1. 151.
    -1
    adolf hitler
    ···
  2. 152.
    0
    ismail yk
    ···
  3. 153.
    0
    Atilla derim çekilirim.
    ···
  4. 154.
    0
    büyük iskender diyenler var büyük komutandır vesselam persleri gibtiği halde türklere bir tane sefer bile yapmaya zütü yememiş pzevenktir
    ···
  5. 155.
    0
    ama en büyük komutan attila'dır hiç bir seferini kaybetmemiştir.
    ···
  6. 156.
    -1
    Fatih Sultan Mehmed, Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim, Abdülhamit Han
    ···
  7. 157.
    0
    @98 timur yarrrrrrrrrrrrrrrrrrak mogol amk. timur türktür. cengiz han soyundan gelmediği için de "han" ünvanını kullanmamıştır, kendisinden sonra gelen oğulları, torunları da kullanmamıştır. "emir", "bey" ünvanlarını kullanmışlardır. "emir timur", "uluğ bey" gibi...

    takunu çıkarmaya başladınız artık şu türk değil, şu moğol, şu başka vs diye amk...
    ···
  8. 158.
    0
    hasan sabbah insanlara cenneti vaat etti bence bu yeterli bir sebep
    ···
  9. 159.
    +1
    @127 2.abdülhamitten bahsediyosan zütümle gülüyorum sana şuan ulan timurun ta fizandaki oynayan yapraktan haberi varken abdulhamiti tahttan indirdiler gerizekalı herif bu ikisini sen nasıl karşılaştırırsın mısıroğlu tayfadan oldugun çok belli
    ···
  10. 160.
    0
    @138 hasan sabbah adamlarına haşhaş verip suikast düzenletip aynı zamandada sarayda am üstünde züt gibiyodu aq
    ···
  11. 161.
    0
    her büyük komutanın farklı özelliği vardır hepside büyüktür bence aralarından birini seçmek doğru olmaz hepsine saygı duymak lazım
    ···
  12. 162.
    -1
    Aragorn
    ···
  13. 163.
    0
    fatih terimide unutmamak lazım hele dün yaşattığı zaferden sonra
    ···
  14. 164.
    0
    atatürk diyenler mal yani yanlış anlamayan atatürk bizzat kendisi en büyük komutan olarak timuru göstermiştir ondan yoksa atatürke laf yok.
    napolyon diyenler :DSA:D akka da 40 bin askeri bırakıp fransaya geri kacan kücük onbası mı :DD

    timurdan büyük cengiz han tabii ki ondan da büyük mete han
    edit: pgibolojik olarak attila giber. bu da bir gercek
    edit:sezarın hakkı sezara
    edit 2: kartacalı hannibal a da bakın
    edit 3: @122 amsever köpeğine cevap,son başbuğ atatürk başarısını çanakkale de kafkas cephesinde ve arap cephelerinde göstermiştir zaten kurtuluş savaşından önce amın oğlu. ayrıca birçok komutan atatürk hayranıdır. en büyük atatürk düşmanları bile askeri dehasına laf edemezken bile senin yaptığın cahilliktir.
    ayrıca timura türk devletlerine zarar verdi diyen bin yıldırım değil miydi türkmenleri sünni olmaya zorlayan, kabul etmeyen türkmenleri karısının kardeşi olacak sırp bininin emrine verdiği 20.000 sırp ile öldürten ? timurda bu kıyımı durdurmak için girmedi mi anadoluya ? yıldırımın baskısından bıkan türkmen beyleri gecmedi mi timurun safına ?
    son türkistan başbuğu emir-i timuru da son başbuğu mustafa kemali de sizin gibi annesi belirsizlere yedirtmeyiz
    ···
  15. 165.
    0
    Bütün komutanları toplayın bir Metehan etmez Çine diz çöktüren 10 luk sistemi ilk kullanan Metehan ın savaş dehasına ne Cengizhan ne iskender ne de Hannibal yetişebilir Çinlileri bozguna uğrattığı bu savaşda Metehan ın en büyük komutan olduğunu gösteren savaşlardandır.

    Tatung -Fu Savaşı (M.Ö 201)

    Mete (Mao-tun) döneminde gerçekleşen Tatung-fu Savaşı, Türk askerlik ve strateji dehasının en önemli örneklerindendir. Babası Teoman’ın yerine Hun Devleti’nin başına geçen Mete Han, kısa sürede devlet yönetimi ve askerlik alanlarında gösterdiği başarılarıyla imparatorluğunu güçlendirmiş ve gözünü Çin’e çevirmiştir.

    Mete Han, Çin’e karşı askerî bir harekâta girişmeden önce Çin’in kışkırtmalarıyla hareket eden Tunghuları ve Yüeçileri kendi boyunduruğu altına almıştır. Kuzeye ve güneye doğru genişleyerek 26 hanlığı Hun ülkesine katmıştır. Çin sınırına yakın tarlaları ektirerek Çin’i kuşkulandırmadan lazım olan yiyecek ihtiyacını tamamlamıştır. Ordusunu daha da büyüten Mete, ıslık çalan oklar diye bilinen oklarla ordusunu donatmıştır.

    Kalabalık Çin ordusuna karşı yapılacak bir harekâtın çok iyi planlanması gerekiyordu. Mete Han’ın planı şöyleydi: Uzun mesafeli, yorucu yürüyüşler yerine; başlangıçta temas kuracak kadar ilerlemek, daha sonra kaçar gibi yaparak geri çekilmek ve düşmanını harekât üssünden uzaklaştırarak kesin sonuçlu bir muharebeyle düşmanı yok etmek. Mete Han’ın asıl ordusu geride, Çin ordusunu çekmek istediği Tatung-fu güneyindeki Sankan-Ho Nehri havzasının arkasındaki dağlarda saklanacak ve diğer küçük bir birlik de Çinlilerle gerçek bir muharebeye girmeden geri çekilecekti. Kış ayları geldiği için Çin imparatorunun Hunlar üzerine saldırmama olasılığı da vardı. Bu durumu da düşünen Mete Han, ilk olarak Maye şehrine saldıracak ve bu şehrin idaresinde bulunan Han Kralı Tisi’yi kendi yanına çekmeye çalışarak Han Kralı ile Çin imparatoru Kao-Ti’nin arasını açacaktı. Böylelikle Han Kralına duyacağı öfkeyle Kao-Ti’nin savaştan kaçması muhtemel gözükmüyordu.

    Sonbaharın sonuna doğru Tiyanşan Dağları’ndaki yığınağından hareket eden Mete Han’ın ordusu, Çin sınırını aşmıştır. Bir kol; kuzeyden inen yolları gözetmek, Mete’nin harekât üssünü ve asıl ordunun yan ve gerilerini korumak için Tatung’a gitmiştir. Asıl kol da Han Krallığının merkezi Maye şehrini sarmıştır. Han Kralı bu durum üzerine imparator Kao-Ti’den yardım istemiştir. Fakat bu kadar hızlı bir kuşatma harekâtının olamayacağını düşünen imparator, Mete ile Han Kralının anlaşmış olabileceğinden şüphelenerek yardım etmemiştir. Yalnız kalan Han Kralı, Hunlar ile anlaşmak zorunda kalmış ve ordusunu Mete’nin ordusuna katmıştır. Böylece Mete’nin planlamış olduğu Çin imparatorunu kışkırtma durumu gerçekleşmiştir. Han Kralını Çinliler üzerine salan Mete, krala Çinlilerle kesin bir çarpışmaya girmeden geri çekilme emrini vermiştir.

    Sayısı 120 bini aşan birinci ordusunun başında olan imparator Kao-Ti, Singan-Fu yönünde Han Kralı Tisi’nin ordusunu durdurmuş ve kuzeye doğru kovalamaya başlamıştır. Geri çekilen birlikler, kesin bir muharebeye girmedikleri için yıpranmamış ve Çin ordusu Mete’nin asıl ordusunun olduğu yere doğru çekilmiştir. Çinliler akın kollarını Hansin Geçidi’nde sıkıştırmış, imparator Kao-Ti bu başarı üzerine Hun ordusunu tamamen dağıtabileceğini düşünerek daha süratli ve hırslı bir şekilde saldırmıştır. Fakat kış şartlarının ağırlaşması ve saldırıdan sonuç alınamaması üzerine askerler umutsuzluğa kapılmışlardır. Kao-Ti, Mete’nin ordusuna iyice yaklaştığını düşünerek Mete’ye elçiler göndermiştir. Mete, asıl ordularını saklamış ve elçileri yanıltmak için yaşlı ve hasta insanları toplayarak onları Hun askerleri gibi tanıtmıştır. Elçiler Kao-Ti’ye verdikleri raporda, Hun ordusunun zayıf ve bitkin olduğunu söylemişlerdir. Kao-Ti, Hunları geriden kuşatmak ve Tatung’a ulaşmak için hareket etmiştir. Bu, Mete’nin planladığı durumdur. Tatung Ovası’na giren 120 bin kişilik Çin ordusu, bir anda çevredeki yamaçlardan gelen 40 bin kişilik Türk askerleriyle karşı karşıya kalmıştır. Mete, askerlerini dört birliğe ayırmış ve her birliğe farklı renkte doru atlar vermiştir. Muharebe tamamlandığında Tatung Ovası’nda koca bir ordu imha edilmiş ve Çin imparatoru kaçarak Peteng Kalesi’ne sığınmıştır. Bu zafer sonunda Çin imparatoru, Mete’nin şartlarını kabul ederek anlaşma yapmak zorunda kalmıştır. Buna göre; Çin prenseslerinden birisi Hunlara gönderilecek ve Çin her yıl vergi verecekti.

    Tatung-Fu Muharebesi, Türk askerinin kendisinden sayıca üstün kuvvetlere karşı verdiği savaşlardan sadece biridir. Toplamda 240 bini bulan Çin ordusuna karşı 48 bin Türk askerinin göstermiş olduğu başarı, dünya harp tarihinde Tatung-Fu Muharebesi’nin önemini ve Türk askerî zekasının üstünlüğünü ortaya koymaktadır
    Tümünü Göster
    ···
  16. 166.
    0
    arnavut iskender beye bakın lan ben onun kadar buyuk savaş dehası duymadım daha
    ···
  17. 167.
    0
    @146 timur sadece iyi bir komutan değildi bir askeri dehaydı sadece strateji yada savaşlarda hiç yenilmemesi doğuştan yetenekli olması değil en basitinden ankara savaşında bayezıtın yeniçeri ordusunu önce tokata sonra ankaraya çekiyor iyice bitkin hale getirip yerle yeksan ediyor bide ankara savaşında yerin coğrafi özellikleri konumu bitki örtüsü önemli noktaları bayezıttan bile daha iyi bilip oralara konuçlanıyor hindistandan ta ankaraya fil getiriyor adam o zaman ötesi varmı amk
    ···
  18. 168.
    0
    stalin
    ···