/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +4 -1
    bu soruyu ben yanıtlıyorum.

    davranışı 2'ye ayıralım diyelim. iyi ve kötü. herhangi bir şey yaptığınız zaman bu ya iyidir yada kötüdür. arası yoktur. peki bunca insan acı çekiyorken, eziyet görüyorken; sonsuz, kudretli, merhametli ve herşeye gücü yeten yaratıcı bütün bu kötülükleri neden durdurmuyor?

    ateistlerin en çok savundukları kısımdır burası. haklılarda. o halde tanrı sadist bir insandır kapısına çıkıyor.

    ancak bir noktayı atlıyorlar.
    insan ile hayvanı ayıran temel nokta nedir? özgür irade. bir insana yapacağımız bir davranışın türünü özgür irademiz (bunuda sağlayan akıldır) karar verir. eğer sadece iyilik olsaydı, insanı diğer canlılardan ayıran bu akıl yürütme işi olamazdı. hepimiz birer hayvandan farksız, robot bir yaşam süren bireyler olurduk.

    denilebilir ki beyinlerimiz sadece iyiliğe programlansaydı o halde. peki böyle birşeyin olduğunu varsayalım. siz herhangi bir eylem yapıyorsunuz ve bu eylem hep iyilik oluyor. ya peki kötü bir durumla karşılaşırsak ne yapacağız? bir örnek verelim.

    yıl 2666. siz uçma gücüne sahip bir insansınız. karşıda uçamayan 2 insanın aynı anda binadan düştüğüne tanık oluyorsunuz. siz iyi bir bireysiniz. bundan dolayı ilk işiniz düşenleri kurtarmak olacaktır. ancak sadece birisini kurtarabileceksiniz diğeri ise düşüp ölecek. bu durumda birini kurtarmanız o kişiye bir iyilik, kurtarmadığınız kişiye ise bir kötülük yapmış olacaksınız. ancak bu yaratılış gayemizede aykırı bir durum beynimiz kötülüğe programlanmamış.
    ···
  2. 2.
    +1
    kötü olmazsa iyiyi tanımlayamazsın. her şey zıttıyla kaimdir.
    ···
  3. 3.
    0
    lan olm ne saçma bir soru ve cevap lan bu
    ···
  4. 4.
    0
    bu soruya takılan adama maldır açık ve net amk.
    ···
  5. 5.
    0
    Günümüz gençleri bu tür sorularla sapık düşüncelere itiliyor. Aslında bu tür sorular kısa ve nettir. insan kainatta yaratılan varlıkların en üstünüdür. Bu üstünlük Allah tarafından biz insanlara verilen cüz-i iradedir. Diğer varlıklara ise böyle bir özellik verilmemiş. Onlar yap denileni yapar ve kullukta sapma yaşamazlar. ins aleminde ise durum farklıdır. Kendi iradeleri ile doğruyu ve yanlışı bulur. Kendi iradesi ile yaptığı kulluk ile varlıkların en üstünü olabileceği gibi yapılmayacak olan (Kur'an ve Peygamber tebliğlerinde belirtilir) eylemlerle varlık aleminin dibini de boylayabilir. insan alemi Allah'ın kainattaki halifesi olarak yaratılmıştır. Peki neden böyle yaratılmıştır diye soracak olursanız kardeşim bu bizi aşar. Allah-ü Teala ne isterse o olur buna bizim toplu iğnesi değerindeki irademiz karışamaz.

    Bir konuya da değinmek isterim kardeşimlerim ;
    ingilizler şüphesiz ki tarihte dış diplomasi anlamında en iyi millettir. Çanakkale Savaşın'da da bir ingiliz amiralin dediği gibi Türkler üzerindeki politikası şudur: Onların elinden Kur'an'ı dilinden Allah'ı düşürmedikçe onlara karşı galip gelemeyiz.
    ···
  6. 6.
    -1
    ulan hep aynı şeyler
    ···
    1. 1.
      0
      yaprağım benim öyle ama
      ···
    2. 2.
      +1
      tanrı sadist bir insandırdan sonrasını okumadım.
      ···
  7. 7.
    -1
    öncelikle canım benim okurken güldüğümü sölemeliyim sen epikürün formülünü ekgib bir biçimde almışsın doğrusu budur

    Tanrı kötülüğü önlemek istiyor da gücü mü yetmiyor?
    Öyleyse o güçsüzdür.
    Yoksa gücü yetiyor da kötülüğü önlemek mi istemiyor?
    Öyleyse o iyi niyetli değildir.
    Hem güçlü, hem de iyi ise, bu kadar kötülük nasıl oldu da var oldu?
    David Hume
    Problem değişik versiyonlarla defalarca tekrarlanmıştır. Kötülük probleminin çok bilinen bir versiyonu da çağdaş filozof John L. Mackie tarafından ileri sürülmüştür.:[4][5][6]

    Tanrı vardır.
    Tanrı mutlak iyidir.
    Tanrı herşeye kadirdir.
    Kötülük vardır.
    Yukardaki maddelerden herhangi üçünü kabul eden kişi, dördüncüsünü reddediyor olmalıdır. Yani:

    Eğer Tanrı varsa (madde 1) ve mutlak iyiliği (madde 2) istiyorsa ve istediği herşeyi yapabilecek kadar güçlüyse (madde 3) , o zaman kötülük olmamalıdır.
    Eğer Tanrı varsa (madde 1) ve sadece iyiliği istiyorsa (madde 2), fakat dünyada kötülük varsa (madde 4) o zaman Tanrı istediğini yapamıyor demektir, böylece Tanrı herşeye kadir değil demektir.
    Eğer Tanrı varsa (madde 1) ve herşeye kadirse (madde 3) ve kötülükte varsa (madde 4), o zaman Tanrı kötülüğü yaratmıştır, o zaman Tanrı mutlak iyi değildir.
    Son olarak, eğer Tanrı aynı zamanda mutlak iyi (madde 2) ve herşeye kadir (madde 3) ise ve buna rağmen kötülük varlığını sürdürüyorsa (madde 4), o zaman böyle bir Tanrı varolamaz.

    Bak şimdi ego yu ben alçakca aptalca bir duygu olarak görürüm çünkü ego gerçekten çok insani bir duygudur birşeyleri yönetmek insana haz verir buda düşük IQ lu insanlar için bir övünç kaynağı olur eğer bizi bir tanrı yaratmışsa şuan bizim tüm duygularımızı kendisi vermesi gerekir çünkü tanrı bilmediği bir duyguyu veremez bir nevi eğer tanrı varsa onun cocukları gibiyizdir karikatürlerde tanrı beyaz sakallı ve yaşlı olarak temsil edilir bunun sebebi tanrının bilge olduğuna dikkat çekmektir eğer tanrı varsa tüm bu duyguları en muazzam seviyesinde bilmelidir yani kötülüğün iyiliğin acının kederin mutlulugun üzüntünün egonun kıskançlığın aşkın herşeyin en üst düzeyini tanrı bilmelidir ve egoist olmanın narsist olmanın saçma olduğunuda bilicektir kendisinde olmasına rağmen eğer bildiği halde devam ediyorsa bunu yapmaya o zaman tanrı kötüdür ve merhametsizdir aksi kabul edilemez ama bunların kötü olduğunu biliyor ve iyiyse o zaman tanrı iyidir sen çok yanlış yaklaşmışsın konuya ayrıca özgür irade demişsin şöyle düşünelim birde bir hırsız evine giriyor ve kızının başına silah dayıyor sana diyorki git polisi ara ancak polisi ararsan bu kız ölür polisi aramakta özgürsün ancak kızı öldürürüm şuanki mevcut din tanrı sistemi buna benzer git dinden cık dinden cıkmakta ve istediğini yapmakta özgürsün ancak cehenneme atarım ayrıca dinden cıkıp belirli bir süre dönmeyen insana mürted denir ve islamiyette katli vaciptir şimdi anladınmı
    Tümünü Göster
    ···