/i/Hikaye

Herkesin bir hikayesi var, ya senin hikayen nedir?
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +117 -2
    Hepimiz Charlie'nin Çikolata Fabrikası adlı filmi seyretmişizdir.
    Wonka bir şeker imparatorluğu kuran dünyanın şimdiye kadar görmediği tatlıları icat eden kişidir. Ama bu adamın sadece usta bir şekerlemeci değil aynı zamanda soğukkanlı bir çocuk katili olduğunu hiç düşündünüz mü?

    Eminim ki çoğunuz bu filmin 2005'te çekilen versiyonunu biliyorsunuz. Oysaki 1971'de çekilmiş orjinal versiyonu hiçte aynı değil. 1971'de ki halinde Gene Wilder Wonka rolündedir.

    Filmin konusunu kısaca hatırlayalım. Willy Wonka kendi çikolata fabrikası için 5 tane bileti çikolataların içine yerleştirmiştir. Neyse bu 5 tane bileti bulan 5 çocuk fabrikaya gezi hakkı kazanır.

    Bu 5 çocuğun da huyu vardır. Şişman olan Augustus çikolata düşkünü, Violetta ise sakız çiğneme hastası kız, Veruca şımarık bir kız, Mickie ise bir TV bağımlısı. Charlie ise yani filmin asıl kahramanı fakir, tamah etmeyen masum bir çocuktur.

    Bu çocukların hepsi düşkün oldukları şeyler yüzünden kötü bir duruma düşmekte ve başlarına kötü işler gelmektedir.

    işin edebi yönü de burada başlamakta. Dante'nin ilahi komedya adlı kitabında ki gibi bir şekilde günahkarların cezalandırılmasına atıfta bulunulur. Günahkarların eylemlerinin sonucu cezalandırıldığı 9 cehennem çemberine benzer.

    Devam edeceğim
    ···
  2. 2.
    +28
    Filmin 1971 versiyonunda bıçaklı bir el arbası ile bir yaşlı adam, Charlie'ye şunu der: "Hiç kimse ne içeriye giriyor, ne de dışarı çıkıyor". Şimdi burada dikkat edilmesi gereken husus bunu diyen adamın bıçaklı bir araca sahip olması. http://www.imgim.com/20171124_020439.png

    Filmin masum olmadığı burada net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bıçakları olan bir araç ve fabrikayla ile ilgili korkunç bir detay?

    Filimdeki bir tuhaflık ise çocukların net bir şekilde azap çekmesine karşın Wonka'nın gülüp eğlenmesi. Her ne kadar kötü olsalarda çocukların çikolata istemesi anormal değildir. Fakat Wonka bunu kötu görür ve çocukları cezalandırır.

    Şişman çocuk 1971 versiyonunda çikolata içinde boğulurken Wonka, önüne geçip gülmektedir.
    ···
    1. 1.
      -5
      Yav çoluk çocuk filmlerinden yannan kürek teoriler çıkarıyorsunuz saçmalamayın amk
      ···
      1. 1.
        +3
        nickin benim yaşamımın özeti ama bunu cuguladım :/
        ···
      2. 2.
        +1
        Normalde çuguya çuguyla karşılık veririm ama sen de rothmans içiyomuşsun şukunu verdim
        ···
      3. 3.
        +2
        Nickin içtiğim sigara desen anlarım da yaşdıbının özeti uzun rothmans mı amk. Güldüm sebepsiz
        ···
      4. diğerleri 1
  3. 3.
    +21
    Yanlış vakit açtık herhalde
    ···
    1. 1.
      +1
      Ben okuyordum ama
      ···
  4. 4.
    +38 -1
    Willy Wonka burada Japon ruhbanına benzer şekilde bir Ruh Canavarı'dır. Ölüm ruhunu toplayan bir Ölüm Tanrısı'dır. 

