/i/Tespit

  1. 1.
    +36 -16
    Ülkemizde kültürel-dini sebeplerden ana akım bir tüketim ürünü olmasa da domuz eti hem üretim hem besin değeri hem de fiyat olarak en ideal ettir. En başta üretim şartlarına bakarsak domuz bakımı en zahmetsiz hayvandır. 1 metrekarelik alanda bile ortalama üstü bir besi domuzu tutulabilir. Sığır için sadece durak alanı 2 metrekare olmalıdır ve gezme alanı olmazsa hayvan strese girer. Gene kötü hijyen ve sağlık koşullarına toleransı yüksek, dayanıklı, beslendiği sürece mutlu olan bir hayvan domuz. Beslenme konusundaysa hiçbir seçiciliği yoktur. Sadece insan yemek artıklarıyla beslenebilir. Okuduğum veteriner fakültesinin domuz ünitesindeki domuzlar sadece yemekhaneden artan yemekleri yiyorlar ve gayet besililer. Sığırlarınsa dönemlerine göre ayrı silajlarda beslemen gerekir ve oldukça seçicidirler. Sadece bunlar bile ne kadar kolay bir yetiştiriciliği olduğunu gösterirken domuzdan yararlanımda çok verimlidir. Öncelikle dişi bir domuz yılda ortalama 2 doğum yapabilir ve her doğum 8 yavru verir. Sığırlar ise yılda 1 doğum ve onda da yaşarsa 1 buzağı verir. Domuz yavruları gene çok hızlı gelişir ve 5,5-6 ay gibi kısa bir sürede puberteye erişirler. 1 yaşına gelmeden de 100 kglık kesim yaşına ulaşırlar. Sığırlarsa gerekli ağırlığa ulaştıysa ancak 2 yaşındayken kesime verilebilir. Domuzun vücudundaki birim et miktarının sığırlar başta olmak üzere diğer besi hayvanlarından yüksek olması gibi etinin protein değeri de bufololardan sonra en yüksek orandadır. (100 gramda 27 gram protein, sığırda bu 24/100) Etin kalitesinin yanında kolay üretimi nedeniyle fiyatı da en ucuz olan kırmızı ettir. (ABD'de sığır eti kg 5 dolarken domuz eti 3 doları geçmez) Günümüzde gıda ihtiyacı bu denli artmışken domuz tüketimi dünyada ve ülkemizde artacak gibi.
    ···
  2. 2.
    +8 -4
    domuzun doğal dengede görevi artık maddeleri tüketmektir. Doğal yaşam alanı dağlardır, hayvanlar aleminin çöpçüsüdür, leşleri, çöpleri, artıkları, kendi yavrularını, hatta kendi takunu bile yer. insanların tüketimine uygun değil.

    Tam tersine islamda yenilebilen hayvanlar bayağı sınırlıdır, bunlar da virüs riski taşımayan otlar yer, üstüne sindirimi de iyidir, mesela sığırın 4 farklı midesi var, yediği şeyleri 4 farklı sindirimden geçirir.

    Domuz hem riskli şeyler yer, hem tek sindirim yapar, hem de kendi vücudu sorunludur. bu yüzden bir sürü bakteri ve virüs türüne açık oluyor. MS, Hepatit E, karaciğer kanseri riski, siroz, tarihteki çoğu pandeminin kaynağı olan Yersinia bakterisi riski çok yüksek. Bunlar araştırılmış, rakamlara girmiş şeyler.
    ···
    1. 1.
      +2 -1
      Haklı şuku
      ···
    2. 2.
      +6 -2
      Tamam da yurtdisinda milyarlarca insan tüketiyor bir şey olmuyor bize mi olacak ? Yaban domuzu öyle olabilir ama çiftliklerde yetişen domuzlar için söylenemez bence
      ···
    3. 3.
      +7 -2
      Yine geldi bilimsel islamcı arkadaş dediğin şeyleri tavukta yiyor ve tavukta da virüs var kuş gribini unuttun galiba
      ···
    4. 4.
      +4
      Ağa bana sığırda virüs yok domuzda varı anlatma veterinerlik okuyorum. Sığırdaki parazitleri de virüsleri de görüyorum. Ha domuz pis bir hayvan mı evet ki bende kötü hijyen koşullarını takmadığını söyledim.
      ···
    5. 5.
      +2 -3
      ortak şimdi ikisini aynı riskte mi görüyorsun? Ben diyorum ki sığırda dört mide var, domuzda tek. Mesela tarihte büyük vebaların, salgınların genelde Avrupa ve Çin'de çıkması da mı tesadüf?
      Kergishtli Nasıl milyonlarca insan yiyor da bir şey olmuyor? Araştır oku bakalım, öyle miymiş?
      Tavuk diyen eleman, tavuk ben de besliyorum, tavuğun beslenme şekli çok daha temiz.
      ···
      1. 1.
        +3
        2 3 tane tavuk besleyip tavuk profumu oldun tavuk çiftliklerine git bakalım bi gör nasıl bi havanmış
        ···
    6. diğerleri 3
  3. 3.
    +4
    Domuz etinin haram olmasının nedenlerini inceleyen bir yazı görmüştüm. beni en çok iki seçenek tatmin etti; birinde islam'ın başlarında salgın hastalıkların domuzdan geldiğini düşünenlerden bahsediyor. birde domuz ticareti yapan hristiyanların yerel arap tüccarlara zarar vermesinden bahsediliyor.
    ···
    1. 1.
      +3
      Kökeni samilerin yaşadığı coğrafya ve yaşayış şekillerine iniyor. Arap yarım adası ve kenan da domuz yoktur ki çöl yaşdıbına uygun bir hayvan da değildir. Domuz göçebe yaşama da uygun değildir ki bu yüzden orta asya daki Türker de islam öncesi dönemde bile domuz yemiyorlardı. (av olan yaban domuzu hariç) Hatta Tonyukuk kitabesinde Çin'in etkisine giren Türklere Çinlilerin domuzlarını, kazlarını yiyerek semirdiniz, parmaklarınız yağ bağladı kiriş tutmaz oldu diye sövüyor. Neyse çöldeki bedevilerde hem iklime uygunluğu hem de göçebelikleri nedeniyle keçi güderlerdi. Kuzeyde kendilerini hakimiyeti altına alan Roma, iran gibi büyük imparatorluklarsa domuzu menülerinin başına koyarlardı (özellikle romalılar) Hem kendilerinin bilmediği, görmediği bir hayvan olması hem de asli düşmanları olan yerleşik tarım imparatorluklarının ana et kaynağı olması nedeniyle domuza düşmanlıkları var. islama da yahudilerden geçiyor ki yahudiler Romalıların yediği içtiği şeylerden bile nefret ederler. (içki dahil) Yani genel olarak tarihi-kültürel bir şey.
      ···
    2. 2.
      +1
      ellerine sağlık.
      ···
  4. 4.
    +2
    abim tütsülenmiş olanından getirirdi ispanyadan. pastırma gibi keser her kahvaltıda yerdim. tadı da gayet güzel ve besleyici
    ···
    1. 1.
      +1
      Tütsülenmiş et sakat yalnız panpa, sürekli yenecek bir şey değil. Yemek borusu ve mide kanseri riskini artırıyor.
      ···
  5. 5.
    +2
    Onu yiyeceğime tavuk yerim.
    ···
  6. 6.
    +2
    domuz etini isteyerek birkac defa yemistim ve önemli olan nasil yediginin olduguna karar verdim. Baharatliysa guzel,
    domuz etiyle tecrubesi olan bir restorandaysa guzel,
    domuz pastirmasi guzel,
    biftek halinde kötu.
    ···
  7. 7.
    +3 -1
    Domuz eti ile ilgili tecrübem yok ama YouTube da izlediğim Almanya da yaşayan bazı Türklerin çekmiş olduğu vlog videolarında ilgili konuyla alakalı biraz bilgi sahibi oldum. Adamlar domuz etini koklayınca öğğgh diye tepki veriyorlar. Kokusu kötüyse tadı nasıldır bilinmez.
    Ama hayatımda yediğim veya içtiğim bazı şeylerin kokusu kötü olsa bile tadı iyi oluyor, koklamadan mideye indireceksin mantığı.
    Domuz etine kesinlikle şans verilmeli.
    Hayatta değişik tecrübeler edinmeye önem veren birisiyim ve kurbağa bacağı olsun, domuz eti olsun fırsat olursa tatlarına kesinlikle bakacağım.
    ···
  8. 8.
    +3 -1
    Bunlar doğru ama galiba çok yağlı oluyor domuz eti, öyle bir şey okuduğumu hatırlıyorum.
    ···
    1. 1.
      +1
      Doğru panpa domuz yağlı bir hayvan. Ama yağ eti lezzetli kılan şeydir ve yağ oranına rağmen protein oranı da en yüksek etlerden biri domuz.
      ···
      1. 1.
        +4
        Ateistim amk ucuz et olsun da yerim nerden buluruz fiyatı ne kadar
        ···
      2. 2.
        +1
        Panpa Domuz tüketilen ülkelerde bol olduğu için ucuz Türkiye de sınırlı domuz üretimi olduğu için normal etten bile pahalı olabilir.
        ···
  9. 9.
    +2
    Bence olay tamamen piyasa bunu talep ediyor mu böyle bir talep varsa üretilmesinde vs sıkıntı yok ama yoksa üretmenin vs de anlamı yok.
    ···
  10. 10.
    +1
    mq ülkesinde içki temali şiirler, şarkılar yazılıyor, kimse gibine takmıyor. ama konu domuz eti olunca tatlı su müslumleri bile deliriyor :D
    ···
  11. 11.
    +1
    sonuna kadar haklı.

    şuqu
    ···
  12. 12.
    +1
    Subhanallah her gramında fayda var
    ···
  13. 13.
    +2 -1
    Kendi takunu yiyen hayvan yenir mi zütoşş
    ···
  14. 14.
    +1
    agaa türkiyede domuz eti normalleşirse biterim ben
    ···
  15. 15.
    +1
    rez
    ···
  16. 16.
    +3 -2
    amk dini inancım zayıf olsada domuzu da yemem amk iğrenç bir hayvan...
    ···
    1. 1.
      +1 -1
      Panpa tr de birçoğumuz içinde büyüdüğümüz kültür nedeniyle öyleyiz. 40 yıllık ateistler bile içki içseler de nedense domuz yemiyorlar. Bende deist gibin bir şeyim ama zorda kalmadıkça domuz yemem amk niye yiyeyim. Ama küresel gıda krizinin yaklaştığı günümüzde ülkeler büyük oranda tavuk ve domuz etine yönelecek. O zaman yeriz
      ···
  17. 17.
    +1
    Avrupada domuz eti ucuz olduğu için yeniliyor amk
    ···
    1. 1.
      +1
      e bende zaten kolay üretilebilen ucuz bir et olduğunu söyledim tat olarak sığırla hele hele kuzuyla kıyaslanamaz tabi. Esas konu dünya nüfusunun çığrından çıktığı ve küresel kıtlığa doğru gittiğimiz günümüzde domuz etinin kullanımının ülkemizde bile yaygınlaşacağı. Bunu anlatmaya çalışıyorum.
      ···
  18. 18.
    +1
    iğrenç bir tadı var ve çok yağlı
    ···
    1. 1.
      0
      Hiç yemedim panpa ama yağlılığı doğrudur. Ben genel olarak üretim kolaylığı ve ucuz protein kaynağı olmasından bahsettim.
      ···
    2. 2.
      +1
      Ben yanlışlıkla yemiştim ve tadından farkettim, büyük fark var. Evet haklısın ucuz protein kaynağı ama ülkemizde tercih edilmez.
      ···
      1. 1.
        +2
        ağa hiç belli olmaz şuan sadece Türkiye değil dünya büyük bir gıda krizine doğru gidiyor. Bu Ozonun anasını giben, masraflı ve çok yer kaplayan çift tırnaklılar yerine domuz eti çok çok avantajlı. Ülkemizde de eskisi gibi katı ahlaki kurallar yok ben tüketiminin artacağını düşünüyorum.
        ···
      2. 2.
        +6 -1
        Büyükbaşların osuruğu ozona zarar vermez sera salınımını artırır. Ruminantını da gibtirme veteriner forumu mu bura huur evladı sağdan soldan öğrendiğin terminolojik terimleri sıçacağına doğru bilgi ver insanlara
        ···
      3. 3.
        +2
        düzelttim oropu evladı memnun musun? Doktorlar bilerek anlamamanız için terminolojinin dibine vurur biz çift tırnaklı yerine ruminant dedik diye celallenirsiniz sizin de amk.
        ···
      4. diğerleri 1
  19. 19.
    +1
    domuz etini yanlışlıkla yemiştim onun yerine at gibi ye daha iyidir. 5 para etmez bir tadı var.
    ···
  20. 20.
    +1
    Pff canım domuz eti çekti
    ···