oldukça maliyetli 2. El eşyalarında ahı gitmiş vahı kalmış. -

    Yani arkadaşlar evi falan bırakın adam gibi gidin yurtta kalın. Her imkanınız var. Ha param bol ben tek başımada çıkarım diyosanız siz bilirsiniz
    ···
  4. 4.
    +4
    -Arkadaşlar bildiğiniz gibi ingilizce önemli. Bölümlerin ingilizce olanlarının puanlarıda yüksek. Eğer ingilizceye kafanız basıyosa bölümünüzün ingilizce olan üniversitelerini okumanızı tavsiye ederim.

    Tabi ingilizce olunca hazırlık işin içine giriyo. Okul başlamadan önce hazırlık muafiyet sınavı olur çoğu üniversitede eğer bu sınavı geçebilecek kadar ingilizceniz varsa hiç hazırlık okuyum falan demeyin. Az bişey çalışın adam gibi geçin sınavı fakültede devam edin. 1 senenizi, harcamayın. Ha şuda var ben ingilizcemi geliştircem falan diyosanız hazırlığın eğitimine bakın. Eğer sadece gramer veriyosa boşverin çünkü ilk okul seviyesinden başlayacaklar ve sizin tüm hevesiniz orada biticek. Ama listening-speaking-writing-reading olmak üzere ayrıldıysa gidebilirsiniz çünkü gelişmr imkanınız var. Ama yine tekrarlayım eğer geçebiliyosanız geçin. Bu arada şuda var arkadaşlar hazırlığın kitapları biraz pahalı. Yani 2 3 tane kitaba 500 lira bayılma ihtimalinizde var unutmayın. Bazı üniversitelerde orjinal olma zorunluluğu vardır hatta almanız için o kitabın internet ödevi, vardır ve notludur. Almadan önce o notun ne olarak etkilediğine dikkat edin.

    Şehir üniversitelerinde (ismi şehir ismi olannlar değil dikkat edin kampüsü, incin olan üniversiteler) hazırlık sınıflar yabancı diller yüksek okulunda olabiliyor bu okulun bulunduğu kampüsün yerinede bakın. Çünkü yine şehrin dışında olabilir. 1 Yılınız yolda geçmesin
    ···
  5. 5.
    +4
    -Gittiğiniz şehirde yurt fiyatlarını da araştırın. Eğer KYK ya başvurduysanız hemen çıkmama olasılığı var. Okulun yakınındaki yurtlar çoğu zaman daha pahalıdır.En yakından uzağa doğru bi liste yapın. Şimdi neden otobüs parasını hesaplayın dediğimi anlamışsınızdır. Çünkü kaldığınız yurdun okula uzak olma ihtimali var.
    ···
  6. 6.
    +4
    -Arkadaşlar üniversite seçerken yine ortdıbına bakmayın. Siz oraya okumak için gidiyorsunuz. Karı kız peşinde koşacaksanız boşa okulda vakit kaybetmeyin. Üniversiteyi seçerken okuldaki profesörlerin sayısına başarılarına bakmalısınız. Yani kısacası asıl amacınız olan eğitimine. Mezun ettiği kişilerin sayısına ve kaç kişi iyi bir iş bulmuş iyi yerlere gelmiş bunlara bakmalısınız.

    Bölüm dersleri asıl önemli derslerdir arkadaşlar. Bu derslere giren hocalara bakın. Ders içeriklerine falanda bakın çünkğ üniversiteden üniversiteye ders isimleri farklılık gösterebiliyo.

    Önemli bir nokta ise üniversitenin ismi. iibf okuyamak istiyosunuz bu alanda başarılı üniversiteleri öncelikli yazın veya mühendislik okuyacaksınız kendi alanında başarılı üniversiteleri yazın. Mühendislik için teknik üniversitelerin eğitimi daha iyi olabiliyor çünkü o alanda yoğunlaşmış oluyolar. Çoğu zaman isim yapmış üniversiteler iş dünyasında daha çok rağbet görüyo. Ünlü bi söz var Odtünün sonuncusu kıytırık bi üniversitenin birincisinden daha iyidir diye. Öyle olabiliyor arkadaşlar. Eğitimi iyi olan üniversitenin ismide duyuluyo dolayısıyla çalışan alınırken üniversitenin ismi önemli olabiliyor.

