/i/Sağlık

sağlık ile alakalı her şeyin sorulup paylaşılacağı yer
  1. 1.
    +18 -7
    ÇOĞUMUZUN BiLMEDiĞi BU HASTALIK ASLINDA CiDDi SONUÇLAR DOĞURABiLiR BEYLER MUTLAKA OKUYUN.
    Skolyoz Nedir?
    Skolyoz, omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir. Normal ve sağlıklı omurgada omurlar arkadan bakıldığında yukardan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında döner.
    Omurgaya arkadan bakıldığında eğrilik düz durulduğunda bile fark edilebildiği gibi bazen bu denli net değildir ve ancak öne eğilme durumunda, kontroller ve röntgen filmlerinde anlaşılabilir.

    Skolyoz Belirtileri
    Skolyoz, yetişme çağındaki çocukların geleceğini tehdit eden bir hastalık. Hastalık erken belirlendiğinde tedavisinde yüzde 100'e varan bir başarı sağlanıyor. Ancak zamanında teşhis edilemeyen omurga eğrilikleri ilerlemişse, çocukların normal gelişimi engelleniyor. Erişkinlik döneminde; bel ve sırt ağrıları, kalp ve akciğer fonksiyon bozuklukları ortaya çıkıyor.
    Skolyoz hastalığı yüzünden her 1000 kişiden 2 - 3'ünün aktif tedavi görmesi, her 1000 kişiden 1'inin de ameliyat olması gerekiyor. Skolyoz, dikkatli bir göz tarafından farkediliyor. Bu belirtiler şunları kapsıyor:

    • Kalçalar ve omuz seviyeleri arasında eşitsizlik görülüyor.
    • Kollar ile vücut arasındaki mesafenin eşitliği ve vücudun balansı bozuluyor.
    • Baş bir yana, vücut bir yana savrulduğu için çocuklar bir bacaklarının daha uzun olduğu duygusuna kapılıyor.
    • Kız çocuklarının eteğinin bir bölümü yukarı çekiyor.
    • Göğüs kafesinde asimetri ve bir kürek kemiğinde tümsek gözlenebiliyor.
    Bu şikayetle gelen hastalarda skolyoz olduğu ortaya çıkıyor.

    Skolyo'da Tanı Nasıl Konur?
    Skolyoz tanısı ayakta çekilen tüm omurgayı içine alan röntgen bulguları ve hekimin klinik muayenesi ile belirlenir. Omurganın direkt filmleri yeterli olup nadiren MR gereklidir. Omurganın esnekliği test edilir. Ayakta çekilen tüm omurganın ön arka ve yan grafileri tanıyı koymak ve skolyozun eğriliğinin derecesini belirlemek için yeterlidir. Bu grafilerde eğriliğin başladığı ve sonlandığı omurlar arasındaki sapma açısı ölçülür ve vakalar bu açının ilerlemesine göre takip edilir.Bu açıya Cobb açısı denir. Vertebranın dönme derecesi ise yine bu grafilerden belirlenir. Cobb açısı, vertebra rotasyon derecesi skolyozun ilerlemesini değerlendirmek ve konservatif tedavilerin sonuçlarını takip etmek için çok önemli parametrelerdir. Skolyoz yaşla birlikte ilerleme gösterdiğinden çocuğun kemiksel gelişiminin de belirlenmesi gerekir.Bu nedenle çocukların büyüme durumu ve kemikleşmenin düzeyini belirlemek için bazen elbilek ve kalça grafileri ile karar verilir.

    Skolyoz Tipleri
    Doğuştan (konjenital); Genellikle omurgadaki bir kusura veya birbirine kaynamış kaburgalara bağlıdır. Doğuştan skolyoz hastalığı (konjenital), tıpkı çocuk felci veya beyin felci durumları sonucunda oluşan skolyoz (omurga eğikliği) gibi omurga’nın göğüs veya bel bölgelerinde görülen yana doğru eğriliğidir. Doğuştan (konjenital) skolyoz 0-3 yaş arasında görülür.

