/i/Tespit

  1. 176.
    0
    Paralel evrenler. Tabi ki insanlara pek mantıklı gelir. Ama bu Occamlı William bunu duysa sanırım bizi usturasıyla keserdi. Çünkü kendisi hem bilim camiasında hem felsefe dünyasında çok saygıdeğer bir görüş ortaya atmıştır. Aynı konu üzerinde birden çok seçeneğin varsa en basitini seç. Bir evrende yaşıyoruz. Evren düşüncesini anlamak için birden çok evren düşüncesi yerine bulunduğumuz evren bize yeter çünkü çok seçenek içinde en basiti tek bir evren üzerinden gözlem yapmaktır.
    Bunun dışında Çoklu evren, paralel evren, mutiverse adına ne dersek diyelim;Hugh Everett'in 1957'de ortaya attığı multiverse teoriye bakacak olursak:
    Alternatif olası kuantum dünyalarının hepsi eşit derecede gerçek olabilir.Ve bunlar birbirine paraleldir.Örneğin çay mı kahve mi içeceğiniz konusunda kararsızlığa düştünüz. Evren bölünür ve bir evrende çay bir evrende kahve içersiniz. Diyelim ki çay içmeye karar verdiniz. Soğuk çay mı yoksa sıcak çay mı? Evren bölünür bir evrende sıcak bir evrende soğuk çay içersiniz. Diyelim ki sıcak çay içmeye karar verdiniz. Ama kaç şeker atacağınız konusunda kararsızsınız.Şekersiz mi 1 şeker mi 2 şeker mi? Bir evrende şekersiz,bir evrende 1 şekerli,bir evrende 2 şekerli içersiniz. Ama bana göre burada Schrödinger'in kedisi iyi bir örnek olur:
    Kedimizi bir kutuya koyarsa ve zehirli gaz dolu bir siyanürü kutuya bırakırsak ve bu siyanürün patlama olasılığı %50'ye %50 olursa kutuyu kapayıp bekleriz ve bir süre sonra kedi ölmüş de olabilir ölmemiş de olabilir. Gözlem yapılmadıkça kedi bir canlı-ölü(karma) kedi durumundadır. Yapılan gözlem kedinin canlı mı ölü mü olduğunu gösterir. Paralel evrenlerin bu konuda yaptığı yoruma göre evren bölünür bir evrende kedi canlıyken bir evrende ölüdür.
    Her şeye rağmen çoklu(paralel) evren kuramcıları da, kuramlarındaki diğer evrenlerin ilkesel olarak bile asla denetlenemeyeceğini kabul etmektedir. Kuantum dalları arasında yolculuk yasaktır. Üstelik sonsuz veya salınan evren modellerinde düzenli bölgeler o kadar devasa uzay ve zaman genişlikleri tarafından ayrılmıştır ki herhangi bir gözlemci çoklu evrenlerin varlığını asla deneysel olarak doğrulayamaz veya yanlışlayamaz.Bu kadar saf bir kuramsal yapının doğanın bir özelliğinin bilimsel anlamda açıklaması olarak kullanıldığı pek nadir görülür. Bu tarz bir görüş gözleme değil inanca dayanmak zorundadır.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster