1. 26.
    +127 -4
    apar topar uzaklaştırdılar beni, odaya soktular, beni devrem ve jöh komutanı o halde görünce ayağa fırladılar. devrem hemen yapıştı.

    kendimi kaybetmiştim beyler, devrem olum suss suuuss diye bağırığ dürtüyodu ama nafile, nası durdum dersiniz, jöh üsteğmeni bir koydu. bebek gibi oldum.

    üsteğmen uzmanlara bağırarak çık dışarı çık gitmelerini sağladı. bana dönerek ne bağırıyosun lan gerizekalı, noolyo?

    ben bi devreme bakıyorum bi komutanıma, titriyorum beyler, elim ayağım buz kesti, odanın içi sigara dumanı olmuş, nefes alamıyorum zaten,

    devrem
    Olm neyin var nooldu dedibiraz etrafa baktım başladım ağlamaya, deli gibi ağlıyorum beyler. anlatamam size, yani çok kez tartıştık biz yağmurla çok kez yüzüme kapattı, çok kez bir daha arama dedi, hiç böyle olmamıştım.

    evet moralim çok kötü olurdu ama bu farklı, farketmemiştim o zamana kadar. beni orada ayakta ve güçlü tutan ne anne ne baba ne başkası, yağmur sadece.

    nasıl olur demeyin anne nası düşünülmez.

    düşünülmez işte amk düşünülmüyo, eğer hayatında bir papatya varsa, tüm çiçeklerin prensesi, yaprakları en narini, ufak bir dokunmaya bile dağıtır kendini, bakımı en zoru olan bir papatya varsa, hayatın o olur farketmezsin.

    bizim oraların bir türküsü vardır, şu geçer
    anadan geçilir bre hasan, yardan geçilmez'' türküler doğruyu söyler, yalan söylemez, abartmaz, durduramıyodum ağlamamı, bu kadar şey üstüste geldikten sonra bu olay çözülmemmi sağlamıştı, hıçkırarak ağlıyodum,

    erkekler ağlamaz ya, olum hem erkeksin, hem komando, hem de komutan bi komando, afedersin eşşek gibi ağlıyodum.
    ···
  2. 27.
    +126 -4
    http://www.youtube.com/watch?v=18rJ43ehPEg

    uzun zamandır yoktuk ağalar. kitap yazacağız dedik bir kaç yerden teklif aldık ha başladık ha başlıyoruz derken vazgeçtim. neden derseniz. devamlı geçmişte takılıp kalmaktan o kadar yoruldum ki.

    şunu böyle yapsa mıydım?
    bunu böyle demeseydim?
    o gece orada olmasaydım?

    kafamın içinde konuşa konuşa günü yaşayamaz oldum. yıllardır yediğim yemekten tad alamaz, dinlediğim şarkıları anlayamaz, yaptığım işlere odaklanamaz oldum. uyuduğum uykudan bir tak anlamazdım lan daha ne diyim. yarı baygın uyku hali.. senelerdir amk.

    arkasından bir terapi niyetine bu anılar yazıldı işte. iyi gelecek birşeyler anlatmak derken daha da gömüldüm geçmişini gibtiğiminin geçmişine. hiç bir taktan tad alamaz oldum beyler. yaşayan bir ölüydüm tabiri caizse. zevk aldığım yapmak istediğim hiçbir şey kalmamıştı. üzerime bir toprak atanım ekgibti işte.

    taa ki yeniden doğduğum güne kadar...

    mucizevi eseri biriyle karşılaştım. deniz. bana devrik cümleler kurdurtan kadın.

    kitapların, şiirlerin, resimlerin, bulutların, gökyüzünün, şarkıların, martıların, mutluluğun, acının, yaşamanın hatta ölümün tadını tekrar hatırlamamı sağladı. anlayacağınız aşık oldum. ama öyle böyle değil ha. nası anlatsam lan size şimdi?

    senelerdir uyku sıkıntısı çeken uykuya dalamayan ben, son aylarda uyanamamaktan işe geç kalır oldum lan anlayın nası aşık olduğumu işte daha ne diyim size ya.

    mucizelere inanır mısınız beyler? ben inanmazdım. fakat şunu fark ettim. siz mucizelere inanmasanızda onlar size inanıyor.