    Polio (çocuk felci); beyin felci veya kas erimesi gibi durumlara bağlı olarak kasların felci sonucunda oluşabilir. Daha önce düzgün olan bir omurgada, bilinmeyen bir sebeple ortaya çıkabilir.

    idiyopatik skolyoz; skolyozun en sık görülen şeklidir ve kalıtsal bir sebebi olabileceği düşünülmektedir. En sık genç kızlarda, ergenlik çağının hızlı büyüme döneminde ortaya çıkar. idiopatik skolyoz sıklıkla aileseldir ve genetik (kalıtsal) faktörlere bağlı gibi gözükmektedir. Asıl anlamadığımız, eğimin gelişmesini tetikleyen faktörlerdir. Diğer bir deyişle neden bazı eğimler hızla ilerler de bazıları yavaş ilerler. Skolyoz tam anlamıyla sağlıklı çocuklarda gelişebileceği gibi, beyin felçli (serebral palsi) kas hastalıklı, çocuk felçli, çocuklarda oluşabilir. Doğumsal omurga anormallikleri ve bağ dokusu hastalıkları da sebebler arasındadır. Mongolizm (Down) sendromu da sebebler arasındadır. Buluğ çağında skolyoz ağrı yapmaz ve tespit edilmesi zordur ve skolyozun fark edilmesinden birkaç yıl önce başlamış olabilir. Skolyozun tespitindeki en kolay yollardan biri öne eğilme muayenesidir. Çocuğun omurgasını büyüme tamamlanıncaya kadar düzenli olarak kontrol etmelidir. Çünkü skolyoz buluğ çağ içindeki herhangi bir zaman diliminde ortaya çıkabilir.
    Uzun süre oturma veya ayakta durma sonucunda omurgada yorulma olabilir. Bağların zorlanması sonucu devamlı ağrı duyulabilir. Omurga yana doğru eğildikçe, dengeyi koruyabilmek amacıyla, ters yöne doğru ikinci bir eğrilik oluşabilir. Omurgadaki ilk eğrilik ne kadar büyük ise, büyüme tamamlandıktan sonra durumun daha da ilerleme ihtimali o kadar fazladır. Aşırı skolyoz (omurgada 60 dereceden daha fazla eğrilik) solunum problemlerine sebep olabilir.

    Serebral Palsi; Spastik olan hastalar genellikle şiddetli olur skolyoz yüksek oranda var. Tekerlekli sandalyeye bağımlı olan hastalarda, denge sorunları oturan ve solunum ve kalp problemlerine yol açabilir. Bazı hastalar korse ile tedavi edilebilir, ancak birçok cerrahiden yarar sağlayacak.

    Skolyoz Tedavi Yöntemleri
    Eğriliğin miktarına ve kemik büyümesinin hangi aşamada olduğuna göre belirlenir. Tedavi alternatifleri arasında: egzersiz, sırt kuşağı kullanımı, ameliyat veya bu tedavilerin bir kombinasyonu düşünülebilir. Tedavi, erken başlandığı ölçüde başarılı olur.

    Gözlem: 20 derecenin altında ve iskelet gelişimi tamamlanmaya yakın hastalarda sadece gözlem ve belirli aralıklarla kontrol yeterlidir.

    Korse: Korsenin amacı eğimin artışının engellenmeye çalışılmasıdır. Korse özellikle eğimin 30 derece civarında olduğu ve büyümenin devam ettiği çocuklarda etkilidir. Korse etkisi 40 derece üstü eğriliklerde ve iskelet gelişimi tamamlanmasına uzun yıllar olan çocuklarda azalmaya başlar.

    Cerrahi: Eğim 40 derece üzerinde ve çocuk hala büyüyorsa cerrahi kaçınılmazdır. 40 derece üzeri eğrilikler büyüme sona erdikten sonra da oldukça az olsa da artmaya devam eder. Bu sebeple ilerideki komplikasyonları önlemek, görüntü açısından cerrahi seçeneği iyi değerlendirilmelidir.

    Doğuştan (konjenital) Skolyoz'da Tedavi
    Hastalığın seyri ve tedavinin nasıl bir sonuç vereceği, eğriliğin yerine ve büyüklüğüne bağlıdır. Eğrilik ne kadar fazla ise, büyüme durduktan sonra eğriliğin artma şansı da o kadar çoktur. Tedavi edilmeyen aşırı skolyozlar, azalan akciğer kapasitesine bağlı olarak kalp ve akciğer problemlerine, sırt ağrılarına, fiziksel bozukluklara, omurganın osteoartritine ve siyataljiye sebep olabilirler.

    Gözlem: Birçok skolyozun (30 dereceden az olanlar) tedavisine gerek yoktur fakat 6 aylık aralarla takip edilmesi gerekir.

