/i/İnanç

İnanç
  1. 101.
    0
    2- Dilbilimcilere göre Allah El-ilah kelimesindendir zaten bu böyledir fakat El ilah, Eloah gibi harflerin Allah kelimesinden gelmesi, yani tam tersi de mümkündür.

    Bu arada verdiğin o ikinci kaynağa hiç bakmamamış olman kopyala yapıştırıcı yaptığını gösteriyor...
    Sen söyledikten sonra bu kaynağı arayıp buldum ve sayfaya bakarsan ilkadar önce bu kişi Allah'ın ay tanrısı olduğu hakkında bir başlık açmış ve delil olarak önceden Allah'ın bilindiğini ve şiirlerde de bulunduğunu göstermiş yani düşündüğün gibi özel bir delil de göstermemiş önceden bilindiği yönünde bir argümandan yararlanarak zayıf bir iddaa atmış yani bunun geçerliliği de yok...
    istersen bak: https://books . google.com.tr/books?id=ORB1ySlyoEYC&pg=PA52&lpg=PA52&dq=(Encyclopedia+of+Islam,+eds.+Lewis,+Menage,+Pellat,+Schacht;+Leiden:+E.J.Brill,+1971,+III:1093)&source=bl&ots=yfYZc4opPd&sig=xovV2ucs_lqZ40Q-K4q9dWDQPgU&hl=tr&sa=X&ved=0CBgQ6AEwAGoVChMIjNGpw-nsxwIVYSlyCh2cyAxG#v=onepage&q=(Encyclopedia%20of%20Islam%2C%20eds.%20Lewis%2C%20Menage%2C%20Pellat%2C%20Schacht%3B%20Leiden%3A%20E.J.Brill%2C%201971%2C%20III%3A1093)&f=false

    3- Yanlış ifade olması değil yanlış ifade olsa 3 kere tekrar etmezdi sondan 3.de de açıkça söylemiş bu putu görünmezleştirmiş diye be put da demiş yani bilerek yapmış öylesine 3 kere put denildiğinde neden inkar ediyorsun anlamadım.
    4-
    --spoiler--
    Kuran her türlü çelişkiden uzak apaçık bir kitaptır. Art niyetli olmayan, mezhepsel ve kültürel ön yargılarından arınmış hiçbir aklıselim, Kuran’ın muhkem ayetlerinden farklı manalar çıkaramaz. Böyle bir sonuç, farklı görüş sahiplerinden maksimum birinin hak, diğerlerininse batıl olduğu sonucunu doğurur. Farklı yorumlar çıkartılmayacak olan ayetlerin muhkemata dâhil olduklarını vurgulamak isterim. Müteşabihlerde ise böyle bir zorunluluk yoktur. Hatta tek bir yorumun mutlaklaştırılması Kuran’ın ruhuna aykırıdır.

    Bu konuyu algılamamız için ALLAH’ın Kuran ayetlerine vermiş olduğu iki farklı tasnif olan muhkem ve müteşabih konusunu açmamız gerekir. Muhkem; hüküm bildiren demektir. Istılahî manada inşa ve haber olarak iki değişik klasmanda değerlendirebiliriz. inşa; ALLAH’ın amel etmemize yönelik buyruklarıdır. Tüm dinsel emir ve yasaklar bu kategoriye girerler. Şeri ilimlerden fıkha tekabül eder. Haber ise eyleme yönelik olmayıp inanç alanına temayüz eden bildirimlerdir. Duyu organlarımızla öğrenemeyip ancak ALLAH’ın bilgilendirmesiyle öğrenebileceğimiz olaylar, tarihsel kıssalar, ALLAH’ın sıfatları gibi konular haberin alanına girerler.

    Müteşabih ise “benzer manalı” anldıbına gelir. Cennet ve cehennem nimetlerine dair malumatlar, dikkat çekmeye ve düşündürmeye yönelik kasem edatlarının ardından gelen cümleler, farklı boyutları anlatan sembolik hikâyelemeler vs bu kısımdadır.

    Kuran’ın apaçık olma vurgusunu böylesine dominant bir şekilde taşırken neden müteşabihleri de kullandığı sorulabilir. Ancak her kültür düzeyinden ve farklı çağlara hitap eden bir kitabın evrensel düzeydeki her okuyucusuna farklı lezzetler sunabilmesi için bu kaçınılmazdır. Şu an çoğumuzun inancını arttıran Kuran mucizelerinin tamamı bu kategori içerisindedir. Eğer yaşayan bir mucize olan Kuran, müteşabihleri kullanmamış olsaydı okuyucusuna herhangi bir tat vermeyen günümüz anayasa kitaplarından pek bir farkı kalmazdı.

    Ayrıca müteşabihler; düşünmeyi kamçılayıcı, çağrışımlar yapmayı tetikleyici ve fikirler üretmeyi coşturucu özelliktedir. Böylelikle tembel, yobaz, aklını çalıştırmayan ve pasif bir ümmet olunmasının önüne geçilmesi hedeflenmiştir. Kuran, her sabah (17:78) ve akşam okunmayı emreden (73:2-7; 73:20) ve hep gündemde kalmayı arzulayan bir kitaptır. Müteşabihler, fikir jimnastiği yarattıklarından Kuran’ı hep medyatik kılar. Kuran’ın okunmasına karşıt onca kampanya yürütülmesine rağmen hala televizyonlarda Kurani konular reyting çekiyorsa bu müteşabihlerin eseridir. Dabbe, Yecüc-Mecüc, Zülkarneyn, Evrim, Hızır (Musa’nın arkadaşı) vs mevzularında olduğu gibi.

    Bu iki kelime Kuran’da zıt anlamlı olarak kullanıldığından, muhkemi “tek anlamlı”, müteşabihi ise “çok anlamlı” olarak tanımlayabiliriz. Şimdi bu iki terimi veciz bir ifadeyle ortaya koyan (3:7) ayetini meallendirerek konuyu aydınlatalım.

    3:7 O ki, sana kitabı indirdi. Onun bir kısmı muhkem ayetlerdir. Onlar kitabın anasıdır. Diğerleri ise müteşabihlerdir. Kalplerinde yamukluk bulunanlar, fitne çıkarmak ve keyfi yorumlarda bulunmak için onun müteşabih olanlarına uyarlar. Onun gerçek yorumunu ALLAH’tan başkası bilmez. ilimde derinleşenler: “O’na inandık, hepsi Rabbimiz katındandır.” derler. Bunu temiz akıl sahiplerinden başkası kavrayamaz.
    --spoiler--
    Yazının bulunduğu yerde daha fazla açıklama var istersen kaynağı da atarım konuşmadan önce ilk önce doğru düzgün araştırman gerekir.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster