/i/Ben

Discord Sunucumuz Açıldı!
discord.gg/incisozluk
  1. 51.
    0
    Şapka devriminde demişsin ki "halk tarafından şapkaya karşı gösterilen bütün bu tepkili ve aşırı davranışların yersizliği ve saçmalığı apaçık ortadadır." Bugünki halkın yaşam tarzına bak bakalım yersiz mi yoksa haklı mı anlarsın o zaman. işte böyle şapka diye harf diye atıp tutarak bu milleti özünden kültüründen kopardılar. Sanki ilerlemenin önündeki en büyük engel sakal, sarık, çarşafmış ya da Arap alfabesiymiş gibi.
    ···
    1. 1.
      0
      mevzu şapkanın değişmesi değil ki kardeş orda şapkaya karşı çıkıp halkı kışkırtmaya çalışanlar 150-200 yıl öncede fes geldiğindede padişaha aynı bağırışları yapan adamlar.
      Zira dertleri kafadaki kıyafet değil dertleri gözdağı vermek, sidik yarıştırmak, bak bizde istediğimiz zaman arkamıza destek alabiliyoruz demek.
      Paşa diyor ki şapka takacaksınız adam diyor ki karımızıda paylaşacağız mı?(sırf şu alakasızlık bile dertlerinin sadece kışkırtmak olduğunu anlamaya yetiyor lan)
      Harf'e gelirsek o konuya hiç girme zira kendi dilinden habersiz değilsen zaten arap alfabesinin bize uymadığını rahat anlarsın adamların alfabesinde ünlü harf yok lan, ünlü harf yok
      ···
    2. 2.
      0
      Yanlışın var, orda şapkaya karşı çıkanlar, sarık kaldırılıp da yerine fes getirildiğinde sesini yükseltenlerdi. Fes sadece kamu görevlilerine mecbur tutulmuştu ve halkın sarıkla gezmesine müdahale edilmemişti. Ama şapka kanunuyla beraber sarık hepten yasaklanmıştı. Halkın sesinin o kadar yüksek çıkmasının sebebi bundandır. Yani kendi öz kültürlerini kaybetmek istememeleridir.
      Arap alfabesi mevzusuna gelirsek ben Arap asıllıyım ve Arapça ikinci anadilim gibidir benim için. Arapçayı bana anlatma istersen. Latin alfabesine göre öğrenmesi çok daha kolaydır, öğrendiğin zaman çok daha anlaşılırdır. Ayrıca Türkçeye de gayet uygundur.
      ···
    3. 3.
      0
      arap alfabesi sana göre türkçeye gayet uygun olabilir lakin dexer meselesinde olduğu gibi durumu basit bir örnekle bunu çözüme kavuşturabiliriz
      elif harfinden yürüsek rapçada A ve E için farklı harfler yoktur. Aslında bu sesler arasında fark da bulunmaz. Bu nedenle her iki ses aslında Ä harfi ile karşılanır. Kalın sessiz harflere bitişik sesli harfler A'ya kayarken, ince sessiz harflere bitişik sesli harfler E'ye doğru kayar. Ancak bu da kesin bir kural değildir. Zira bu harfi kullanırken sesin çıkış noktası yani mahreci gırtlak köküdür.
      Bir arapla bir türk'ün konuşmasını dinlersen zaten aradaki sesleri kullanma farkını çok rahat anlayabilirsin.
      arapça türkçe gibi sondan eklemeli bir dil değil bu da arap alfabesinin sondan eklemeli dillerde sıkıntı çıkarmasını sağlıyor yine örnek verecek olursak
      Mesela “sakin” kelimesindeki asli harfler “s,k,n” baz alınarak “teskin, sekene, müsekkin” gibi kelimeler türetiliyor.
      Hadi onuda geçtin yıllarca halka okuma yazma öğretme çalışmalarına rağmen halkın sadece çok az bir kısmının okumayı bilmesi bile bu durumu gayet net açıklıyor(1927 nüfus sayımına göre 13.6 milyon insanın sadece 1.5 milyon gibi bir kısmı okuma yazma biliyordu -pek te uygun bir dil değilmiş gibi görünüyor istatistiklerde-)(bak dikkat edersen ben savımı kanıtlayabilmek için ortaya birşeyler koyabiliyorum)

      şapka mevzuuna tekrar dönersek mevzu sadece özkültürlerini kaybetmemek diyorsun da bak ne diyor adam apka giymek caiz değildir.
      bu ne demek allah bunu yasaklamış demek manüplasyon diyoruz günümüzde buna
      şapka nutkuna dönersek;Yunan serpuşu olan fesi giymek câiz olur da şapkayı giymek neden olmaz ve yine onlara, bütün millete hatırlatmak isterim ki, Bizans papazlarının ve Yahudi hahamlarının kisve-i mahsûsası olan cübbeyi ne vakit, ne için ve nasıl giydiler?
      ···
    4. diğerleri 1
   tümünü göster