/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 76.
    +1
    ÖLESiYE ÖLDÜRESiYE CHP
    ···
  2. 77.
    0
    Bende senin gibi düşünüyorum ama akp giber atar
    ···
  3. 78.
    0
    Akp 40
    Chp 29
    Mhp 15
    Hdp 10
    Diger 6
    ···
  4. 79.
    +1 -1
    CCC ÖLÜMÜNE CHP CCC
    ···
  5. 80.
    0
    Akp kazanir panpalar. siz yirtmayin gotunuzu bosuna
    ···
  6. 81.
    +1
    kim kazanacak derken en çok oyu kim alır diye soruyorsan tabi ki ak parti kazanacak.
    iktidar nasıl olacak onu soruyorsan iki ihtimal var;
    1. ak parti anayasayı değiştiremeyecek, referanduma gidemeyecek sayıda milletvekiliyle tek başına ama zayıf bir hükümet kuracak, sadece kanun, yönetmelik vs yapabilecek.
    2. ak parti'nin liderliğinde kurulacak bir koalisyon hükümeti olacak.

    koalisyon olursa nasıl olur üç ihtimal var;

    1. ak parti-chp koalisyonu: ak parti 276'yı geçemezse ilk ziyaret edeceği parti adet üzere en çok oy alan ikinci parti olacaktır. yani chp. bu koalisyon olursa çok güçlü bir koalisyon olur, 360'ın üzerinde güvenoyu alır (aksaray için çok ironik bir durum olacaktır böyle bir ihtimal.), anlaşmaları durumunda rahat şekilde yeni anayasayı yapabilirler, çözüm süreci denen serüven akp elini kolunu sallaya sallaya kafasına göre yapamasa da (chp de sürece esas olarak karşı olmadığı için) daha şeffaf, daha katılımcı, meclis düzeyinde ve toplumla iç içe devam eder, olay akp-pkk pazarlığından çıkar, toplumsal barış sürecine döner. (tabi bu durum aksarayın ve kandilin işine gelmez.) iki egemen partinin kuracağı olası bir hükümet daha kucaklayıcı da olacaktır. (toplamda yüzde 65-70 bir oy oranı söz konusu) uzun süre iktidarda temsil edilemeyen gruplar iktidarda pay sahibi olacakları için memlekette bir rahatlama olacaktır, kutuplaşma azalacaktır, abidik gubidik komplo teorileri yerine adam gibi memleket meseleleri konuşulacaktır. daha da uzatılabilir bu mevzu.
    ancak bu olası koalisyonun önünde çok büyük engeller var. en önemlisi aksaray ve pkk bunu istemez. artı yolsuzluk konusu da iki parti arasında büyük problem. yani matematik olarak var olan bu ihtimal gerçekler göz önüne alındığında imkansız gibi görünüyor. ak parti istese bile aksaray ve eşrafı bunu istemeyecektir. chp kadroları istese bile taban istemeyecektir. akp-chp koalisyonu realitede olamaz.

    2. ak parti-mhp koalisyonu; bu da güçlü bir koalisyon olur ancak 360 milletvekiline ulaşamazlar, yaklaşık 350 vekille güvenoyu alırlar. (dışardan anlaşacakları 10-15 vekille anayasayı değiştirebilirler) 360'tan aşağısıyla anayasa değiştiremezler ancak 330 vekille yeni anayasayı referanduma zütürebilirler ve referandumla büyük ihtimalle bu anayasayı yürürlüğe sokabilirler. paralel denen devlet içindeki cemaat yapılarının üzerne daha güçlü ve meşru biçimde gidebilirler, bu olası akp-chp koalisyonu için de geçerli. böyle bir koalisyon yine akp-chp koalisyonu gibi memleketi rahatlatacaktır.
    ancak bu koalisyonun önünde yine aksaray engeli var. ak parti bir koalisyon ortağıyla birlikte aksaraydan daha bağımsız politikalar üretecektir, çünkü ak parti dışındaki hiçbir parti aksaray'a koşulsuz biat etmez. buna chp ve mhp de dahil. dolayısıyla bu koalisyonlar söz konusuyken saray ak partiye kafasına göre hükmedemez, iktidar ortağı bundan rahatsız olur. yine çözüm süreci bu koalisyona büyük engel. dolayısıyla mhp açısından bakarsak; pkk ile vatan toprağını pazarlık malzemesi yapan bir partiyle hükümet kurmak ihanete ortak olmaya eş değerdir. dolayısıyla bu ihtimal de çok ama çok zayıf. akp istese mhp istemez.

    3. ak parti-hdp koalisyonu; bu koalisyonla zaten 360 vekil hayal. 330'u da bulacaklarını pek sanmam. 310-320 vekil arası vekille güven oyu alırlar. (15-20 vekili dışardan ayartırlarsa referandum sayısına ulaşabilirler) ancak bu sayıyla yeni anayasa falan yapılamaz. böyle bir koalisyonun hdp açısından tek olumlu yanı çözüm süreci için olur. (tabi akp için olumsuz bir durum bu. bu durumda akp şimdi yaptığı gibi bir yandan pkk ile müzakere edip, bir yandan milliyetçilik edebiyatı yapamaz.) hdp iktidar ortağı olarak daha direk, daha aktif ve bu sefer sürecin yürütücüsü olarak olay devam eder. tabi bu durum batıda yaşayanları rahatsız edecek sonuçlar doğurabilir, bu koalisyon olası 2016 erken seçimlerinde ak parti oylarını büyük oranda düşürür, hdp ve mhp oylarını yükseltir. anayasayı zaten değiştiremeyecek bu hükümet en güçsüz ama olma ihtimali en yüksek hükümet olacaktır. çünkü aksaray üç parti içinden en çok hdp'ye razı olacaktır. saray akp'yi şimdiki gibi ancak bu şekilde rahat kontrole debilir, aksiliklerde hdp'yle daha iyi iletişim kurabilir. çünkü akp-hdp koalisyonu oslo görüşmeleriyle, çözüm süreciyle fiilen varolan bir koalisyon ve meclis düzeyinde kurulacak ortalık bu iki parti açısından chp ve mhp'ye göre daha az sorunlu olacaktır. ancak hdp, demirtaş seçim kampanyasında söylediği gibi bir davranışa girerse akp ile koalisyona yanaşmayabilir.

    bu yüzden hdp barajı geçerse ak parti-hdp koalisyonuyla karşı karşıya kalabiliriz. diğer iki koalisyon ihtimali hayal gibi. ancak hdp de koalisyona yanaşmazsa türkiye'yi hükümet krizi, erken seçim, azınlık hükümeti bekliyor demektir. hdp barajı geçemezse ak parti 276'yı geçen ama 330'u bulamayan vekil sayısıyla hükümet oalcaktır.
    ne olursa olsun başkanlık sistemi falan gelmeyecek bu memlekete. millet o çoğunluğu vermeyecek.
    Tümünü Göster
    ···