/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    -1
    Beyler şimdi bu sorumu görün ama acayip merak ettim aradım taradım hiçbir yerde yok amk cevaplanana kadar up'luyacam

    Soru: Osmanlı Hanedanlığında padişah ölürse, yerine geçecek hiçbir vasisi bulunmazsa ve de hiç kardeşi yoksa ya da amcası yoksa devletin yönetimi kime veya neye, nasıl devredilir ?

    Bilen varsa söylesin beynim yandı amk. Bilene şukular şelale. Cevap Geldi;

    Cevap: Kırım Hanları ile Osmanlı Padişahları arasında Akrabalık hukuğu var ve Giraylar Cengizin soyundan geliyor. eğer Osmanlı Soyu kurumuş olsaydı, Giraylar varken Dönmeler Başa gelmezdi.

    Beni dinlediğiniz için teşekkürler şimdi gibtirip gidebilirsiniz konu KiLiT !!!
    ···
  2. 2.
    0
    Acayip bi soru, irdelenmesi gerekir
    ···
  3. 3.
    0
    Evet beyler aradığım cevabı buldum yetkililer KONUYU KiLiTLEYiN !!!
    ···
  4. 4.
    0
    Adnan GÜLLÜ isimli bir tarih araştırmacısı bu konu ile ilgili şöyle bir makale yazmış;

    Osmanoğulları’nın, hanedan kurallarının en değişmez olanı, tahta çıkmak için padişah oğlu olmak şartıydı. Bu şart uyarınca ölen, tahttan indirilen padişah yerine oğlu, kardeşi veya kuzeni geçmiş; şehzade oğlu olarak tahta çıkan olmamıştır. Bu kuralın 600 yıl boyunca korunabilmesi dikkatlerden kaçırılacak gibi değildir.

    Hanedanın atası Osman Bey’in ardılları Orhan’ın I. Murad’ın, Yıldırım Beyazıd’ın kesin doğum tarihleri bilinmiyor. Kaynaklarda, büyükbabalarının öldüğü, babalarının tahta çıktığı tarihler önerilip, beğ/ padişah oğlu olarak dünyaya geldikleri vurgulanmıştır. Daha sonra kesinleşen kurala göre ise şehzade oğlu şehzadenin tahtın varisi olabilmesi için, önce babasının tahta çıkması şarttı. Bu şekilde ilk tahta çıkanlar Çelebi Mehmed ve II. Murad’dır. Fatih Sultan Mehmed (1430) babası II. Murad’ın padişahlığında doğmuştu. II. Beyazıd (d.1447), Yavuz Sultan Selim (d.1466), Kanuni Sultan Süleyman (d.1495), III. Murad(d.1546), III. Mehmed(d. 1566), I. Ahmed(d.1590) ve I. Mustafa (d. 1591) padişah babalarının şehzadeliklerinde; II. Selim(d.1526) ise babası Kanuni’nin padişahlığında doğmuşlardır.

    Her iki durumda da kural “evladiyet” ve “amud-ı nesebi” denen dikey iniş, yani tahta babadan sonra oğlunun oturması idi. Bu ilke “es-sultan ibnü’s-sultan” (sultan oğlu sultan) sanı yinelenerek vurgulanırdı.

    ilk dönemin diğer bir kuralı, tahta ki padişahın oğullarının sancağa çıkarılmalarıydı. Şehzadeler, Manisa, Kütahya, Konya, Amasya, Kastamonu sancaklarına vali gönderilirlerdi. Şehzadelerden biri tahta oturunca diğer kardeş ve yeğenlerini “nizâm-ı âlem “için boğdurturdu.

    Sancak gelip padişah olanların sonuncusu III. Mehmed (1595-1603), kendi şehzadelerini sancağa göndermediğinden bu gelenek kapandı. 1603’de ölünce büyük oğlu I.Ahmed tahta oturdu ve kardeşi I. Mustafa’yı boğdurmayarak sarayda göz hapsinde tuttu.1617’de ölünce oğlu II. Osman değil, kardeşi I. Mustafa tahta oturtturulunca 300 yıllık gelenek bozuldu.

    1617-1918 arasında tahta oturmada “ekberiyet ve bi’l-irs ve istihkak” (padişah oğlu ve yaşça büyük olmak) kuralı yerleşti. Bu dönemin 22 padişahı da babalarının saltanat yıllarında doğmuşlar, ancak bunlardan sadece ikisi (Dördüncü Mehmed ve Abdülmecid,) babalarından, diğerleri ise kardeşlerinden, amcalarından, kuzenlerinden sonra tahta çıkmışlardır.

