/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +3
    bursa hariç fakirlerdi, ama aynı zamanda iyi besleniyorlardı zaten bursa anadoludan sayılmıyordu osmanlı için, bursanın ötesi anadolu yani modor du,, sebebleri, bir anadolu halkı türktü ve türkler iyi çifçi yada zaanatkar degildi, çifçiligi bölge halkından ögrenmişlerdir ve pekde hünerli degillerdi, kendi karınlarını doyuyur azda gayret ederse ermeni ve rum tüccarlara satıcak kadar hasat elde ederdi,,, anadoludaki çogu konagın sahibi ermeni ve rumlardır,, burdaki suç osmanlınındır zira bu bölgeye hiç el atmamıştır,, imparatorluktaki en tehlikeli yerlerden biri anadoluydu, asiler ve eşkiyalar cirit atardı(dönem dönem)

    PEKi OSMANLI SEVDiGiNE NE YAPTI?
    valla gül gibi baktı,, BALKANLARdaki türkler gayet zengin iyi beslenen 2 katlı köy evlerine ve büyük hayvan sürülerine sahip insanlardı,

    BiR iNGiLiZ SUBAYIN BALKAN KÖYLÜSÜ ANISI
    93 harbi önceki ruslar bulgaristandaki bulgar kardeşlerinin aç ve açıkta oldugunu agır vergilerle ezildigini propoganda ediyordu, bir ingiliz subay ise günlügüne şu notu düşüyor,, bulgar köylüsü zengin çogu köylü iki katlı kerbin evlere sahip, boş agır görmedim toprak agaları yok çifçiler hür ve her hallerinden iyi beslendikleri görülüyor, hatta o kadar iyi durumdalarki, ingiltere burada gördügünden çok daha kötü ingiliz köyleri gördüm... (bu sırada rusyada köylüler toprakla alıp satılıyordu o kadar berbattı köylüsünün durumu)

    not: anadolu köylüsünün iyi beslenmesinin sebebi toprak agalıgının fatihle ciddi anlamda yok olması, beylikler dönemi bitmiştir, bu yüzden anadoluda türlü türlü yemek tarifi var, ingilterede mutfak kültürü yok zira lordlarca ezilen fakir köylü çeşitlilik yapıcak gıda bolluguna hiç ulaşamamış, keza fransada öyle, fransa mutfagının meşhur olması sizi yanıltmasın, o yemeklerin %90 ı fransız saraylarında bulunan yemekler, kremşantiyi fransız köylüsü yapmıyordu,, yada beyaz şarapla terbiye edilmiş kuzuyu,, ama bizdeki kuzu dolması %100 halk yemegi yada sarma vsvs
    ···
    1. 1.
      0
      Olum iyi ki TC'de doğmuşuz lan. Dedelerimiz ırgat, çiftçi ama hiç değilse hor görülmüyor. Eskiler olsa hem giber hem de semer vururlardı. Şimdi sadece gibiyolar.
      ···
    2. 2.
      0
      ingiltere\'de mutfak kültürü olmamasının sebebi feodalite değil feodalite her avrupa ülkesinde vardı amma bakarsanız ingiltere\'den üstün mutfakları vardır. E o zaman neden? Çünkü sanayi devriminde ingiltere halkının dıbına koyuyor, tamamen. Çoluk çocuk, kadın kız demeden hepsini atıyor fabrikaya sabahtan akşama kadar her gün hayatı boyunca çalıştırıyor. E bu insanların elinde ne pek de bir para var ne de zaman var nasıl mutfak kültürleri olsun? insanlar sanıyor ki ingiltere\'nin o kadar sömürge kolonisi var ingilizler gül gibi geçiniyordu hayır efendim ingiltere kendi halkını dahi sömürüyordu, özellikle endüstri devriminden sonra.

      Osmanlı'da böyle bir durum olmadı, orta çağ'dan kalma köylülük sistemi ta en sonuna kadar devam etti. Asıl Cumhuriyet döneminde şehirli işçi sınıfı oluştu.
      ···
   tümünü göster