/i/Felsefe

filozofiya'ya inananların kafalarını açtıkları uhrevi altincidir.
  1. 451.
    0
    Rezervasyon
    ···
  2. 452.
    +9
    Gelelim Neil deGrasse Tyson'ı simülasyon teorisini kabullenmeye iten gerekçelere.

    Tyson bir demeçte şöyle diyor;
    1. Evrenin tüm fizik kurallarının hesaplanabilir olması. Tyson için, hesaplanamayan fizik kuralları evrende aksaklıklar (glitch) oluşturmalıydı. Fakat evrenin tüm kanunları çok düşük bir sapma ile hesaplanabiliyordu. Bu özelliklik gelişmiş simülasyonların en temel özelliğidir.

    2. Kainat çok keskin bir denklem üzerine kuruludur. Ve kendi aksaklık onarım mekanizması mevcuttur.

    3. Evren bir koordinat sistemine benzer sistem üzerine kurulmuştur. Sicim teorisine göre evren resimde görüleceği gibi bir grid üzerine kurulmuştur. Daha detaylı bilgi için sicim kurdıbını araştırabilirsiniz. https://cdn3.whatculture....e4ff35177f8f1-600x400.jpg

    4. Kuantum Gerçeklik etkisi. Bunu açıklamak çok zor, Kuantum Teorisine baştan aşağı hakim olmalısınız. Ama basite indirgediğimizde Kuantum Evrenin gerçek bir evren, bizimkinin onun yansıyan gerçekliği olduğu hakkında kuvvetli belirtiler bulunmakta.

    5. Lag benzetisi. Oyun oynayanlar bilir, sunucular yoğunlaştığında oyununda lag oluşmaya başlar çünkü tepki zamanı artar, yaşadığımız evrende ise, kütlelerin aşırı yoğunlaştığı alanlarda zaman daha yavaş akmaktadır.

    6. Paradoxlar. Bu en önemli madde olduğu için bir sonraki yazımda sırf bu madde üzerinde yoğunlaşacağım.
    ···
  3. 453.
    0
    Rezervasyon
    ···
  4. 454.
    0
    Everything is dream
    ···
  5. 455.
    +10
    Mutlak gerçeklikteki bir evrende yaşıyor olsaydık, bu evrende paradoksların olmaması gerekirdi.

    Mesela, bir zaman makinesi icat edip, geçmiş dönüp babanızı öldürseydiniz bunun bir sonucu olmalı ve normal zaman akışından silinmeniz, yani hiç doğmamanız gerekirdi. Ama doğmasaydınız, zaman makinesi icat edip babanızı öldüremeyeceğiniz için babanız hayatta kalırdı, böylece siz doğardınız. Yani kısaca bir PARADOKS döngüsü oluştururdunuz.

    Yaşadığımız evrende paradoks oluşturulmaması için gerekli tüm ayarlamalar yapılmış gibi gözüküyor. Örneğin bir bilgisayar programcısı, veritabanına zararlı kodlar eklenmemesi için bazı karakterlerin kullanımını kısıtlar. Bu oluşacak aksaklıklar, ya da sonsuz döngüler için kendi oluşturduğu bir güvenlik mekanizmasıdır.

    Yaşadığımız evrenin de aynı buna benzeyen müthiş bir mekanizması vardır. Bu mekanizma paradoks oluşumunu engeller. Yani bir zaman makinesi icat edip geçmişe dönemez ve babanızı öldüremezsiniz. Ya da ışıktan hızlı hareket edip zamanda geri yolculuk yapamazsınız. Çünkü bu paradoksa yol açabilir.