    öyle birşey buldum ki gençler, yüce rabbim zamanında bana nasıl bir çile çektirtdiyse artık öyle bir kıyak geçti ki bana bu denli kıyağı kimseye geçmemiştir.

    aşık oldum dostlar. kelimelere gerek kalmadan aşık olduk birbirimize.

    o gece orada neden ölmediğimi seneler sonra şimdi anladım. kadere karşı gelinmez.

    dedim ya hani, herkesin bir mayını vardır orada. siz şu anda sıcak yatağınızda uyurken mesela, orada gelip onu bulmanızı bekleyen bir mayınınız var. bir kör merminiz var şu anda bir keleşin şarjörü içerisinde veyahut bir cephanelik kutusu içerisinde.

    bunun yanında, birde biri var dünya nın bir yerinde, sizin onu bulmanızı bekleyen. farkında olmadan bekleyen hemde. ben o beni bekleyeni buldum işte beyler. sizde bulun. ama ararken mayınlara kör soğuk kurşunlara denk gelmeyin.

    bir süre daha yok barış abiniz. denize açıldım ve denizin koynundan dönmeyi pek düşünmüyorum.

    hadi selametler ağalar. dağlar sizlere emanet..

    erkin koray'lı geceler...

    ben denizdeyim, su çok güzel gelsenize..
    Tümünü Göster
    ···
  3. 28.
    +119
    neyse beyler, velasıl yavaaş yavaaaş uzaklaşıyoruz. önce ankara da bir mola verdik. saat 2 civarı, ulan içimden aramak geldi aramadım ama, bu saatte uyumuştur hesabı. dedim bir sigara yakalım. bide çay kaptım plastik bardakta, çay zift amk. devreme bi baktım telefonda, o da aramış kız arkadaşını, giberim dedim gittim ankesörlüye. bir aradım düşmedi iki aradım düşmedi. bi daha aradım daha ama uyumuştur inş annesi çıkmaz diyorum.

    telefon çaldı çalmadı şak diye açtı, alo diye, şok oldum amk. dedim askm uyumadın mı yok dedi uyumadım ararsın diye düşündüm. dedim uyumuşsundur diye aramıcaktım ama dayanamadım çok güzel şarkılar en çok sözün varı beyendim dedim. dedi nerdesin söyledim ankaradayız falan.

    sonra şu şok soru geldi beyler.

    antepe gidiceksin niye diyarbakır otobüsüne bindin dedi.

    ananı avradını gibiyim elim ayağım boşaldı resmen. çok pis ters köşe olmuştum beyler.
    ···
  4. 29.
    +118 -1
    ama abi geldiler de yok ortada bişey amk. gelen giden yok. aga sonra karşıdan böğürme sesleri geldi. lan komediye bak. böğürme sesleri geliyo. lan bende sinir bozuldu nooluyo amk ya kim lan bu. gulyabanimi geliyo ne bu ses, telsizden anons geçiyorum komutanım biz karşılayalım gelmediler daha göksel üsteğmen (ki bu hareketinden savunma yazdı ama bişey olmadı) dedi ki;

    gelip oraya gibicem seni bekle lan!

    neyse abi lan terörist bekliyoruz böğürme sesi.

    amk radarda tespit edilen şey ne çıktı tahmin edin.

    ayı.

    bildiğin ayı tespit etmiş radar geliyo demişler.

    o radardaki çavuşu bir güzel gibicem diye and içtim amk. ayı çıktı lan. sonra radarı gördüm radar sadece belli bir noktada ki hareketliliği not ediyo. büyük ceylan sürüsü tespit etse bütün komando tugayı operasyon yapıcaz amk. neyse ki kullanılmadı bi daha o radar.
    ···
  5. 30.
    +113 -2
    işte beyler, o an, o an varya elde telefonla züt gibi kalmak, kelimelerin boğazında düğümlenmesi, o an bir askerin vurulmasından daha kötü bir andır.

    yapacak hiç bir şey yok. şimdi ki gibi bir daha arayamazsın, mesaj atamazsın, facebook hesabına mesaj atamazsın, mail atamazsın.

    tek haber alacağın şey kapandı yüzüne. ne yapacağını bilemezsin.

    içinden kalbin hemen yanına git hemen yanına git çabuk uç, yanında ol, senden ayrıldı, git yanına beynim giberim belanı otur yerine

    hadi şimdi gel timini askerini operasyonları düşün. bütün benliğin tek bir şeyi düşünmekte. ne yapabilirim. kime ne anlatabilirim. bana kim yardım edecek.

    allahım bişey yapmam lazım. elimde telefon, nası olur bu. pişmanlık, acı herşey birbirine karışır. bir daha görememe duygusu. ulan yarın gidemezsin ki yüz yüze gelmene en az 13 ay var. 13 ay lan, en az 390 belki 400 gün, 400 günden neler olur neler. çocuk doğurursun lan 400 günde.

    bitmiştim beyler. resmen bitmiştim. askerde olabilecek en kötü şey olmuştu. sevgilin ayrılması.
    ···
  6. 31.
    +112 -2
    beyler size ufak bir karakol baskını nasıl yapıyorlar onu anlatayım.

    bir kere kış aylarında karakola baskın düzenleme ihtimalleri çok azdır. bunun sebebi hepinizin tahmin edeceği gibi hava şartlarıdır.

    bu muallakler kış aylarını toparlanma yeni planlama strateji ve örgüte yeni adam kazandırma olarak geçer.

    zaten bizde kış aylarından bineriz tepelerine. beklemezler çünkü.

    ama genede hazırlıklı olmak zorundasınız.

    kış ayı geçip yavaş yavaş ilkbahar ayları geldiği zaman, kendi stratejileri ve planlamaları doğrultusunda hareket etmeye başlarlar.

    çoktan basacakları karakollar bellidir zaten yapacakları eylemler bellidir.

    karakolları gözlemeye başlarlar. bu gözlem şu şekilde olur.

    genellikle 2 puşt karakolu gören hakim bir tepede yaklaşık 1 ay boyunca sürüngen gibi kalır. tüm giriş çıkışları nöbet değişimlerini, mevzileri herşey not ederler. o zaman çok azdı ama kameralarla da çekerler. askerin her türlü hareketini izler, nöbetçileri izler. özellikle nöbette gevşek olan kişiyi tespit etmeye çalışır hani komutanlar uyumak yasak diyo ya bu yüzden işte amk. adam seni gevşek görürse saldırı anında ilk senin mevzine çökecek haberin olsun.

    o yüzden adam gibi durun.

    arkasından karakola gelen araçların askerlerin kullandıkları yolları tespit ederler ki baskın anında gelen yardım kuvvetlerine pusu atabilsinler diye. sadece gelen yardım kuvvetine zaiyat vermek için yalandan karakol baskını yaptıklarıda olur. asıl hedef kendiniz olduğunu sanırsın ama değilsinizdir.

    baskınlar özellikle gece olur. sebebi ise yardım birliği gece helikopterle gelmesi zordur helikopter gece uçuş yapması epeyce zordur ki o dönem yapamazdı zaten.

    şimdi beyler olduda yedek subay veya er olarak karakoldasınız. baskın yediniz. nöbetteyseniz panik yapmayın diyeceğim ama yapacaksınız .

    ilk hedef nöbet yerleridir. onlar için bişey diyemeyeceğim.

    verdiğimiz şehitlerimizin çoğu oluşan panikten dolayı şehit oluyor haberiniz olsun.

    komutan olacaklara tavsiyem. askerinizi her an basılacakmışsınız gibi hazır tutun. baskın anında kim nerede gidip en yapacak önceden hazırlayın. sonra 16 kişi bir yerde toplanıp tek roket mermisiyle gidebilirsiniz.

    o anlarda askeriniz için siz hayata tutunma olarak görüldüğünüzü unutmayın. asker sizin yanınızda olmak isteyecektir. siz nereye giderseniz panik halinde ki asker peşinizden gelir.

    yaşadığım hikaye (ben yaşamadım olay sonrası öğrendiğimiz) karakol baskını esnasında üsteğmen mevziye koşuyor, panik halinde ki 7 askeride peşinden aynı mevziye girdiği anda tek bir roket mermisiyle hepsi şehit oluyor.

    asteğmenler özellikle astsubaylarınızla iyi geçinin. oradan sizi sağ çıkaracak adamlardır onlar. fikir alışverişinde bulunun. onlara ters gitmeyin. hayat sigortanızdır onlar. zaten pkk nın ilk hedefi özellikle uzmanlardır.

    asteğmen olarak sakin olmak zorundasınız. ilk sortiyi atlatmaya bakın. ondan sonra si ilk haline göre biraz daha kolay. sinmeyin sakın.

    sindiğiniz anda dahada yüreklenir bu şerefsizler. boş yere şarjör harcamayın bilinci atışlarla. namlu ağzından çıkan ışık haznesine doğru düzgün atışlar yapın yaptırın. bilinci atışlarınız bu puştları altına sıçıttırıyor emin olun.

    bilinçsizce karşılık vermek yerine bilinci karşılık onları paniğe sürükler.

    sızmalara karşı çok dikkatli olun. emin olun karakolun dibinde sızmayı bekleyen bir kaç muallak mevcut.

    asker olacak arkadaşlara ise. ilk baskın anından sonra bir an önce sakinleştirmeye çalışın kendinizi. komutanlarınızın talimatını dinleyin.

    başıma hiç karakol baskını gelmedi ancak gördüğüm deneyimler sonucu aktarmaya çalıştım.
    Tümünü Göster
    ···
  7. 32.
    +111 -1
    zaten tek ışık yok, zifiriye yakın karanlık mevcut, bide amk dik geçit arasından geçiyoruz, bir tak göremiyoruz, arada önümde ki mayıncı çocukta duruyo ya iyice altıma sıçıyorum amk,

    çocuğun bastığı yerleri kesmeye çalışıyorum oralara basıyorum yani, ulan zaten elinde dedektör var, sana o mayın gelene kadar çoktan öter.

    ama korku işte,

    gene ilerledik bir 10 dk kadar, bu gene durdu makinayla uğraşıyo,

    dedim ne oldu amk ya ne oldu gene niye durdun neyle oynuyon ikide bir dedim,

    komutanım açmayı unutmuşum demez mi,

    ben iptal amk.

    olduğum yere yığılıp bayılıcaktım resmen elim ayağım bir anda buz kesti anlatamam size o anı beyler yani kafama mermi yemiş gibi oldum resmen o lafı duyunca.
    ···
  8. 33.
    +113 -4
    birde şimdiden söyleyeyim öyle rambovari hikaye değildir bu. sinir bozucu bir çok şey anlatacağım. askere gitmemiş olan arkadaşlar özellikle aztek olacak kardeşler bu anlatacaklarımı okumasını tavsiye ediyorum.
    ···
  9. 34.
    +111 -2
    haa birde türk tarihi dersi veriyorlardı. işte o çok güzel bir ders. sınıf o kadar eğitimden sonra öyle mala bağlıyodu ki görsen yerlere yatarsın. sınıfta çıt çıkmıyo, kıpırdayacak mecal yok.
    ···
  10. 35.
    +111 -2
    neyse beyler biz bu haberi aldık. bir anda hareketlendi ortalık, koşuşturmaca falan. dedim lan hadi bakalım asteğmen efendi, daha şırnak a gitmeden başladılar hakkında hayırlısı.

    bir iki gün daha kaldık beyler en sonunda kodumun konvoyu geldi. öğleden sonra 2 gibi çıktık yola, up uzun konvoy, bizim askeri görüceksin ama fişek gibi tam techizat amk. dışarısıda buz -1000 sanki, ben taktım tabii volkmeni gidiyoruz. upuzun konvoy yer yer duruyoruz yolda, kontrol noktları falan, 10 dakikalık yolu 45 dakikada falan alıyoruz, arada bazı çocukları bırakıyoruz falan, hava karardı beyler, bir yerde daha durduk yolun ortasında ama sıkıntı yok yani, etrafa bakıyoruz heryer taş toprak amk.

    uzaktan yavaş yavaş cudi gabar falan çıktı ortaya bütün heybetiyle dedim aga hadi bakalım hoşgeldin ebenin dıbına.

    bi noktada daha durduk, ileride bi kaç haneli köy var ama camlardan gelen ışıktan o kadar olduğunu düşünüyorum, lan bir durduk, çocuk sesleri,

    ''burdan defol git tc askeri, git buradan tc askeri, senin yerin değil burası, falan derken çaaaaat paaaat taş atıyo muallakler hava hafif kararmış zaten bellide olmuyo, abi ne yalan söyliyim bi tırsma geldi, sanırsın işgal askeriyiz muallakler geldiğin yere geri dön diyo, arkada ki otobüsün cdıbını indirmişler zaten, hemen hareketlendi konvoy bu sefer direk cizre ktm ye, hava kararmış nereye gidiyosun.

