/i/İnanç

İnanç
  1. 76.
    0
    5 dakikanizi ayirip kafasi azicik karigib olan arkadaslar belki okuduktan sonra birseyler degisir. Okumaktan o kadar korkuyoruz ki ilk ayeti oku olan kutsal kitabin dininin sahip oldugu topraklar neden hep zulum altinda gormek mumkun...

    ne zaman girsem bu tarz konularla tartismalarla karsiliyorum.
    Din, vicdandir.Bunu sadece islam olarak algilamamak gerek dunya uzerinde 200e yakin farkli inanis var. Insanlarin neye nasil neden inandiklari onemli degil ortak akil iyilik yap iyilik bul&ne ekersen onu bicersin vb. dir.

    Zaten gercekten merak eden arastirir okur, inansada,inanmasada zaten okumalidir bilmelidir.Hic bir uygarlik inanc sistemiyle gelismemistir zaten bu farkli bir olgudur, maneviyat olgusu ve bunu kanıtla, somut olgularla onumuze sermemiz mumkun degildir. Ayni sekilde aciklayamadigimiz ve bilmedigimiz seyden nasil korkuyorsa insanoglu ancak bu korkuyu uzerine giderek cozer okur, arastirir kendine gore bir cevap edinir. Olmayan bir seyin kaniti olmayacagi gibi kesin var demek arasinda paradoks vardir.Bir seye kesin var demeniz icin deneyle, delillerle kanit sunarsiniz fakat hissetmek denen birseyde var, duygularimiz var.

    Doga cok guclu, evren cok buyuk ve biz insanlar cok toz tanesinde yasayan kendi dunyasini feth etmis ama evrende toz tanesi olan yalniz yaratiklariz bu da bizi zayif kiliyor.Bu zayiflik sığınma,guc bulma maneviyatini doguruyor.Ilk insanlar gunese tapinmislar cunku onlari isitmis, ortami aydinlatmis tehlikelerden korumus, ekinlerin buyumesini saglamis insanlarda ona siginmis sonra hesp yapmaya baslamislar ve evreni algilamaya calimislar yildizlari kullanmislar sonra algilanmis ve onunda bir gezegen oldugu gok tanri,su tanri, doga tanri vs. vs. Sonra bu cok tanrili binlerce yildan tek tanrili inanca gecis var ve teknoloji gelistikcede bizlere anlatilan mucizeler durdu.Ama bu bizim inancimiza olan guveni sarsmamali dedimya din vicdandir ve kisinin allah ile arasindadir kimse kimseye karismamali .

    Belki o zamanlar dunya bugunlerden bile o kadar kotuyduki insanligi duzene koymak ve toplumlari ve dunyayi daha iyi bir hale getirmek istendi insanlara diger eski inanclarda oldugu gibi guzel seyler vaad edildi. Kimisi binlerce yildir fakirlik icinde ve dunyaya tekrar gelecegine inaniyor kimisi kendi halinde, kimisi inanci geregi ates dansi yapiyor yuzune boyalar suruyor, kimisi oruc tutuyor. Kotulukler kesilsin yapilmasi diye bence ilk cehennem ve benzeri ortamlar anlatilmistir toplumlara daha sonra iyi insanlar demistir ki onlar bu yaptiklari kotulugun bedelini oderken biz iyiler yok olup gidecekmiyiz? Tabiki hayir sizlerde soyle soyle guzel yerlerde yasayacaksiniz huriler, saraplar falan yazar mesela.Bu bence abartarak o zaman sartlarindaki insanlari yola getirmek icin soylenmis sozler olabilir.

    Kucuk bir cocuk oyuncak diye aglar zirlar etrafa yada kendine zarar verir bizde derizki mesela uslu olursan alirim yada yemegini yersen, sutunu icersen alirim. Tabi bu ornek basite indirgenmis fakat aciklayici bir ornektir.

    Inanclarimiz bir baska insanin canina kast ediyorsa bu allahin biz insanlara gonderdigi kitap olamaz cunku zaten burada amac islama gore yani, kulluk etmek,iyi yasamak ve dunyayi daha iyi hale getirmektir.Ama ortadoguda goruyoruzki oradaki insanlara cenneti vaad edip dunyayi cehenneme ceviriyorlar ve islam dinininde dunyada kotu bir imaji var. Bunun sebebide cok kisa yazmak istiyorum, gruplasmalarin cok fazla olusu her kafadan ayri ses cikmasi kutsal kitabimizi bazi melek gorunumlu seytanlarin kendi menfaatlerince yorumlamasi insanlarada yanlis seyler gostermesi, islami bir lider olmamasi, mezheplerin cok fazla olusu bu mezheplerin kendi icinde bolunmesi.

    Insan hala ayni soruyu sorar kendine Nasıl? Iste bu sorunun cevabidir insani ileriye tasiyan gelistiren. Ahlakli olmamiz icin, iyilik yapmamiz icin illa ki bizlere birseyler vaad edilmemeli biz insanlar bu guzel dunyayi daha iyi hale getirmek icin varsak eger kendi inanclarimizi yada baskasininkini saygisizlik yaparak, kelle keserek,kan dokerek anlamdiriyorsak yillarca din yuzunden kan dokuluyorse biz bitmisiz zaten.Ben derimki once insan olun. Eger islam. icin konusacak olursamda ilk ayeti oku olan bir kutsal kitap yillarca okunmayip, anlasilmayip,anlamak icin caba sarfetmeden birilerinin lafina bakiliyorsa ne o inanc geregini bulur nede amacini bulur.

    Kuranda baska peygamber gelmeyecek diyor. evet gelmeyecek belki ama belki kitabada gerek yok bunun icin mesela japonya onlarda kutsal kitap yok ama dunyada ne konumdalar ortada ne ile ortak akil ile, sabır ile
    tek cumle yeterli. Iyilik yap iyilik bul.

    Inancin tartismasi olmaz. Kimse kimseye bir sey kanitlamak zorunda degil.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster