/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 51.
    +1 -2
    peki litvanya'da adam başına düşen milli gelir ve satın alım gücü türkiye'dekiyle aynı mı? böyle giberler; bütün bu değerleri endekslediğinde türkiye'deki daha bile ucuz diyebilirim size.
    ···
    1. 1.
      -2
      Hayatinda kac kere yurtdisina gittin lan amk gerizekalisi? Gidemeyenlerin sayisini hesap et gittiysen bile
      ···
    2. 2.
      -1
      kardeş ben 3 ay chicago'da, 7 ay new york'ta 1 ay almanya'da kaldım. huur çocukluğu yapma, bilmeden konuşma bir daha tamam mı abisi.
      ···
      1. 1.
        +2 -1
        ya belanı gibtim şimdi senin bilader. ya sen kimsin aptal herif? ben itü'yü over 450 ile kazandım; hazırlığı bitirince work&travel için chicago'ya gittim. akabinde okulun ilk dönemini türkiye'de okudum; ikinci dönem üniversitenin state university of new york ile ikili anlaşmasından yararlanıp new york'a gidip okudum. ne dexer ne de türkler umrumda değil sadece ekonomi ile ilgileniyorum; liberal ekonomik teori ve marksistlerin ekonomik teorisini iyi biliyorum. wealth of nations kitabını bile okumadan bana gelip ekonomi hakkında atıp tutmayacaksın; yurtdışına çıktığına da inanmıyorum zira senin gibi kıt beyinli bir huur çocuğu bunu yapamaz. gelelim bir ülkenin zenginliği meselesine. bir ülkedeki mal ve hizmet üretimi bize gross domestic products'ı verir. bunu sen o ülkenin nüfusuna böldüğünde adam başı milli geliri bulursun; bu türkiye'de 10bin$ civarıdır ancak bölgesel farklılıklar görülmektedir. tabi demand'in yanısıra buradaki en önemli key factor ppp yani purchasing power parity (satın alım gücüdür.) çin'deki adam başı milli gelir de 10 bin $ tamam mı ama sen çin'de türkiye'Ye kıyasla 18000$lık bir hayat yaşarsın. norveç'te mesela adam başı milli gelir 50bin$ civarlarındadır ama sen türkiye'ye kıyasla orada 30bin$lık bir hayat yaşarsın. amerikan konsolosluğuna toplamda iki kere gittim ben o vizeyi almaya; ikisi farklı tipte vizelerdi ayrı ayrı çekip fotoğrafını da yollarım sıkıntı değil. senin gibi bi tak olduğunu zannedenlere cevap vermek şart zira. türkiye ekonomisine türkiye'ye çok uzaktan bakan bir insan olarak geniş bir çerçeveden baktığımda, genişten bir fotoğrafını çektiğimde şu özeti sana rahat söyleyebilirim; türkiye ekonomisi iyi bir yolda gidiyor. OECD bir kıstastır; ama ben Chicago'nun zengin kesiminde mavi yakalık yaptım; senin o fakir dediğin kısmı zaten work&travel yolu ile rusya, ukrayna, ve asya bölgelerinden kaçak hayatı yaşamak pahasına amerikan rüyasını gerçekleştirme hayaliyle yanıp tutuşan, yine bu ideaya sahip mekgiba kaçakları oluşturmaktadır. ötesi, böylesi bir tecrübeyi ben kendim yaşamak istedim. ben fikirlerimle altın yaka olmaya yakın olduğumu düşünürken tutup da chicago'ya mavi yaka işçi olarak gitmem bütünüyle bir tecrübe arayışının ürünüydü. new york'ta ise zaten altın yaka olarak bulundum; dünya'nın en mükemmel üniversitelerinden birinde 6 ay boyunca öğrencilik yaptım.
        Tümünü Göster
        ···
      2. 2.
        0
        şimdi güzel kardeşim iyi güzel yurtdışında okumuşsun ne güzel de öncelikle bu senin deha veya bilirkişi olduğunu göstermez.Ayrıca wealth of nations kitabı da kapitalizmin kutsal kitabı olsa da klagib liberalizmi anlattığı için bugünün ekonomisini ve özellikle türkiye ekonomisini anlamak için daha güncel teorilere ihtiyaç vardır.(Nasıl ki klagib marksist görüşle liberal görüş yerine bugün sosyal devleti benimseyen devletlerin daha fazla olması gibi)
        bununla beraber satın alma gücü ile ilgili en temel ihtiyaç olan gıda türkiye de ciddi anlamda pahalıdır.
        http://en.wikipedia.org/w..._minimum_wages_by_country
        burada da litvanya daki asgari ücretin 300 euro yani 900 lira olduğunu görüyoruz.(neredeyse türkiye ile aynı) bu halde ise bir türk litvanyalı ile aynı maaş aldığı halde patatese 5 lira verirken litvanyalı bunu 1 liradan az bir fiyata alabiliyor yani bahsettiğin satın alma gücü konusunda da türkiye gayet zayıf Türk parası pahalılığı karşılayamıyor o yüzde 9 çıkan enflasyon yalanın önde gideni ki zaten son yıllardaki pahalılığı hissetmeyen varsa ya aşırı zengin ya da maldır.