     Dikkat ederseniz Willy Wonka karşısına gelen çocuklara hiç şaşırmamaktadır. Çocukların huyunu bildiği halde ve onların çocuk olduğunu umursamadan onları öldürürür.

    1971'deki filminde çocuklar cezalandırıldıktan sonra bir daha görülmez. Çoğu kişi çocukların öldürüldüğüne hem fikirdir. Çikolatalarında ham madde olarak bu çocukları kullanmıştır.

    2005'deki bildiğimiz Johhny Deep'li halinde ise yönetmen Tim Burton filmde senaryoyu çocukların kurtulduğu şeklinde değiştirmiştir. Fakat kitapta da bu şekilde bir son yoktur.

    Alt metin burada " Sadece kötülüğü ruhunda kaybedenler cennete gider" olarak bellenmiştir. 
    Bunu anlamanın yolu son kaybeden çocuk Mickie, TV ye girmek ister. Wonka onu hafifce uyarır fakat o TV'ye girer ve kurtulamaz. Wonka burada tanrısal bir şekilde onu cezbeder ve sınar. Kaybettiği içinde cehenneme gider.
    ···
  5. 5.
    +13
    Hatta açıklamaları bile gariptir Wonka'nın. Augustus ve Violetta'nın kaybolmasından sonra şunu der: "iki yaramaz pis çocuk kayboldu, geriye 3 iyilik kaldı".

    "Sadece iyi insanlar göğe gitti, kötü olanlar kayboldu"

    Dante'nin Komedyası ile ilgili son işaret ise asansördür. Gökyüzüne ateşlenen asansör ile charlie'nin evine çatıdan girme sahnesi.

    http://www.imgim.com/glass-elevator.jpg
     Burada  ilahi Komedya'nın "Zihnin kurtulması ve cehennemden cennete girmesi" durumuna benzetilmektedir.
    ···
    1. 1.
      0
      Güzel gidiyosun panpa
      ···
    2. 2.
      0
      Yanlız öyle bir sahne yok çarlinin evine girmiyor
      ···
  6. 6.
    +19 -1
    Şimdi soru, çocukların gerçekten ölüp ölmediği? Willy Wonka'nın çocukları öldürüp öldürmediği sorusunu cevaplamak zor. Augustus'un çikolata olması, Violetta'nın Yaban Mersini suyuna dönmesi v.s işaretler çocukların öldüğüne bence işarettir.

    Tim Burton 2005'te ki halinde çocukları kurtarmıştır. Fakat ne kadar kurtulmuş olsalarda normal halde çıkamazlar. Bu da mutlak manada Willy Wonka'nın çocukları cezalandırdığını gösterir.
    http://www.imgim.com/7831incid3473362.png

    Eski filmde ise 4 çocuğun öldüğüne kanaat getirebiliriz.

    Filmi direk manada ilahi komedya ile ilişkilendirmek belki çok doğru olmayabilir ama filmin esin kaynağı olduğu net bir şekilde ortada.

    Görünüşte bir çocuk filminin aslında ne kadar Teolojik bir film olduğunu, ve Willy Wonka'nın aslında şeytanın teki olduğunu sizlere göstermek istedim

    Saygılarla...
    ···
    1. 1.
      +1
      Orjinal kitabı bilmiyorum fakat Can Yayınları çevirisinde, şişman çocuk, çekildiği tüp sayesinde zayıf biri olarak, Violetta çiğnediği yaban mersinli sakız yüzünden sonsuza kadar mor (violet) renkte, şımarık kıza ne olduğunu hatırlayamadım, televizyon seven çocuk ise boyu ve uzuvları çok uzun şekilde (tv görüntüsü boyutundayken alıp uzatma odası gibi bir yere sokuyorlardı) fabrikadan ayrılıyorlardı. Charlie cam asansörle yükselirken görüyor bu bu hallerini. Filmleri izlemedim ama tabi ki hikayenin orijinali farklı olabilir. Analizine sağlık panpa
      ···