1. 26.
    +4 -2
    Günümüz Komünist'leri asla gerçek Komünist ve solcu değillerdir. Ayrıca hayatında kitap bitirmeyen zihniyetten ne solcu ne de devrimci olmaz. Sabah akşam Red Army Choir dinleyip Che sözlerini ezberleyerek solcu olunmuyor maalesef.

    Solculuk okumakla ve bilinçlenmekle olur.Çünkü Solculuk bireyselciliktir, sağcılık ise toplumsalcılıktır.

    Lütfen 2-3 Marx veya Lenin kitabı bitir öyle solcuyum de.Hani karşına çıkacak taşşaklı bir komüniste kendini izah edebilmen açısından diyorum. Sadece slogan atıp adam vurmak solcu zihniyetin çok uzağındadır.
    ···
    1. 1.
      0
      solculuk bireyselcilik, sağcılık toplumsal mı dedin sen?
      ···
    2. 2.
      +2 -1
      hayır komünizm kolektivist bir akımdır

      asıl sol toplumcu merkez sağ bireycidir(liberalizm).anarşizm deme onu sol olarak değerlendirmedim
      ···
      1. 1.
        -1
        NE DiYO BU yannan
        ···
      2. 2.
        0
        Anarşizm, solun en fanatik derecesidir. Komünizm'in aşabildiği son nokta olarak düşün.

        Genel olarak bakılırsa fiili olarak 2 taraf da toplumsalcıdır ama bizim bakmamız gereken yer değer verilme oranıdır.

        Şimdi şöyle düşün. Sağ kısımın seslendiği kesim bir toplumdur. Topluma hitap eder.Sol kesim ise bir bireye hitap eder.Ona ne durumda olursa olsun herkesle eşit olduğunu aşılar.

        Örnek olarak milliyetçiliği verebilirim.
        ···
      3. 3.
        +1 -1
        anarşizm'in sol ile bir ilgisi yoktur. anarşizm karar verme yetkisini, iktidarı,devleti yok sayar, sınıfsız topluma hemen geçelim der, bilimsel bir dayanağı yoktur.
        sosyalizm'de devlet vardır, kolektif tarımı, toplumsal mülkiyeti ve en önemlisi insana insan demeyi örgütler
        ···
      4. 4.
        +1
        anarşizmi sol ile ilişkilendirmek çokta doğru değil çünkü sol salt anti-sağ anldıbına gelmez. solun yani marksizmin kendi içinde bir yol haritası vardır anarşizmle çelişir sadece sonları ortaktır. komünizmde anarşizmde aynı yere ulaşır teoride fakat pratikte öyle olmuyor

        milliyetçilik toplumcudur(içinde az biraz personalizm olsada)haklısın. fakat sen insan sevgisini ve hümanizmi kolektivizm olarak yorumluyorsun. insana birey diye hitap ediyor olabilir fakat sonuçta komünizm insanları kitle halinde gören bir ideoloji olduğu içindir ki ferdiyetçi değil toplumcudur
        ···
      5. 5.
        0
        Anarşizm'de devletçilik yoktur. inanışları anka kuşuna benzer. Terörü bir ateş olarak görür ve insanlığı yakması gerektiğine inanır. Oluşan küllerden, insanlığın tekrar kendi özünde doğacağına inanırlar. işte bu yüzden bilimsel dayanağı yok denir.Çünkü tamamen teoriler üzerine kuruludur.

        Şimdi sana şöyle söyleyeyim. Sağ ve sol ideolojileri sınıflandıralım.Sol majör fikirleri sola(Merkez sol, Sosyal Demokrasi, Komünizm ve Anarşizm), sağ majör fikirleri sağa alalım(Merkez sağ, Liberalizm, Muhafazakarlık ve Faşizm).

        Bunların alt kollarına girmiyeceğim işin içinden çıkılmaz çünkü.

        Bir kağıda bunları yaz ve her görüşün ileri derecesinin tutumuna bak. Sağ derecesinin fanatizmi arttıkça bir kenetlenme görülür. Faşizm mesela. Herkesin tek bir lideri vardır.Sol'da ise bireysel özgürlükler çoğaltılarak insanların kenetlenmesi nerdeyse minimuma azaltılır.

        Yani Komünizm'de sınıflar kaldırılır. Devlet varlığı son bulur ve insanlar belirlenen asayiş yasalarıyla yaşamaya devam ederler.
        Anarşizm'de ise o asayiş yasaları dahi kaldırılır.Çünkü onlara göre yasalar tamamen zincirdir ve insanı kilitler.

        Yani Anarşizm, Komünizm'in bir üst derecesidir. Nasıl Muhafazakarlık ve Faşizm Liberalizm'den türüyorsa aynı şekilde Anarşizm de Komünizm'den türemiştir.
        ···
      6. 6.
        0
        devrimin yapılışı ve karşı devrimlerin püskürtülmesi için toplumsal kenetlenme mecburen olur. komünizme geçişte öyle olması gerekir fakat marksizmle yönetilen bir devlette böyle de olmayabilir. olmuyor da zaten. çok teorik konuşuyorsunuz

        (bkz: stalin)
        ···
      7. 7.
        +1
        Stalin'e Komünist demeye bin şahit lazım.
        ···
      8. 8.
        +2 -1
        Mesele şudur ki, marksizm ve anarşizm, her ikisi de, mücadele arenasına sosyalizm bayrağı altında girmelerine rağmen, bütünüyle farklı ilkeler üzerine kurulmuşlardır. Anarşizmin temel taşı, bireydir. [Anarşizmin] öğretilerine göre, [bireyin] kurtuluşu, yığınların, [yani] kolektif vücudun kurtuluşunun baş koşuludur. Anarşizmin öğretilerine göre, birey kurtulmadıkça, yığınların kurtulması olanaksızdır. Buna uygun olarak, sloganı, "Her şey birey için"dir. Oysa marksizmin temel taşı yığınlardır. [Marksizmin] öğretilerine göre, [yığınların] kurtuluşu, bireyin kurtuluşunun baş koşuludur. Yani, marksizmin öğretilerine göre, yığınlar kurtulmadıkça, bireyin kurtulması olanaksızdır. Buna uygun olarak, sloganı, "Her şey yığınlar için"dir.

        Açıktır ki, burada, sadece taktikler üzerine anlaşmazlık değil, biri diğerini reddeden iki ilke bulunmaktadır.

        Jozef Stalin- Anarşizm mi Sosyalizm mi?

        şimdi anarşizm de özünde sınıfsız bir toplumu savunur ancak gidiş yolları ciddi bir şekilde çelişkilidir. devlet konusuna gelince de komünizm de devletçi değildir arkadaşlar merkezi yönetimin mümkün olduğunca zayıflatılması ve yerel sovyetlerin yetkisinin artırılması amaçlanır. anarşizmin de savunduğu budur ancak Marksizm proleter bir devlet anlayışını da kabul eder bunun yanında. 1. enterasyonal konuşmalarının ve marx-bakunin diyaloglarının da incelenmesinde ayrışmaları anlama konusunda faydası var
        ···
      9. 9.
        -2
        @14.2.9 çok güzel açıklamışsın

        demek istediğim de buydu benim
        ···
      10. diğerleri 7
    3. 3.
      +2 -2
      kitap bitirmediğimi nereden biliyorsun?
      o marşı sadece 1 kere dinledim.
      che sözlerini ezberlediğim falan yok.

      2-3 ten daha fazla marx-lenin kitabı bitirdim. he bazı kitapları da okudum da atlaya atlaya, önemli yerleri okuyarak okudum misal.
      ···
      1. 1.
        +1
        Red Army Choir, SFSC ve SSCB'nin resmi korosudur. Marş değildir.

        Atlaya atlaya okumaya kitap okumak denmez.
        ···
      2. 2.
        0
        bak işte onu bile bilmiyorum, neyse artık hiç umurumda değil zaten (:

        laf sokmak için yazmışsın.. ihtiyacım olan belli düşüncelerse orayı okurum tamam. diğerlerine de şöyle bir bakarım sadece..
        buna illa kitap okumak denmese de olur.. ben de demiyorum zaten. sadece bir söylem çok önemi yok.
        ···
      3. 3.
        +1
        Bro amacım kimseyi aşağılamak ve laf soktum xd demek değil. Türkiye'de solculuk liseliler arasında hava atmanın ötesine gidemiyor.

        Sadece kitap okuyamayan aciz insanlar solculuyum demeye başladı.
        ···
      4. 4.
        0
        tamam haklısın olabilirsin de bu bireyin eleştirisi oluyor.
        ···
      5. diğerleri 2
    4. diğerleri 1
   tümünü göster