    orada da yola çıkıp gelen bir çok başka konvoyda var, yarını beklicez mecbur.
    ···
  11. 36.
    +107 -1
    bakışıyoruz öle birbirimize kısa bir süre bakıştık ama 1 saat gibi geliyo insana ölüm sessizliği amk. annem bi uzaklaşsa babamlara söylicem önce ilk sortiyi atlatıcam arkama desteği alıp anneye söylicez.

    dedim anne çok açım bi kahvaltı yapalım dedim. daha cümlem bitmeden tabii oğlum börek yaptım falan diyip fırladı kadın mutfağa,

    babam anladı tabii özellikle dediğimi, annem çıktı salondan, açıklandımı dedi, evet dedim, niye söylemdin oğlum çok mu kötü dedi, dedim yüzünüze söylemek istedim baba şırnak a düştüm dedim, babam öle çok fazla belli etmezdi içindeki leri ama o yüz ifadesi öyle bir değişirdi ki anlardınız. işte o yüz ifadesine dönüştü birden derin bir off çekti.

    neresi olum hangi bölük falan diye sorulara devam etti. bende cevapladım bir bir. sonrasında annem çağırdı mutfağa hadi gelin falan.

    neyse gittik açıklandı yerim anne dedim, bir derin nefes alışı var ellerini göğsüne zütürüp, sarıldım direk beyler sarılır sarılmaz şırnak anne ama merak etme dedim tugaya düştüm tugayda bişey olmaz dışarı çıkmıyosun komutanın getir zütür işleri masa başı falan tutanak tutmaca falan diye sallıyorum amk.

    ama anneye işlemiyo tabii, şırnak ta kalmış, diğer dediklerim vız geliyo, başladı tabi ağlamaya off oğlum off diyo, babamda oturmuş masaya, tık yok, annem bir yandan sarılıyo bir yandan ağlıyo, o anda dedem bir bağırdı anneme ayten otur diye, mutfağa balyoz inmiş etkisi yaptı resmen amk.
    ···
  12. 37.
    +110 -4
    beyler bırakın eksilesin ne olacak ki? boşverin siz.
    ···
  13. 38.
    +107 -2
    neyse geçtik iştima sahasına. kamyonlar gelicek diye bekliyoruz. saat 11 oldu gelen giden yok. lan bi baktım sesler geliyo patatatata helikopter sesleri, bizi almaya helikopter geldi. vay mk hani gece uçamıyodu bunlar diyorum içimden. meğer bir pilot var hakan adam tam bir ruh hastası. devamlı tayinini durduyo 5 senedir burda. adam ün yapmış örgüt arasındada.

    herifin en önemli özelliği gece uçması. sırf bunun için özel olara gece görüş getirildi adam. e buna geçe görüş verirsen o helikopteri mağaraya sokup çıkartır. ama çok babayiğit bi adam yani.

    atladık helikoptere. uçuyoruz. gece bi tak gözükmüyo tabii.
    ···
  14. 39.
    +106 -1
    açtım telsizi hazır olduğumuzu beklediğimizi belirten dopru kodlarla belirttim komutanım çayı demledim buyursun gelsinler

    neyse baba bekliyoruz. bide diyo ki asteğmenim kalabalık bir misafir grubu çayı fazla demleyin şeytan dedi aç telsizi GEL SEN DEMLE huur ÇOCUĞU gibiCEM HEPiNiZi LAN SiGARA iÇMEDEN ÖLECEM tabi dermiyim. ayrıca üsteğmen gökseli çok severim ama abi çok farklı piskozlardayım.

    kafamdada diyorum ki beyler. ulan çatışma başlasın, kayalığı mevzi almışım bu arada. orada bi sigara yakıcam zaten karışacak çarşı, kafaya bak soruyosunuz ya pskikoloji nası bozuluyo aha işte böyle böyle.
    ···
  15. 40.
    +105 -4
    @135 muhacirim kardeşim selanik. kütük edirne uzunköprü gemici köy. ayrıca kürt olsam saklamamı gerektirecek bir şey yok.
    ···
  16. 41.
    +101 -4
    ···
  17. 42.
    +97
    devamlı telkin ediyorum askerimi, sakın ateş etmeyin öyle bir boyuta geldik ki, çimenler bir hışırdasa basacaz tetiği kavurucaz ortalığı. sakın diyorum aslanım ateş etme parpağı tetikten çek.

    lan gelen giden yok. gibicem diyorum içimden hadi çıkın artık amk ortaya.

    uzmanıma döndüm dedim aydınlık fişeği at.

    uzmanım asteğmenim cudideyiz bütün örgütü tepemize mi toplayalım.

    dedim amk radar cudide mi denenir yannan.

    aynen böle dedim beyler, bendede contalar yanmaya başlamış yani. zaten ben böle konuştukça uzmanımla aramız çok iyi olmaya başladı. pskopattan hoşlanyo oda demekki.

    neyse asteğmenim dedi olmaz hepimizi riske atarız dedi. dedim dur aldım telsizi, doğru kodla, komutanım biz gidip kapıda karşılayalım dedim.

    karşılık durun gitmeyin geldiler zaten
    ···
  18. 43.
    +97
    paşa paşa oldum traşımı bunlarda bitirdi, sonra garip bişey oldu amk. suyu açtım yüzümü yıkıcam lan devamlı buz gibi akan musluk sola çevirince ısınıyo.

    anaaaa sıcak su lan. bizde ne sinir kaldı ne bişey, direk koştuk kaptık çamaşırları üniformaları aldık attık kendimizi duşa, aga ne operasyon stresi kaldı, ne o 4 günlük karakol bekleyişi falan neyiz biliyomusun şampuan reklamları vardı o dönem şelale aldınta saçları yıkayan yavşaklar aha onlara döndük, şampunanı bi veriyorum sıcak su altına köpürt allah köpürt, köpürt allah köpürt sabahlar olmasın,

    üzerimden ki kir bir çıktı 7 kilo daha az çekicem kantarda o derece. vücudum küçüldü resmen.

    bir çıktım kabinden pamuk gibiyim lan uçuyorum yani ayaklarım yerden kesilicek.

    ulan buraya geleli 3 aya yakın olmuş ilk defa sıcak suda duş almışız.

    ne mutluluk yarabbim böyle bir his yok yani, her duşun altına girdiğimde o an gelir aklıma.

    süper bir histi, biri gelse dese asteğmenim basıldık amaan be abiciiiim bişey olmaz, dese asteğmenim havan yiyoruz olsun be abiciiiim gibtir eeet sende gel yanıma, dese komutanım gelmişinizi geçmişinizi gibiyim sizin emi senden kıymetlimi tosunum al zütür''

    fena yani sinir kalmadı diyorum ya anlayın işte=)
    ···
  19. 44.
    +97 -3
    beyler bir kaç resim koyayım önce.
    ···
  20. 45.
    +94
    yemeğimizi bitirdik zütümü kaldıracak halim kalmamış resmen kıpırdayamıyorum bilincimi kaybetmiş vaziyetteyim yani, o derece zorladım kendimi paşa gelse nasısın evladım dese;

    ağzımda kürdanla iyidir be ne olsun işte falan takılıcam yani öyle gevşedim.

    velasıl dağıldık odalara, jöh komutanı üsteğmen geldi ardından, çaylar söylendi, radyo açıldı falan muhabbet ediyoruz.

    sonra sabah bana bağıran üsteğmen ibrahim geldi falan, bir tedirgin oldum ama çok kafa adam.

    dedim komutanım hayırdır geldiniz buraya kadar. dedi bilmiyorum valla sebebini zütünüz tutuşunca çağırıyosunuz geliyoruz bizde ondan geldik falan dedi,

    gülüşüyoruz jöh üsteğmen dedi bu iş hiç hayra alamet değil, yarın da kayseri indirme burada olacakmış, polis özel harekatta tankçı birliğine alındı, satlar bile gelicekmiş falan dedi.

    vay amk dedim nooluyo kerkükemi gidecez yani ne bu toplanma olayı.

    üsteğmen ibrahim dedi hemen k.ırak a girecez o zaman dedi.

    vay anasını sınır ötesi bir heyecanlandım varya anlatamam sizlere böyle mutluluk heyecan falan bir arada.

    belli oldu zaten sıcak suyun böyle güzel yemeğin paşananın gelmesinin sebepleri.
    ···