    Yine mühendislik okuyacak arkadaşlar in söylüyorum. Sanayi bölgelerinde olan üniversiteler daha avantajlı olabilir sizin için. Gerek staj olsun gerek iş imkanı olsun.
    ···
  7. 7.
    +2
    Arkadaşlar ben yazmayı unuttum arkadaşa teşekkür ediyorum hatırlattığı için. Arkadaşlar okulun ilk zamanları çok önemlidir. Eğrr hoca sizi mal olarak tanırsa mal olarak bitirirsiniz okulu her seferinde sizinle uğraşır not vermez kopya muamelesi yapar falan. O yüzden ilk zamanlar inekleyin. Hoca sizi çalışkan olarak bilsin. Sorulara cevap verin hocayla soru tartışın yanına gidin falan yani kısacası ilk zamanlar hocanın yalakası olun. Böyle olunca nr mi olucak siz sınavdan kötü not alsanız bile bi yeri unutmuştur diycek ve notu yukarı çekicek. Hoca faktörü üniversitenin en önemli faktörüdür arkadaşlar. Yukarıdaki arkadaş doğru söylüyo. Hoca sizi bırakırda geçirirde. Ama o ilk zamanlar yalıycaksınız azcık. Şunuda unutmayın bazı hocalar yalakaları sevmez hoca tahlilini iyi yapın. Baktınız bi hocanın peşinde çok adam dolanıyo sizde gidin. Hocaların odasına gidin falan.

    Arkadaşlar üniversitede hem okuyum hem çalışıym mantığı biraz zor yürüyo. Arkadaş drmiş 1200 lira maaşla iş var diye yok değil dolu millet eleman arıyo ama senden gündr 10 saat çalışmanı istiyo. Part time larda o kadar para vermiyo. Ki haftanın hergünü çalışıyosun 1 gün iznin var onuda verirse. Sosyal ortamın bitiyo arkadaşlar. Okulda ne yaptıysan o. Dışarıda kolay kolay oturamazsın. Sınav zamanı illaki çalışcaksın o yorgunlukla çalışsanda boşa çalışırsın izin alma imkanın her zaman olmaz. Özel sektör sonuçta adamı öldürene kadar çalıştırırlar
    ···
  8. 8.
    +2
    - Arkadaşlar seçerken fakültelerin yerlerinede bakın. Çünkü bazı üniversitelerin toplu bi kampüsü olmayabiliyor. Şehir üniversitesi olarak adlandırılan bu üniversitelerin bazı bölümleri merkezde olurken bazı bölümleri ilçelerde olabiliyor. Yani hukuk fakültesi merkez kampüsteyken mühendislik kampüsü şehrin dışında olabilir. Merkeze yakın yerleri tercih edin.
    ···
  9. 9.
    +3 -1
    Beyler okuyan varsa ona göre yazıym. Şuku çuğu umrumda değil bi,ses verin. Sizin için yazıyorum burada.
    ···
  10. 10.
    +1
    Beyler kendi sehrinizde okumayin. Biraz akliniz varsa alin basinizi disari gidin. Ciddi soyluyorum. Universite burasi. Ailenin yaninda okunmaz. Kesinlikle disari cikin. Sozumu hatirlarsiniz. Sefillik cekersiniz biraz zorluklar olur ac kalir acikta kalirsiniz yeri gelince. Ama o ortami o guzelligi hicbi yerde bulamayacaginiz gibi o tek basina hayatta kalma becerisinide baska hicbizaman bulamazdiniz. Aile yaninda yillarca malak gibi yetisirsiniz. Sonra is icabi bi yere gitmeniz gerekir. I. Disinda bi ise basvurmaniz gerekir. Karsiniza cikan ilk sorunda ne yapacaginizi bilemezsiniz. Cunku o zamana kadar her seyi aileniz dusunmustur. liseden beri disarida okuyan bi kardesiniz abiniz olarak ailenizin yanindan ne kadar cabuk ayrilirsaniz kendi kisiliginize ve bireysel becerilerinize o kadar cabuk kavusursunuz.

