/i/İnanç

İnanç
  1. 26.
    +7 -4
    Ateist değilim ama tüm dinler ve Tanrı hakkında geniş araştırmalar yaptım. elimde bir sütü argüman var .Öncelikle burada tamamen ateistler tarafından yıllardır çürütülen ve artık aklı olan birisinin sormayacağı soruları özenti ateistlere sorup cevap alamayınca da "ayar verdim, kapak ettim, ateistler çok uğraşıyorum yha s.s." havalarına girmek çok çocukça.Ha şimdi soruya gelelim. Ahlak nasıl var olagelmiştir?Öncelikle hırsızlık yapmamanın kötü olduğunu bilimsel olarak nasıl temellendirebiliriz? Hayır,gerçekte doğru ya da yanlış diye soyut kavramlar yoktur, bunlar toplumlar tarafından süregelmiştir üretilmiştir hatta hırsızlık dediğimiz şeylerin birer ritüel veya erdem olarak sayıldığı toplumlar bile var olabilmiştir. Genel olarak hırsızlık yapan biri yakalanırsa toplum tarafından dışlanır çünkü toplumun düzenini bozmuş ve göreceli ahlaka aykırı hareket etmiştir. Peki yakalanmazsa? Yanına kar kalan bir kötülük varsa ve biz bunun kötü olduğunu temellendiremiyorsak ne yapabiliriz?

    Aslında hırsızlık yapmanın bireyin kendisine de zararı vardır. Normal bir beyin yapısına sahip bir insan hırsızlık yaptığında hem empati duygusu nedeniyle hem de toplumdan dışlanma nedeniyle bundan çekinebilir. Ayrıca hırsızlık yaptığında hiç yakalanmayacak olsa dahi hatta vicdan azabı duymayacak olsa dahi hatta onun başına hiç soyulma olayı gelmeyecek kadar şanslı olsa dahi toplumdan ister istemez farkedilmeden ayrımlaşacak ve hırsızlık yapmayan birine göre hareketleri değişecektir. Vücudu artık eskisi gibi tepkiler veremeyecek ve duyulma veya her an hırsızlık yapmayanların olayı öğrenme riski ve kendisine toplu cephe alma olasılığı aklının ufacık da olsa köşesinde olacaktır. Kendisinin başına da hırsızlık olmasa da kendisine dezavantaj olan bir şey gelmesi durumunda artık itiraz hakkı olmayacağını çünkü empati duygusunu kendisi de hiçe saydığı için başkalarından beklenmesinin doğru olmayacağını düşünecektir. Bu diğer kötülük dediğimiz olaylar için de geçerlidir. iyiliklerde ise her zaman için altta gizli bir çıkar bulunur bu normaldir garipsenecek veya aşağılanacak bir şey değildir.Önemli olan bu çıkarın zararlı etkilerinin insan türüne dezavantajlarının olup olmamasıdır. insan toplu halde ve sosyal hayvanlar olarak yaşamayı avantaj olarak gördüğü ve evrimsel olarak bu şekilde olanlar seçildiği ve ayıklandığı andan itibaren toplumsal yasalar devreye girmiş ve toplumların çözülmesine engel olan ahlak yasaları oluşmuştur.Bu yasalara uygun olanlar sürekli olarak seçilmiş ve onların genleri ve memleri(davranış ve bilgi içeren özellikler) nesilden nesile aktarılmıştır. Dolayısıyla göreceli de olsa ahlak doğada var olmayan fakat insan türü için kaçınılmaz bir olgudur.

    Ahlak bilimsel olarak temellendirilemese de bu ahlaksal davranışların hiçe sayılması anldıbına gelmeyecektir. Hırsızlık yapmamak, tecavüz etmemek, insanlara zarar vermemek, hem bizim topluluk halinde bir tür olarak ayakta kalmamız ve pgibolojik rahatlığımız(mutluluk paylaştıkça çoğalır bu bilimsel gerçektir) hem de birlikte anlaşabildiğimizde evrimsel açıdan daha avantajlı olduğumuz için mantıklıdır.Hem bireysel hem de toplumsal huzurumuz için seküler bir ahlak yasasının her zaman olması insanlık türü için avantajdır.Öyle ya da böyle türümüz bireyler olarak değil topluluk olarak yaşamaya uygun evrim geçirmiştir ve topluluk halde yaşayacaksak ahlak öyle ya da böyle zorunlu bir olgudur.Önemli olan toplumun çıkarına uyan genel bir ahlak sistemi oluşturmak ve yaptırımları ona göre uygulamaktır.Çağ dışı yorumlarla ve kişisel ideolojilerle değil yaşam hakkına, emeğe ve toplum huzuruna uygun ahlak sistemleri oluşturmaktır. Yani ateizmin ne düşündüğü falan diye birşey yok Ateizm bir din değil.Bir Ateist içest ilişkiyi sapıklık olarak görürken başkası öyle düşünmeyebilir ama genel olarak Ateistler içeste karşıdırlar. Ateistler kuralsız yaşam peşinde değillerdir. Sözde gökten indirilen ama gökten indirildiği kanıtlanamayan bir kitabın kuralları yerine toplumda ortak bir nokta olarak ahlaksızlık olarak görülen kavramları yasaklamak.Bir Ateist Allah'ı reddediyor olabilir ama bu hiçbir noktada aynı fikirde olmayacaklar demek değil. Ateist'é göre de hırsızlık kötüdür.
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      +1
      evrensel bir ahlak yasası yoktur ahlak sekülerdir değişir diyorsun kısaca yani (:
      ···
    2. 2.
      +2
      ÖZet geç bin
      ···
   tümünü göster