/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 26.
    +16
    yunanlılar öyle kanı bozuk binlerdiki Türk askeri analarını bellerken bile sivilleri katletmeyi sürdürdüler. Köyler ateşe verildi, tecavüzler yaygınlaştı. Yakıp yıkma dedikleri taktik (aslında gibip atma olması lazım) yüzünden 1 milyona yakın sivil Türk evsiz kaldı. yunanlıların bu savaştaki zaiyatı 100k'nın üstündeydi. Manzarayı gören Mustafa Kemal Paşa

    "Bu manzara insanlık için utanç vericidir. Ama biz burada vatanımızı savunuyoruz. Sorumluluk bize ait değildir"

    Sonrada meşhur "Ordular! ilk hedefiniz Akdeniz'dir. ileri!" emrini verdi.

    Üç koldan izmir'e ilerleyen ordu 1 Eylül'de Uşak'ı, 2 Eylül'de Eskişehir'i, 6 Eylül'de Balıkesir ve Bilecik'i, 7 Eylül'de Aydın'ı, 8 Eylül'de Manisa'yı geri aldı ve 9 Eylül'de izmir'e girdi.

    Esir yunanlılardan 22 işçi taburu kuruldu ve yakıp yıktıkları yerler tekrar yaptırıldı.

    Anadolu savaşları sadece düşmanla savaş değildi, aynı zamanda bir ihtilal hareketiydi. Bu zafer sayesinde de anadolu üzerinde hakimiyeti güçlenen Mustafa Kemal ileride kurulcak siysasi hareketin de lideri olmuş oldu. Bundan sonrasını hepimiz biliyoruz zaten sultan istanbulu terk ediyo (ister kaçtı deyin ister mecbur kaldı deyin) mudanya imzalanıyo saltanat kalkıyo vs. vs. Anlatacaklarım bu kadardı beyler okuduğunuz için sağolun, salak salak milli oluş hikayesi okuyacağınıza tarih okuyun diye düşünüp yazdım. hadi eyvallah.



    Bu da bonus olsun



    Daşşaklı Türk Paşaları ve esir yunanlı bin generaller




    edit: resimli entry niye olmadı lan herneyse gibtir edin.

    edit 2: sonunda yaptım amk.
    ···
   tümünü göster