    Onun disinda para her turlu bulunur. Bi insan su anda istedigi herhangi bi sehirde aylik binikiyuz liraya kadar cok rahat is bulur. Samimi soyluyorum. Bulamayan varsa asiri derecede yeteneksizdir yada pasiftir. Erincektir. mumkun degil is bulamamasi. o avidan sevdiginiz bi bolum secin ve ortamina mutlaka dikkat edin. Basligi acan arkadas full dogrucu adami oynamis. Ama size sunu soyleyim universitede hangi okul olursa olsun essek gibi calismak butun herseyi bilmek yetmez. Unide dersten gecmek yada dersten kalmak diye bisey yoktur. Hocadan gecmek ve hocadan kalmak diye bisey vardir. Istedign kadar bil ve dogru yap hoca yaz okuluna birakmak istedikten sonra einstein olsan kalirsin. O acidan ortaminizi kurabileceginiz tadsakli bi yer secip tamam lan burda yasarim heralde bi sekilde diyr kafanizda kurabileceginiz bi il secin. Bolumude ona gore ayarlayin. Kpss alimi olan bi bolum olursa sizin acinizdan cok daha iyi olur.

    Son yillarin en gozde mesleklerinden birini haber vereyim size. Beden egitim i ogretmenligi yada sosyal ogretmenligi tirt bolumler. Benden size icerden tavsiye. Sosyal guvenlik bolumune gidin. Yada iktisat maliye gibi dallara yayilin. Son donemlerde denetcilik diye yeni bi unvan cikti. Simdi malimusavir yada muhasebeci olanlarin cogu denetci olacak ve piyasa taze kan arayisina girecek. Ve bu sene dahil olmak uzere biriki sene icerisinde ezun olacak butun iktisatcilar muhasebeciler musavirler piyasaya yayilacak.

    Onun disinda sgk yani sosyal guvenlik bolumu inanilmaz kiyak bi bolum. Tutsa puanim giderdim zamaninda. Aklimiz yetmedi. Iki yil oku kpss kas biraz. Cik git memur ol kral gibi gecin iki milyar maas arti sigortanla. Atama derdi yok. Yazin bizim arkadaslar olacaklar. Alimlari cok yuksek. Tavsiye ederim arastirin mutlaka. Yada yazin ozelden konusalim amk uzadi bu baya.
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      0
      Üniyi aileden uzakta okumakta çok Haklısın panpa eğer öyle yaparsanız dediği gibi sorumluluk almayı ve sorunlarınıza çaba bulmayı öğrenirsiniz .
      ···
  11. 11.
    +1
    yazılım mühendisliği ve endüstri mühendisliği hakkında ne düşünüyosun
    ···
  12. 12.
    +1
    -Bazj arkadaşlar açık öğretim veya 2 yıllıkları tam olarak bilmiyo. Onlarıda elimden geldiğince açıklayım. Şimdi arkadaşlar açık öğretim anadolu üniversitesinin verdiği dışarıdan okuma sistemidir. Yani derslerine girmiyosunuz sadece dönemlik 1 vize 1 finale girersiniz ve 205 lira gibi bi harç ücreti yatırırsınız dönemlik yani yıllık 410 liraya okul okuyosunuz. Kitaplarınızı falan verirler. Okuldan çıktığınızda normal bi lisans mezunundan pek bi farkınız olmaz tabi devlete girerseniz. Yani 4 yıllık okursanız 4 yıllık lisans mezunu olursunuz 2 yıllık, bölümlerini okursanız normal bi ön lisans mezunu olursunuz. Puana falan ihtiyaç yoktur. Tabi şuda var bu bölümlerin özelde fazla bi değeri olmuyo artık.

    2 yıllık üniversite ise 4 yıllığın daha basitleştirilmiş halidir. Mesela inşaat teknolojisi okudunuz inşaat teknikeri olarak mezun olursunuz. Daha sonra dgs ye girerek 4 yıllığa tamamlayıp mühendis olabilirsiniz. Dgs ygs ye çok benzer aynı mantıkla yapılır tek sınavdır. Yanş bi nebze kolaydır lysye göre ama burda zor olan süre ve yerleşmektir. Çünkü sorular çok uzundur. Ve dgs kontenjanları normal kontenjandan daha azdır. Baya baya azdır. Lysden 100 kişi alıyolarsa dgsden3 kişi5 kişi alırlar. Ve girdiğinizde bi darbe daha gelir. Üniversiteler sizin derslerinizin tamdıbını saymayabilirler yani 3. Sınıftan değilde 2 . Sınıftan başlatabilirler. Dikkat etmek gerekir.
    ···
  13. 13.
    0
    Panpa Mf3 1739. yum, cerrahpaşa, çapa arasında kaldım, kontenjanları düşünce biraz sakat oldu bunlar.Ne önerirsin? ikisi arasından hangisi iyidir, başka önerin varsa tıp için onlara da bakacağım.
    ···
    1. 1.
      +1
      Kardeşim tıp sonuçta en kötüsü bile iyi. Daha önce o kadar net yapıp bu konuyu tartıştığım olmadı. Ankara tıp a girenler oldu abi kardeş 2 side derecedeydi. Özellerde bedava okuyup üzerine para alabilirsin öyle imkanlar sunan okullar var
      ···
      1. 1.
        0
        Yine de sağolasın, Ankara tıpa girmek kolay çıkmak zor diyorlar, en zor tıplardan biriymiş, en azından öğrencileri mezunları öyle demişlerdi, ama mezunları da oldukça başarılı oranın. Fakat ben istanbul düşünüyorum, zahmet ettin tekrardan sağolasın. Kolay gelsin, başlık uçuyor maşallah
        ···
  14. 14.
    0
    Tm 3 puanım 38 bin pdr olarak batıda nereleri yazabilirim
    ···
    1. 1.
      0
      izmir istanbul ankara bunlarj yazabilirsin iyi üniversiteler var sıralamalarda gelebilecek şekilde bi bak buradaki üniversitelerin sıralamalarına imkanlarına falam
      ···
    2. 2.
      0
      peki sence marmara iktisat yazılır burdan çıkınca devlet dışında iş bulma imkanım var mı
      ···
  15. 15.
    0
    Sevgili kardeşim mf4 26 bin sence ilk tercihe Hacettepe bilgisayarı yazmalımıyım. geçen sene 23 bin ile almış en son
    ···
    1. 1.
      0
      Başlara sürpriz yapın arkadaşlar gelmesi çok zor üniversiteleri yazın. Sonra biraz daha yaklaşın sıralamanıza. Onlarıda yaptıktan sonra kesin gelecekleri sıralayın. Sonrada boşta kalmamak için yazın. Eğer illa hacettepe olacal demiyosan daha iyi olan üniversitelerden başla bence
      ···
      1. 1.
        0
        Panpa pirinç isterken eldeki bulgurdan olmayalım
        ···
      2. 2.
        0
        Kardeşim başlara kesin gelenleri yazarsan diğer tercihlerini öldürürsün
        ···
  16. 16.
    0
    Kardeş ben mf4 te 211 bin oldum beklediğimden çok daha kötü geldi başkent bilgisayar müh %25 tutuyor tercihlerde %50 yi tutturma olaaılığım var mı
    ···
    1. 1.
      +1
      Kardeşim %50 az farkla kaçıyosa tutturma imkanın var ama %25 tam tutmuşsa hiç o hayallere kapılma derim. Sıralamalar+5000-5000 oynar ona göre düşünün. Ha istiyosan %50 yi %25 in üzerine yazarsın en azından 25 te okursun
      ···
      1. 1.
        0
        Haklısın panpa doğru söylüyosun çankaya üniversitesi %25 gidicek gibiyim 230 bin istiyor 210 bin yaptım inşallah %50 sine tutar o da yaklaşık 160bin civarı istiyor
        ···
  17. 17.
    0
    pampa ts1 de 50k dayım , Eskişehir Anadolu basın yayın 45 k ile almış geçen sene . Bu sene girer miyim acaba la?
    ···
    1. 1.
      +1
      Girme ihtimalin yüksek kardeşim. Kesin diyemem ama gelebilir
      ···
      1. 1.
        0
        Ts1-47 bin ts-2 50 bindeyim Tsde önü açık tavsiye edebileceğiniz bölüm varmı
        ···
  18. 18.
    0
    seneye özel dersler çok pahalı olacakmış duyduğuma göre ona göre davranın.
    ···
  19. 19.
    0
    Panpa bi yardım et. Tm-3 14 bindeyim Istanbul hukuk 2. Öğretim geçen sene 14400 le almış. Ne diyosunuz gelir mi ? Marmara falan istemiyorum.
    ···
    1. 1.
      +1
      Kardeşim daha öncede söyledim. Sıralamalarda oynamalar olur. Makas daraldıkça daha zor olur oynama ama yinede oynar. Eğer istiyosan başlarda yazmanda fayda var
      ···
  20. 20.
    0
    Usta selam bu seneki puanim 304 istedigim bolum gecen sene 309la kapatmis yerlesme imkanim nedir sence
    ···
    1. 1.
      0
      Puana değilde sıralamaya bakın atkadaşlar. Aynı puanla yılda. Yıla sıralama değişebiliyor. Sralama yakınsa sana yaz. Derim
      ···