        Türkiye ekonomisinin iyiye gitmesi konusunda ise şüphesiz ki dünya ile birlikte türkiye de büyüdü lakin bu büyüme sağlıksız ve ticarete dayalı olmakla birlikte halkın tasarruf oranı da ciddi azalmış ve ekonomi adeta pamuk ipliğine bağlı bir halde piyasaya sürülen kaçak iran petrol ve altınlarından alınan komisyonluk parası ile suudi ve katar parası ile sıcak para akışı piyasa da sağlanmıştır
        ···
      3. 3.
        +1
        ya kardeş bana artistlik yaptırma işte, litvanya nüfusu 2 milyon ve sen 80 milyonluk bir ülkeyi kıyaslıyorsun. nüfus faktörünün toplam üretim üzerine etkisi zaten adam başı milli geliri belirlemede çok önemli bir faktör. fortune500'de tek bir şirketi dahi olamayan litvanya'yı bana örnek göstermeyin; bizim 4-5 tane dev şirketimiz var o piramidin zirvesinde ve bugün ingiltere ingiltere ise rolls royce sayesindedir, hindistan'ı sömürerek üne kavuştuğu ingiliz çayı sayesindedir,p&i sayesindedir, lloyd's register sayesindedir; belçika bugün belçika ise anvers limanı sayesinde, kongo'nun dıbına koyarak elde ettiği çikolata sayesindedir; amerika bugün amerika ise apple, microsoft, maersk sayesindedir. bana sosyal devlet zırvalıkları okuma, bugün dünya liberal ekonomi ile yönetiliyor ama işçi hakları, çocuk işçilerin çalıştırılması ya da devlerin batması (american insurance grubu kurtarmak için obama'nın vergileri şirketin kasasına koyması ve devlet olarak birnevi şirketi satın alması) vb. faktörlerde pazar her zaman doğruyu bulmadığı için gerçekten marksist teoriyle bu teori günümüzde çatışmaktadır. ve türkiye'nin ekonomik anlamdaki büyümesi ciddi anlamda bahsettiğin pamuk ipliği meselesinin çok çok uzağındadır.
        ···
      4. 4.
        0
        yok kardeşim bilgin varsa biz de öğrenmiş oluruz ne artistliği neden pamuk ipliğinde olduğunu söyleyeyim önce bak ne güzel örnekler de vermişsin büyük ekonomilerden bunların ortak noktası görüldüğü üzere üretimdir yani üreten ülkelerdir bizim gibi ticaret ve montajlama üzerinden, markalaşamamış ürünler üreten ülkeler yabancı sermaye ve sıcak para çekildiği anda iflas etmeye mahkumdur nitekim elinde ne bir serveti ne de servet oluşturabilecek büyük marka ve şirketleri vardır. ayrıca sosyal devletin zırva olduğunu ab ülkelerine bak da sonra söyle gayet de yaygındır. litvanya ile kıyaslama noktasında ise o kadar küçük ekonomi de bile orta sınıf bir insan buradaki kadar sıkıntı çekmiyorsa demekki sorun vardır.
        ···
      5. diğerleri 2
    3. 3.
      +2
      Bütün bunlari yaptın hala burda yorum yapiyon. Yorumunu gördüğüm gibi yazicaktim ama yarim saattir gülüyorum anca kismet oldu.
      ···
    4. 4.
      -1
      evet, nitekim sahip olduğumuz algılar, bizleri bir bütün yapan, bizleri bir yere sürükleyen ve hatta karar verme içgüdülerimizi ve algı mekanizmalarımızı tetikleyen amaçlar; bunların hepsi çok farklı ve ben, burada yazmayı tercih ediyorum. sabahtan beri telefonum susmak bilmiyor; günümün en az 12 saatini okulda geçiriyorum ve gerçekten kulüpler, toplantılar, seminerler, faaliyetler hatta antrenmanlar anlamında kendimi okuluma, itü'ye adadım; ama ben, finallere bir hafta kala şu boş vaktimde gerçekten de burada yazmak istiyorum.
      ···
      1. 1.
        -1
        Aykün bin beş yüz maşallah. Yanıtla butonundan bihabersin. Az gelişmiş ülkelere yardim adi altinda getirilen eğitim sisteminde okuduysan cok zeki olmani bekleyemem. Bos eğitim yapılıyor ülkede. Islam alimleri mesela bir kac bilimle ugrasirlardi. Fethullah ise em ce delta te kare ne desen bilmez.
        ···
      2. 2.
        0
        butonunu giberim çocuk... ben abd'de 1 yıl okudum; golden collar bir insanım. giber atarım belasını
        ···
      3. 3.
        0
        mcΔt bu arada, ^2 diye bir şey yok. ısı değişimini verir, kimyada ise entalpi değişimine kısacası iç enerji değişimi ile maddenin potansiyel enerjisinin topldıbını belirten bir fonksiyondur ki buna ulaşan formüllere bu ana formülün aslında integraliyle ulaşılır. zaten her bin bilir ki inegral aldığımızda aslında sonsuz küçük parçacığı birnevi toplamaktayızdır... am belası seni.
        ···
      4. diğerleri 1
    5. diğerleri 2
   tümünü göster