    Bu dönemin 1617- 1808 evresinde, şehzadeler, babalarının, padişahlığında yaşadıkları mutluğunun ardından, ağabeylerinin, amcalarının, kuzenlerinin saltanatında dünyadan habersiz, eş ve çocuk edinmekten yasaklı olarak göz hapsinde tutulmuşlardır. I. Mustafa’dan II. Mahmud’a kadar 15 şehzade de kafes çilesinden sonra tahta çıkmışlardır.

    1808- 1922 arasında ki evrenin başında ise II. Mahmud (1808–1839) hanedanın tek erkek bireyi kaldığından Kafes yaşamı da sona erdi. Oğlu Abdülmecid, kardeşi Abdülaziz’e özgürlük tanıdığı gibi, onun doğumu resmen ilan edilmeyen oğlu Yusuf izzeddin Efendi’ye de göz yummuştu.

    Abdülaziz ise, yetişkin yeğenlerine, saray daireleri, köşkler, konaklar tahsis ettiği gibi harem yani aile kurmalarına da göz yummuş; V Murad, II. Abdülhamid ve V. Mehmet Reşad, bu sayede şehzadeliklerinde evlat sahibi olmuşlardır, ancak bunların oğullarının doğumundan resmi duyuru, geleneksel şenlikler yapılmamıştır.

    1924’de hanedanın yurt dışına çıkarılışı sırasında, taht varisi olabilecek konumda ki şehzadeler şunlardır:

    · 1- Abdülaziz’in oğulları son Halife Abdülmecid (ö.1944), Mehmed Seyfeddin(ö.1927),

    · 2-Abdülhamid’in oğulları Selim (ö.1937), Abdülkadir (ö.1944), Ahmed Nureddin (ö.1944), Burhaneddin (ö. 1949), Abdürrahim Hayri (ö.1952) Âbid (ö. 1973),

    · 3- Sultan Reşad’ın oğulları, Ömer Hilmi (ö.1935), Mehmed Ziyaeddin (ö.1938)

    · Vahideddin’in oğlu (ö.Ertuğrul (ö.1944)



    Bunların ölümleriyle “Padişah oğlu şehzade” ler dönemi sona ermiştir. Babasının padişahlığında doğan son şehzade, II. Abdülhamid’in oğlu Mehmed Âbid Efendi’dir. Şehzadelere özgü son resmi duyuru ve veladet şenliği de Âbid Efendi için yapılmıştır. Onun 1973’te Kahire’de ölümüyle mülga saltanatın varisi denebilecek “padişah oğlu şehzade” de kalmamıştır.

    Bu gerçekler ışığında Osman Ertuğrul’un ölümünün ardından oluşan bilgi karmaşasını düzelmekte yarar var. Ailenin aydın, saygın bir bireyi ve en yaşlısı olan II. Abdülhamid’in torunu, Şehzade Burhaneddin’in oğlu Osman Ertuğrul Osmanoğlu, son veliaht olmadığı gibi, padişah oğlu olmadığından mülga tahtın varisi de değildi. Kaldı ki böyle dava güden Osmanoğlu da olmamıştır.

