/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +382 -19
    Görüyorum ki bu konuda sözlükte bilgisiz çok arkadaş var, bilgisi var ama yalan yanlış şeyler öğrenmiş, bu öğrendiklerinin üzerine de bir şeyler öğrenmiş ve tüm bildikleri çorba olmuş yazar kaynıyor. Sürekli yeni yeni başlıklar açılıyor. Sosyalizm nedir? Kimler faşisttir? Milliyeçilik faşizm midir? Komünizm ile Sosyalizm arasında ki farklar nelerdir? Tarzı bir sürü başlı. Bu bilgisizliği bir nebze gidermek amacıyla böyle bir başlık açmaya karar verdim. istediğiniz ideolojilere bakabilirsiniz. Her ideolojjiyi kısa bir şekilde özetlemeye çalıştım. Belki ileride ideolojileri de ayrı ayrı birer başlıkta tanıtırım. Ayrıca bu ideolojileri anlatırken kesinlikle tarafsız, yorumsuz bir şekilde sizlere anlatmaya çalıştım. O yüzden gibik sokuk amk gomünisti, pis foşik gibi ithamlar yapacak yazarlar tez elden gibtirsin gitsin.



    1) Muhafazakarlık



    Genel olarak muhafazakarlık denilince dinci algılanır. Sadece dinci demek yeterli değildir. Esas olan geleneklere, göreneklere, geçmişe ve incanca bağlı olmaktır muhafazakarlık. Yani muhafazakarlıkta yeni, eski kadar önemli ve geçerli değildir. Var olanı muhafaza etmek önemlidir. Tanım olarakta tutucu anldıbına gelir.






    2) Kapitalizm



    Üretimin çok büyük bir kısmının bireyler tarafından yapıldığı sistemdir. Üretimi yapan işçiler aldıkları paradan fazlasını işletmeye kazandırması gerekir. Buna kar denir. Bu sistemde temel olan kardır. Eğer bir işletme kar yapıyorsa üretimine devam eder ve daha fazla işçi çalıştırmaya başlar. Kar yaptığı sürece de büyür. Bu sistemde patron olarak kalabilmek için kar gereklidir. Sistemde sürekli bir umut vardır. Çünkü işçilerin de patron olabilme şansları vardır ve patron olduklarında doğal olarak daha fazla kar edeceklerdir.






    3) Sosyalizm




    Kapitalizmin aksine üretimi devlet yapar. Devlet üretilen malları ihtiyaçlara göre insanlara verir veya kar etmeyi amaçlamadan onlara satar. Bireylerin mal sahibi olmalarına izin vermez. Temel ihtiyaçlar (yemek, su, eğitim, sağlık vb.) ücretsiz olarak insanlara sağlanır. ihtiyaçtan fazlasının ise kullanılmaması istenir ve aşırı tüketime karşıdır. Sosyalizm bir ekonomi modelidir. Bu yüzden çok çeşitli sosyalist düzenler mevcuttur. Örneğin; Nazi Almanya’sı da, Stalin Rusya’sı da sosyalisttir. Ancak birisi faşizmi, diğeri komünizmi benimsemiş ve iki farklı kutuba ayrılmışlardır.






    4) Milliyetçilik



    Bireylerin ait olduklari milletin varligini ve birliğini sürdürmesi ve yüceltmesi için, diger bireylerle ortak çalisma bilincine sahip olmasıdır. Esas olan ırk değil kültür birliğidir. Kendi milletini ve kültürünü yaşatmak ve onu yüceltmek için yapilan çabalar ve benimsenen ilkelerdir. Dolayısıyla, milliyetçilik, millet ile milleti oluşturan unsurlara veya değerlere olan bağlılığı da ifade eder.






    5) Komünizm



    Her türlü üretim araçları ve bütün mallar ortak kullanımdadır. Komünizmde amaç sınıfsız bir toplum yaratmaktır. Tüm bireylerin eşit olduğu bir sistemdir. Hiç bir ırk, kültür, dil, din birliğini önemsemez. Her insanın eşit olduğunu vurgular. Bu sistemde ülkeler yoktur. Sosyalizmin bir sonra ki adımı olarak tanımlanır ancak bu ekgib bir tanımdır. Ülkelere ihtiyaç duyulmaz. Bu sistem gerçekleştiğinde devlet kavramı doğal olarak ortadan kalkar.






    6) Faşizm



    Ekonomi tamamen devlete bağlıdır. Radikal milliyetçi bir ideolojidir. Irk esastır. Bütün faşist hareketlerin ortak özelliği olarak ulus, ırk yada devlet gibi kavramlara çok fazla önem verilir. Bu kavramların bütün tarih ve yaşamın merkezi ve düzenleyici gücü olarak görülüşü ve sarsılmaz bir birlik oluşmasını sağlayabileceği umuduyla, bütün halkın çevresinde ve ardında toplanacağı bir diktatör görülebilir .






    7) Anarşizm



    Bu ideolojide amaç yöneticisiz bir toplum yaratmaktır. insan özü itibariyle iyidir, bu durumun devam edebilmesi için insanın özgür olması gerekir. Ahlak ve hukuk kuralları, devlet insan özgürlüğünü kısıtlar. Bu da insanın iyi olabilmesine engeldir. insanların özgürlüklerini kısıtladığı gerekçesiyle her türlü otoriteyi (hükümet, hukuk, polis, asker, vb.) yok etmeyi amaçlar.
    Anarşizm bir anda tüm otoriteleri yok etmeyi amaçlar, komünizm ise bunu gerçekleştirene kadar bu otoritelerin kullanılması gerektiğini savunur.






    8) Köktendincilik




    Her türlü sorunların din ile çözülmesini amaçlayan ideolojidir. Din ve siyaset ayrılmaz. Çünkü din insanlara her türlü sorunlarına cevap olması için gönderilmiştir.


    ···
   tümünü göster