/i/Haberler

İnciden al haberi
  1. 1.
    +9
    65 milyon yıl önce dinozorların ve dünya üzerindeki canlıların yüzde 70’inin Mekgiba’nın Yucatan Körfezi’ne düşen 12 km çapındaki göktaşı yüzünden yok olduğu sanılıyor. Dünyada göktaşlarının yol açtığı 175 adet krater bulunuyor.
    Her 1000 yılda bir büyük bir göktaşının dünyaya isabet ettiğini belirleyen yetkililer, bu verilerden hareketle 2036’da dünyanın 45 bin kilometre uzağından geçecek olan 400 metre çapındaki Apophis’in yüzde 3 dahi olsa dünyaya çarpması ihtimali üzerine çalışmalara başladı. 2005’te keşfedilen ve adını Mısır mitolojisindeki kötülük tanrısı Apophis’den alan göktaşının dünyayı karanlık çağa gönderebileceği belirtiliyor.

    Apollo ekibinden emekli astronot Rusty Schweickart ise her ülkenin risk altında olduğunu söylüyor. Schweickart, önümüzdeki hafta Birleşmiş Milletler Uzay için Barışçıl Uygulamalar Komitesi’ne göktaşı tehdidine karşı geliştirdikleri küresel planı sunacak.

    Gökbilimci Paul Parsons’a göre dünyaya 250 metre çapında bir göktaşının çarpması bile çok ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Yapılan hesaplamalara göre saatte 27 bin kilometre hızla gerçekleşecek bu çarpışma 500 megatonluk TNT patlayıcıyla aynı etkiyi yaratabilir. Bu da Hiroşima’ya atılan atom bombalarından 30 bin kat daha güçlü bir yıkım anldıbına geliyor. Yani bu büyüklükteki bir göktaşı bir ülkeyi tamamen ortadan kaldırabilecek güçte. Uzmanlara göre dünyanın yakınında 5 bin 886 tane göktaşı bulunuyor bunlardan 765 tanesi bir kilometreden daha büyük bir çapa sahip. Bazılarının boyutu ise 10 kilometreyi bile aşıyor. Böyle bir göktaşını dünyaya çarpması durumunda tıpkı dinozorların yok olduğu gibi insan soyunun ortadan kalkabileceğine dikkat çekiliyor.
    ···