    Faydalanılan Kaynaklar
    NTV Tarih dergisi
    “Osmanlı Hanedanı dört kıtada yaşıyor". Milliyet Gazetesi 15 Temmuz 2010 "'Osmanoğulları'na insanlık şehadet edecek'". Zaman Gazetesi 27 Eylül 2009.
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      0
      bilgilendim panpa ama iNSAN OKUYACAK BUNU AMK !!!
      ···
    2. 2.
      0
      :D oku a.k merak ediyorsan
      ···
    3. 3.
      0
      okudum kardeşim copy paste'ne sağlık :D
      ···
    4. diğerleri 1
  5. 5.
    0
    yossi kohen ne güne duruyo amk
    ···
  6. 6.
    0
    Eniştesi de mi yokmuş
    ···
  7. 7.
    0
    Giraylara
    ···
    1. 1.
      0
      açıklarmısın kardeşim ?
      ···
    2. 2.
      +1
      panpa Kırım Hanları ile Osmanlı Padişahları arasında Akrabalık hukuğu var ve Giraylar Cengizin soyundan geliyor. eğer Osmanlı Soyu kurumuş olsaydı, Giraylar varken Dönmeler Başa gelmezdi herhalde.
      ···
      1. 1.
        0
        Akrabalık hukukuna göre taht Giray hanedanına geçerdi diyorsun yani ?
        ···
      2. 2.
        0
        eğer öyle bir şey olsaydı evet. ama öyle bir şey olmadığı için tahmin diyelim. örneği yok yani.
        ···
      3. 3.
        +1
        eyvallah kardeşim KONU KiLiT !!!
        ···
      4. diğerleri 1
  8. 8.
    0
    hiç bir vasisi olmama durumu pek mümkün değil
    "uzun zamandır kayıp olan kuzen ve kardeşler" bile ortaya çıkar ora boş kalmaz
    ···
    1. 1.
      0
      panpa şimdi bildiğimiz üzere padişah tahta çıktığı an kardeş katline başlar ve bu hadiseler bittikten sonra taht üstünde hakkı bulunabilecek hiç kimse kalmaz bende diyorum ki bu ara da cariyeler daha hamile bile kalmamışken padişah ölürse kim geçecek ? kayıp kuzen veya kardeşlerin olması durumu pek mümkün değil nereye kaçarlarsa kaçsınlar kardeş katli gerçekleşiyor diye biliyorum
      ···
      1. 1.
        0
        o öyle değil "benim 4.kuşaktan halamın torunun kayınbiraderinin yakın bir arkadaşının tanıdığı sultan ile görüşmüş" akrabalığı
        ···
      2. 2.
        0
        peki kardeşim şöyle bir şey olabilir mi hanedan içinde hiç erkek vasi kalmadığı zaman hanedan diğer büyük hanedanlardan birine devredilebilir mi ?
        ···
  9. 9.
    0
    Hiç öyle bir hadise yaşanmamıştır. olması ihtimali bile düşünülmemiştir çünkü önlemi alınmıştır. Dolayısıyla eğer olsaydı ne olurdu? bunun bir cevabı yok, ancak zütümüzden tahmin üretiriz.
    ···
    1. 1.
      0
      panpa nasıl tahmin yürütülmüyor amk koskoca imparatorluk bunu düşünmüş olmaları lazım ?
      ···
    2. 2.
      0
      Koskoca imparatorluk, bol bol çocuk yapmışlar işte neyini anlamıyon? sırf böyle bir durum olmasın diye harem diye bir sistemi bulup içine 50 tane karı doldurmuşlar dıbına koyim. daha ne yapsınlar?
      ···
      1. 1.
        0
        hadi padişah kısırsa ve de hiç erkek akrabası kalmamışsa dıbına koyim ?? Şimdi nolacak ?
        ···
      2. 2.
        0
        lan dıbına koduğumun liselisi seni. diyoruz ki sana örneği yok. bilemeyiz. cevabı yok. kanunu vs bişeyi yok.

        biri sadrazam geçer der
        ben valide sultan yönetir derim
        başka bir şey der.
        anca böyle zütümüzden uydururuz. örneği yok dediğinin diyorum
        ···
      3. 3.
        +1
        aradığım cevabı bulmuş olabilirim KONU KiLiT !!!
        ···
      4. diğerleri 1
  10. 10.
    0
    Sadrazam geçer
    ···
    1. 1.
      0
      yani saltanat sadrazamın çocuklarından mı devam ediyor amk öyle şey mi olur panpa ?
      ···
      1. 1.
        +2
        Napacaklar dıbınakoduğum ülkenin kepenklerini mi indirsinler amacın ne
        ···
      2. 2.
        0
        amacım hiç irdelenmeyeni irdelemek panpa *
        ···
  11. 11.
    0
    ben hürrem diyorum
    ···
  12. 12.
    0
    Osmanlı'nın aristorisisi çok farklıydı. Fetret Devri sırasında bile çökme noktasına gelen devlet düzeni o durumdayken ayakta duramazdı.

    işte bu yüzden bu sorunun cevabını vermeye gerek duymayız.Çünkü son hükümdar öldüğü gibi Serdarlar ve tımarlar hutbe okutup para bastırırdı. Onları durdurup yeniden birliği sağlayan adam eğer tahta çıkarsa çıktığı Osmanlı tahtı olamazdı.
    ···