    Yaşadığımız evrede bu tür paradokslara yer olmaması, istesek bile bu paradoksları yaratamamız aslında kısıtlandığımız anldıbına gelmiyor mu?
    ···
    1. 1.
      +2 -1
      hacı mutlak gerçeklik evreninde yaşıyor olsak paradoxların olmaması gerekirdi demişin sonrada istesekte paradox yapamamamız kısıtlandığımız anldıbına gelmiyormu demişin. Bu iki lafın birbirine ters düşmüyomu. Eğer paradoks oluşturamıyorsak mutlak gerçeklikte yaşadığımız anldıbına gelmezmi yoksa kısıtlanıyormuyuz simulasyon tarafından? Hangisi?
      ···
    2. 2.
      0
      MUTLAK BiR EVRENDE OLSAK PARADOKSLAR OLMAMALIYDI SiMÜLASYONDAYIZ ÇÜNKÜ PARADOKS YOK AHHAHAHAHAHAHAH
      ···
    3. 3.
      0
      Aga sen başından beri atom alti parcacigin igibtan hızlı olduğunu teslanin isinlanmayi buldugunu soyledin Philedelphia gemi murettebat isinlanmasi muhabbetini de biliyosundur bunlar yapilabiliyosun son kurduğun cumleyle su ana kadar yazdığın her şeyi yalanlamış oldun
      ···
    4. diğerleri 1
  6. 456.
    0
    Rezerve
    ···
  7. 457.
    0
    Rezervasyon 16. Entry
    ···
  8. 458.
    +9
    Şimdi deepwebte yer alan tartışma forumlarında gördüğüm bir yazıyı size Türkçe'ye çevirmek istiyorum.

    PAYLAŞACAĞIM BU YAZI BENiM TARAFIMDAN YAZILMADI, BAŞKA BiR YAZARA AiTTiR. BEN SADECE ÇEViRiSiNi YAPACAĞIM. DOĞRULUĞU HAKKINDA HiÇBiR FiKRiM YOK. iLGiNÇ GELDiĞi iÇiN PAYLAŞMAK iSTiYORUM.

    Uzaylılar simülasyonu kontrol etmek için gönderilen farklı boyuttaki yaşam formları mıdır? Simülasyon teorisi gerçek ise ötesinde ne var?

    Tartışma forumunda bu başlıkta açılan soru altına şöyle bir cevap gelmişti:
    "Bence uzaylılar, simülasyon evrende gerçekleşen aksaklıkların onarımı ve kontrolü için görevli, simülasyon üzerinde çalışan ote boyuttaki canlılardır."

    Bu cevap biraz beynimi kurcaladıktan sonra, araştırmalarım sonucunda bu cevabı destekleyecek bir kanıt ya da bilim çalışması bulamadığım için pek önemsemedim. Fakat farklı bir bakış açısı olduğu için sizlerle paylaşmak istedim.

    Açıkcası biraz saçma gelmişti bana
    ···
  9. 459.
    0
    okucam bi ara
    ···
  10. 460.
    +1
    Yokluğu kanıtlamak için varlığa ihtiyacımız var. yani varlığın olmadığı yerde yokluk vardır. Yokluk maddeden bağımsız olamadığına göre yokluk aslında hiç var olmamıştır. Varlık hep vardı o da Allahtır benim yorumum bu.Bu dünyada aslında bir sanal gerçeklik ama oyun ve eğlence için yaratılmadı.
    ···
    1. 1.
      0
      kanıtın yokluğu, yokluğun kanıtı değildir der Carl Sagan. ama yorumun hoşuma gitti.
      ···
  11. 461.
    0
    Cugu amk
    ···
  12. 462.
    +1
    Ulan @turbonebahat böyle güzel konuları twitter da taşı da adam gibi oturup tartışalım tartışabilecek kapasitedeki adamları da çağıralım karşılıklı beyin fırtınasının dıbcığına koyalım. Amk bu konu böyle sıkko biyerde tartışılır mı hiç? Burdaki adamların yarakları 31den mosmor olmuş senin açtığın konuya bak. Yok mu twitter adresin falan yoksa ben alıntılayarak bazı arkadaşlarla yazdıklarını tartışmaya açacağım.
    ···
    1. 1.
      0
      sosyal medya hesabım yok panp. orada yok takipçi kas okucak adam bul vs vs
      ···
    2. 2.
      0
      Sen bulamayacaksın adamım konun ile ilgili olanlar birkaç paylaşımdan sonra gelecekler. Onlar da kendi konuyla ilgili düşündüklerini çağıracaklar derken alır gider yinede sen bilirsin. Burda taşşak muhabbeti çok biliyon.
      ···
  13. 463.
    0
    Okuyacam bs 16
    ···
  14. 464.
    0
    Rezzzzzzzzz
    ···
  15. 465.
    0
    Boş zamanımda okurum
    ···
  16. 466.
    0
    Tesla giber
    ···
  17. 467.
    0
    Müthiş.
    ···
  18. 468.
    0
    Rezzers
    ···
  19. 469.
    0
    Beğendim rezz
    ···
  20. 470.
    0
    Pisuvar
    ···