/i/Soruları Alayım

    başlık yok! burası bom boş!
  1. 51.
    +1
    1) 1938 yılında başkbakan ismet inönü değildi. Celal Bayar'dı. Ki Ekonomik sistemler değişir. Büyük buhrandan önce, büyük buhran sürecinde ve büyük buhranın etkileri geçmeye başladıkran sonra farklı ekonomik çizgilerde gidildi.
    2)Halide Edip Adıvar izmir suikastı sonrası ceza almadı. Hatta yargılanmadı bile. Yargılanan kişi eşi Adnan Adıvardı. O da herhangi bir ceza almadı. Ankarada yargılandıktan sonra beraatına karar verildi. Ancak takri-i sükun döneminde fikirlerinden dolayı yurt dışına kaçması gerekti. (Aslında adnan beyin kaçması gerekti o eşine eşlik etti) Atatürkün ölümünden sonra dönmesinin sebebi ise ismet inönünün Amerikaya daha yakın bir duruş sergilemesi. (Bunun sebepleri tartışılabilir ancak o zamanın amerikası ile bu günün amerikası bir değildi)

    3)O dönem kanun paranın ön yüzünde Reis-i Cumhurun Resmi olacak şeklindeydi. Cumhur başkanı ismet inönü olunca otomatik olarak onun resmi konuldu ancak bu yasa gene kendi döneminde değiştirirdi.

    4) Köy enstitüleri 1954 yılında kapatıldı bu kısmı geçiyorum. Evet siyasi olarak Amerikaya daha yakındı. Bunun sebebi ise amerikanın 1. dünya savaşı sonrası monroe doktrinine geri dönmesi olması yüksek ihtimal. 2. dünya savaşı öncesinde ve savaş sırasında 3 ülkeye yakın olabilirdi. Bunlar almanya (tüm dünyayı istiyor ve savaş hazırlığı yapıyor yanında olmak savaşa mutlak olarak girmek demek) SSCB (Benim tercihim bu yönde olurdu ancak sınır komşumuz olması ve Stalinin yayılmacı tutumu sebebiyle ismet inönü bunu da tercih etmedi) ve ABD (Bize oldukça uzak, özgürlükçü tutumuyla tanınıyor ve başka ülkelere pek elleşmiyor) ismet inönü savaş öncesi süreçte hiç birine yakınlık göstermedi hemen hepsiyle ticari anlaşmalarını da sürdürdü. Savaş sonrasındaysa Almanya ortadan kalktığı için 2 seçenek vardı. Yayılmacı bir SSCB ve ABD o da bağımsızlıktan taviz vermemek için ABD'ye nispeten daha yakın oldu. Ancak gene de menderes ya da özal gibi amerikancılıkla itham edilemez. Bağımsızlıktan olabildiğince ödün vermedi.
    ···
   tümünü göster