/i/Öneriler

Öneriler alıp verin, yaşantınıza can verin.
  1. 1.
    +25 -2
    Beyler lys açıklandı tercih heyecanı başladı. Hepinizin içi kıpır kıpır. Elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıcam. Ekgiblerim yanlışlarım varsa düzeltin.

    - Beyler öncelikle seneye bırakma işini bi bırakın. Eğer çok kötü değilse. Çünkü seneye bıraktığınızda ill baştaki gazla ancak 1 2 ay gidebilirsiniz. Çok fazla boş zamanınız olacak.ve içinizden çalışma isteği gelmiycek. Konulara çalışırken bunu biliyorum diyip geçeceksiniz. Denemelerde yapamayadığınızı gördüğünüzde geri dönme imkanınız oldukça az olucak. Çünkü önünüzde geçen sene yapamadığınız birçok konu gelicek. Ha eğer diyosanızki ben yaparım zaten yapamadığım az yer vardı veya daha iyi bi yere giricem o zaman top sizde.

    Tercih yapacak arkadaşlara gelince

    -Arkadaşlar ilk yapmanız gereken şey hangi bölümü okumak istediğiniz. Eğer kafanızda belli bi bölün yoksa işe hangi bölüm ne iş yapar diye araştırmakla başlayın. internette hepsinin ne iş yaptığı iş imkanları yazıyo. Açıp ferre izleyeceğinize az araştırma yapın geleceğiniz sonuçta. Listeleyin iş imkanlarını. Sonrasında size uyan bölümleri seçin. Seçerken bölümün derslerine bakmayı unutmayın. iş imkanı fazla diye boru gibi bi bölümde boru gibi dersleri almayın sonra. Bakmazsanız ne o okul 4 senede biter nede bittiğinde bi b.ka yarar.

    Edit: beyler sorularınızı başlık altında sorun mesajlara bakamıyorum. Hem diğer arkadaşlarada yardımcı olabiliriz aynı zamanda

    Edit2: Arkadaşlar mezuna bırakmak son çare dedik ama buna tercih yapmadan önce karar vermelisiniz. Eğer tercih yapıpta gitmezseniz gelecek sene puan kesilir. Girme ihtimaliniz düşer. Bu nokta önemli aman dikkat
    ···
  1. 2.
    +8
    -Bölümünüzü seçtiniz. Sıra şehire geldi. Üniversite seçerken ortdıbına göre seçmeyin arkadaşlar. Öncelik olarak il olsun aklınızdaki. Yaşadığınız şehirdeki üniversitelere öncelik verin. Yani gidipte şuranın kızları güzel buranın gece hayatı güzel gibi şeyleri atın kafanızdan. Yaşadığınız şehirde üniversite okumak bir çok yönden daha avantajlı. Mesela eviniz var ailenizin yanındasınız. Akşam eve geldiğinizde sıcak yemeğiniz var. Cebinize paranızı koyan babanız var. Bildiğiniz bi şehir. arkadaşlarınız ortdıbınız burada daha birsürüü avantajı var.

    Eğer şehir dışında okumayı kafanıza koyduysanız. Öncelik vermeniz gereken şey yine ortam değil. Gideceğiniz şehrin maddi yönü. Eğer ailenizin maddi durumu iyi değilse gidipte istanbulu yazmayın mesela. Maddi yön derken yurt kiraları ev kiralarından tutunda otobüs parasına kadar herşeyi kastediyorum. Ucuz şehirler önceliğiniz olsun.

    Yaşadığınız şehire ulaşımı kolay olmasıda bi nokta. Ailenizin yanına kolayca gidebileceğiniz bi şehiri yazabilirsiniz. Canınız sıkıldığında bi hafta sonu atlayıp gidebileceğiniz bi yer olması iyi olacaktır. Çünkü eğer ailenizden uzakta uzun zaman geçirmemişseniz çok özleyeceksiniz ve bu sizi her yönden etkileyecek. Yani demem o ki yakın şehirleri de göz önünde bulundurun.
    ···
    1. 1.
      0
      çok kötüden kasıt sayısaldan kaç bin panpa
      ···
    2. 2.
      0
      Öyle bi soru sordun ki. Kardeşim belli bi kasıt yok.
      ···
    3. 3.
      +1 -4
      ya ne saçmalıyorsun sen dıbına kodumun çocuğu
      ···
    4. 4.
      +3
      cCc inci sözlük rehberlik servisi cCc
      ···
    5. diğerleri 2
  2. 3.
    +4
    -Gittiğiniz şehirde yurt fiyatlarını da araştırın. Eğer KYK ya başvurduysanız hemen çıkmama olasılığı var. Okulun yakınındaki yurtlar çoğu zaman daha pahalıdır.En yakından uzağa doğru bi liste yapın. Şimdi neden otobüs parasını hesaplayın dediğimi anlamışsınızdır. Çünkü kaldığınız yurdun okula uzak olma ihtimali var.
    ···
  3. 4.
    0
    http://www.incisozluk.com.tr/e/162004049/
    Şu başlığa bi bakar mısın panpa
    ···
    1. 1.
      0
      Egenin puanı kaç kardeşim
      ···
    2. 2.
      0
      Bilmiyorum
      ···
    3. 3.
      0
      Kardeşim okulun aldığı sıralamayı bilmeden nerden biliym gelip gelmeyeceğini
      ···
    4. diğerleri 1
  4. 5.
    +4
    -Arkadaşlar üniversite seçerken yine ortdıbına bakmayın. Siz oraya okumak için gidiyorsunuz. Karı kız peşinde koşacaksanız boşa okulda vakit kaybetmeyin. Üniversiteyi seçerken okuldaki profesörlerin sayısına başarılarına bakmalısınız. Yani kısacası asıl amacınız olan eğitimine. Mezun ettiği kişilerin sayısına ve kaç kişi iyi bir iş bulmuş iyi yerlere gelmiş bunlara bakmalısınız.

    Bölüm dersleri asıl önemli derslerdir arkadaşlar. Bu derslere giren hocalara bakın. Ders içeriklerine falanda bakın çünkğ üniversiteden üniversiteye ders isimleri farklılık gösterebiliyo.

    Önemli bir nokta ise üniversitenin ismi. iibf okuyamak istiyosunuz bu alanda başarılı üniversiteleri öncelikli yazın veya mühendislik okuyacaksınız kendi alanında başarılı üniversiteleri yazın. Mühendislik için teknik üniversitelerin eğitimi daha iyi olabiliyor çünkü o alanda yoğunlaşmış oluyolar. Çoğu zaman isim yapmış üniversiteler iş dünyasında daha çok rağbet görüyo. Ünlü bi söz var Odtünün sonuncusu kıytırık bi üniversitenin birincisinden daha iyidir diye. Öyle olabiliyor arkadaşlar. Eğitimi iyi olan üniversitenin ismide duyuluyo dolayısıyla çalışan alınırken üniversitenin ismi önemli olabiliyor.

    Yine mühendislik okuyacak arkadaşlar in söylüyorum. Sanayi bölgelerinde olan üniversiteler daha avantajlı olabilir sizin için. Gerek staj olsun gerek iş imkanı olsun.
    ···
  5. 6.
    0
    ···
    1. 1.
      0
      Kardeşim 4 yıllık mı istiyosun 2 yıllık mı? 2 yıllıkta gelebilecek bölümler vardırda 4 yıllık zor gibi gözüküyo
      ···
  6. 7.
    +2
    - Arkadaşlar seçerken fakültelerin yerlerinede bakın. Çünkü bazı üniversitelerin toplu bi kampüsü olmayabiliyor. Şehir üniversitesi olarak adlandırılan bu üniversitelerin bazı bölümleri merkezde olurken bazı bölümleri ilçelerde olabiliyor. Yani hukuk fakültesi merkez kampüsteyken mühendislik kampüsü şehrin dışında olabilir. Merkeze yakın yerleri tercih edin.
    ···
  7. 8.
    0
    panpa sıralama mf 4 74bin mf3 70 bin bi bölüm öner be panpa
    ···
    1. 1.
      0
      Kardeşim anladığım kadarıyla mühendislik falan istiyosun. Ama ben sana git şu bölümü yaz diyemem. Üniversitelerin mf4 ten alan bir sürü bölümü var araştır yaz. Ha sayısalın iyiyse elektirik elektronik, makina, veya inşaatı öneririm mühendisliğin baba bölümleri biraz zordur ama bitirdiğindede mühendisim diye gezebileceğin bölümlerdir. Ama şunuda unutma benim söylediklerim sadece öneri asıl iş yine sizde bitiyo hayatını etkilemek istemem
      ···
  8. 9.
    +6
    - Lisede hepinizin üniversiteye geçince ayrı eve çıkma gibi hayalleri vardı. Ama bu hayalinize biraz daha ara vermelisiniz. Çünkü ayrı eve çıkmak için öncelikle arkadaş lazım size. Okula başladığınızda bulmanız biraz zor eğer daha öncesinde tanıdığınız bi arkadaş çevreniz yoksa. Eve çıkmak için güvenilir insanlar lazım sonuçta aynı evde yaşıycaksınız iti var uğursuzu var.

    Diyelimki arkadaş buldunuz. ilk aylar tatlı gelecektir size. Sonuçta kural yok kaçta girdin kaçta çıktın derdi yok. Ama bi zaman sonra tartışmalar başlayacak. Temizlik yapılmayacak. Yemek yapılmayacak. Nöbet sistemi kursanız bile kaytaranlar olacak. Mesela sınavınız var veya hastasınjz yorgunsunuz arrkadaşlarınızın misafiri gelicek ne hasta hasta onları çekebilirsiniz ne dinlenebilirsiniz nede ders çalışabilirsiniz. Misafirler gittikten sonraki temizlikte cabası.

    Yani arkadaşlar eve çıkmak öyle özenilecek bişey değil. eğer arkadaşlarınız sandığınjz kadar temizlil, yapmıyosa Köpek bağlasan durmaz denilecek yerlerde yaşayabilirsiniz.

    Diyelimki yurt ücreti 400 tl siz o paraya ev kirası da verebiliceğinizi düşünüyosunux. 3 -4 arkadaş toplanıp çıkalım diyosunuz. Ama şunlarıda unutmayın. Yurtta kalırken herşey içinde 400 tl. Yemek derdin yol temizlik derdin yok internetin var fatura ödemiyosun eşyaların hazır. Eve çıktığında faturalar olucak eşyalar alınıcak-ki bu eşyalar 0alındığında oldukça maliyetli 2. El eşyalarında ahı gitmiş vahı kalmış. -

    Yani arkadaşlar evi falan bırakın adam gibi gidin yurtta kalın. Her imkanınız var. Ha param bol ben tek başımada çıkarım diyosanız siz bilirsiniz
    ···
  9. 10.
    +4
    -Arkadaşlar bildiğiniz gibi ingilizce önemli. Bölümlerin ingilizce olanlarının puanlarıda yüksek. Eğer ingilizceye kafanız basıyosa bölümünüzün ingilizce olan üniversitelerini okumanızı tavsiye ederim.

    Tabi ingilizce olunca hazırlık işin içine giriyo. Okul başlamadan önce hazırlık muafiyet sınavı olur çoğu üniversitede eğer bu sınavı geçebilecek kadar ingilizceniz varsa hiç hazırlık okuyum falan demeyin. Az bişey çalışın adam gibi geçin sınavı fakültede devam edin. 1 senenizi, harcamayın. Ha şuda var ben ingilizcemi geliştircem falan diyosanız hazırlığın eğitimine bakın. Eğer sadece gramer veriyosa boşverin çünkü ilk okul seviyesinden başlayacaklar ve sizin tüm hevesiniz orada biticek. Ama listening-speaking-writing-reading olmak üzere ayrıldıysa gidebilirsiniz çünkü gelişmr imkanınız var. Ama yine tekrarlayım eğer geçebiliyosanız geçin. Bu arada şuda var arkadaşlar hazırlığın kitapları biraz pahalı. Yani 2 3 tane kitaba 500 lira bayılma ihtimalinizde var unutmayın. Bazı üniversitelerde orjinal olma zorunluluğu vardır hatta almanız için o kitabın internet ödevi, vardır ve notludur. Almadan önce o notun ne olarak etkilediğine dikkat edin.

    Şehir üniversitelerinde (ismi şehir ismi olannlar değil dikkat edin kampüsü, incin olan üniversiteler) hazırlık sınıflar yabancı diller yüksek okulunda olabiliyor bu okulun bulunduğu kampüsün yerinede bakın. Çünkü yine şehrin dışında olabilir. 1 Yılınız yolda geçmesin
    ···
  10. 11.
    +3 -1
    Beyler okuyan varsa ona göre yazıym. Şuku çuğu umrumda değil bi,ses verin. Sizin için yazıyorum burada.
    ···
  11. 12.
    0
    panpa ben okuyom devam et amk
    ···
  12. 13.
    0
    panpa mf3 13bin mf4 12bin dişçilik düşünüyorum. ankarada senin fikrin var mı ? ve ya olan arkadaşların.
    ···
    1. 1.
      0
      Kardeşim bölüm güzel tam puanlarını bilmesemde tavsiye ederim. Gelme ihtimali var. Eczacılıkta yazabilirsin yedek olarak
      ···
    2. 2.
      0
      panpa 15-16bin civarı sadece şehir ve üniversite seçmek bana kalmış gibi. Ankara düşünüyorum demiştim ? biraz pahalıymış eğitimi ama burs murs buluruz çok garip hisler içindeyim. kafa karışıyo
      ···
      1. 1.
        +1
        Kardeşim ankara memur şehri ucuz yerleride var pahalı yerleride. Mesela hergün bahçelide yersen yemeğini çıkamazsın işin içinden. Ha ankara şu yönden iyi ulaşım olanağı çok, fazla. Metrosu var otobüsleri var 75 dk,aktarması var öğrenci kartlarına.1.5 tl,ye gesebiliyosun yani. Ankarada özel düşünüyosan pahalı olabilir ama devlet düşünüyosan ankara veya gazi olabilir. Yanlış hatırlamıyosam ikisininkide beşevlerde olması lazım. .bi,zamanlar ankara dişçilik gazi, hastanesinin karşısındaydı. Taşınıcak falan dendide pek bi bilgim yok. Yurtlar biraz pahalı olabilir. Ama kalınıcak yurt olur yani kıytırık bi yurt olmaz. Eve çıkıcaksan çok pahalj plur senin için yakjn yerlerde kiralar 700 küsür lira.
        ···
  13. 14.
    0
    - Kırıkkale ve Kırklareli yazacak arkadaşlar isimlere dikkat edin. Karışıyo. Kırklareli yazıcağı yere kırıkkale yazanlar oldu. Yanlış tercih kurbanı olmayın. isimlere dikkat edin
    ···
  14. 15.
    0
    arkadaşlar sorularınızı başlık altından sorun mesajlara bakamıyorum sürekli. Hem benzer soru soran arkadaşlarda faydalanır belki ceval bulurlar
    ···
  15. 16.
    0
    Dostum mf1-2-3-4 29k-32k arası. özellikle mf4 30k istanbul içinde kalmam lazım hangi üniversite mühendislikleri önerirsin? Birde 25 bindeki okulun gelme şansı var mı?
    ···
  16. 17.
    0
    Kardeşim devlet üniversitelerinden gelir. Teknik üniversitelerin puanlarına bak. Her sene sıralamalarda +5000 -5000 oynama olur arkadaşlar puanınız gerisinde bile olsa yazın. 30 tane tercihiniz var sonuçta neyle doldurcaksınız
    ···
    1. 1.
      0
      Dostum bi soru daha sorayım istanbul üniversitesi mühendislik olarak beş para etmez mi_?
      ···
    2. 2.
      0
      Ben öylr bişey duymadım kardeşim. Ama üniversite olarak iyi bi üniversite diye biliyorum. Şunuda unutma iş üniversitede değil sendr bitiyo.
      ···
      1. 1.
        0
        eyvallah dostum bazı binler rakip eleme için heralde baya kötülüyor. Oysaki puan bazında teknik üniversitelerden hemen sonra geliyor sagolasın
        ···
      2. 2.
        +1
        Kardeşim okuduğun yazının nerde olduğuna dikkat et. Her üniversitenin öğrencisi diğer üniversiteyi kötüler
        ···
      3. 3.
        +1
        çok çok sagol dostum seni bi kaç gün sonra liste yapıp yine rahatsız edebilirim hakkını helal et şimdiden
        ···
      4. diğerleri 1
  17. 18.
    0
    Arkadaşlar sorular geliyo sürekli uzun yazamıyorum ama aklımda boş kaldıkça yazıcam merak etmeyin
    ···
  18. 19.
    0
    kardeşim 2 yıllık lojistik , dış ticaret düşünüyorum nasıl bölümler sence ? matematiğim çok zayıftı 4 yıllığa gitmem hayaldi zaten meslek çıkışlıyım işletme iktisat yada sözel bölümler yerine bu bölümleri düşünüyorum ayrıca yaşım 21 geç kaldım biraz 4 yıllık için , sence iş yaparmı bu bölümler ? yabanca dilde öğrenicem. kimse yardım etmiyor kardeşim bi aydınlat beni.
    ···
    1. 1.
      0
      Kardeşim o bölümler hakkımda pek bi bilgiö yok kusura bakma bişey diyemiyorum şimdi
      ···
    2. 2.
      0
      iktisat işletme için ne diyosun taşra ünisinde ?
      ···
    3. 3.
      0
      Taşrada okursan sadece okursun dedim ya isim önemli açıktan okuyabilirsin onu aynı zamandada 2 yıllık okuyabilirsin araştır öyle imkanlar var
      ···
    4. diğerleri 1
  19. 20.
    +1
    -Bazj arkadaşlar açık öğretim veya 2 yıllıkları tam olarak bilmiyo. Onlarıda elimden geldiğince açıklayım. Şimdi arkadaşlar açık öğretim anadolu üniversitesinin verdiği dışarıdan okuma sistemidir. Yani derslerine girmiyosunuz sadece dönemlik 1 vize 1 finale girersiniz ve 205 lira gibi bi harç ücreti yatırırsınız dönemlik yani yıllık 410 liraya okul okuyosunuz. Kitaplarınızı falan verirler. Okuldan çıktığınızda normal bi lisans mezunundan pek bi farkınız olmaz tabi devlete girerseniz. Yani 4 yıllık okursanız 4 yıllık lisans mezunu olursunuz 2 yıllık, bölümlerini okursanız normal bi ön lisans mezunu olursunuz. Puana falan ihtiyaç yoktur. Tabi şuda var bu bölümlerin özelde fazla bi değeri olmuyo artık.

    2 yıllık üniversite ise 4 yıllığın daha basitleştirilmiş halidir. Mesela inşaat teknolojisi okudunuz inşaat teknikeri olarak mezun olursunuz. Daha sonra dgs ye girerek 4 yıllığa tamamlayıp mühendis olabilirsiniz. Dgs ygs ye çok benzer aynı mantıkla yapılır tek sınavdır. Yanş bi nebze kolaydır lysye göre ama burda zor olan süre ve yerleşmektir. Çünkü sorular çok uzundur. Ve dgs kontenjanları normal kontenjandan daha azdır. Baya baya azdır. Lysden 100 kişi alıyolarsa dgsden3 kişi5 kişi alırlar. Ve girdiğinizde bi darbe daha gelir. Üniversiteler sizin derslerinizin tamdıbını saymayabilirler yani 3. Sınıftan değilde 2 . Sınıftan başlatabilirler. Dikkat etmek gerekir.
    ···