    Korse: ilerleyen ve 25 derecenin üzerindeki skolyozlarda kullanılıyor. Korseyle omurga asimetrik basınçlara karşı destekleniyor ve hasta büyüdükçe vücuda uyum sağlayacak şekilde ölçüler değiştiriliyor. Tedavi hangi yaşta başlarsa başlasın adet dönemine girdikten sonra 1,5 yıl daha korsenin kullanılması gerekiyor, günde 22-23 saat takılıyor, ilk 15 günden sonra eğriliğin yüzde 50 oranında düzelmesi bekleniyor. Tedavi tamamlandığında omurga ilk eğrilik derecesinde ya da birkaç derece altında ise tedavi başarılı kabul ediliyor. Korse, skolyoz hastalarının en çok başvurdukları tedavi şekli olarak biliniyor. Ama günde 22-23 saat korseyle dolaşmak hastaları rahatsız ediyor.

    Cerrahi: 40 derece veya üzerindeki skolyozlarda, eğrilik kemik büyümesi durduktan sonra da artmaya devam edebileceği için genelde ameliyat ile düzeltme gerekir. Cerrahi yöntemlerden biri, eğriliğin artmasını önleyen ancak omurganın hareketliliğini de kısıtlayan bir aaaal çubuk yerleştirilmesidir. (Harrington çubuğu). Cerrahiden sonra omurgayı sabitlemek için korse kullanımı gerekebilir.

    idopatik Skolyoz'da Tedavi
    Eğriliğin miktarına ve kemik büyümesinin hangi aşamada olduğuna göre belirlenir. Birçok skolyozun (30 dereceden az olanlar) tedavisine gerek yoktur, fakat 6 aylık aralarla izlenmesi gerekir. Tedavi alternatifleri arasında: egzersiz, sırt kuşağı kullanımı, ameliyat veya bu tedavilerin bir kombinasyonu düşünülebilir. Tedavi, erken başlandığı ölçüde başarılı olur.

    Gözlem: Hafif vakalar sadece gözlem altında tutulur, erişkin veya çocuk zaman içinde takip edilir. Bu arada kaslardaki dengesizliğin, sertleşme ve kısalmaların önlenmesi için düzenli egzersizler yapılmalıdır.

    Korse: Konservatif tedavide amaç iskelet büyümesi sona erdiğinde eğriliğin 30 derece civarında tutulmasının sağlanmasıdır. Zira iskelet büyümesi sona erdiğinde 30 derece civarında olan eğriliklerde yaş ilerledikçe artma olmaz. Konservatif tedavi korse ile yapılır. Başka hiçbir yöntem ilerlemeyi durdurmaz.

    Cerrahi: Korse tedavisi ile durdurulamayan veya hekime müracaatlarında Cobb açısı yüksek eğriliklerde uygulanır. Ameliyat tercihan puberteden sonra yapılır. Birçok hastada tama yakın düzelme sağlanır.
    ···
  1. 2.
    +2
    çok güzel bir paylaşım sayın mod. pc başında sözlük başındakiler için bir şeyler ifade ediyordur umarım
    ···
    1. 1.
      +1
      teşekkür ederim sayın admin.
      ···
      1. 1.
        +2
        gibtirin gidin amk
        ···
    2. 2.
      0
      ben bu entryi okursam ölümsüz olurum zaten ak az özetleseydin iyidi
      ···
  2. 3.
    0
    Bende var la bu egzersiz onercek olan var mi
    ···
    1. 1.
      0
      buaya yazayıım da başkalarıda faydalansın panpa
      • öncelikle yüzme çok iyi gelir skolyoza havuza yazıl yazılamıyosan evde halının üzerinde kulaç at
      • emekleme pozizyonuna geç belini kamburlaştır 10 saniye bekle sonra normale döndür(en az 10 kere yap)
      • sırt üztü yat dizlerini kendine doğru çek ayakların yere bassın sonra zütünü havaya kaldır 10 saniye bekle sonra indir (enaz 10 kere)
      • emekleme posizyonunda ters kol ters bacak yap

      şimdilik bunlar geşldi aklıma yıllar önce doktor vermişti bunları bana tavsiye ederim
      ···
    2. 2.
      0
      Hacı senin durum nedir şimdi. Kaç yaşında teşhis kondu
      ···
  3. 4.
    0
    daha çok zencilerde görülür
    ···
  4. 5.
    0
    Yararlı ama seviye yükselmemeli

    Am züt Meme
    ···
  5. 6.
    -4
    Banane lan oç
    ···
    1. 1.
      +1
      ilerde çocuğun falan olursa erken teşhis hayat kurtarır kardeşim. aklının bi köşesinde bulunsun.
      ···
  6. 7.
    +2
    emeğine sağlık çok yararlı bir paylaşım ellerin dert görmesin..
    ···
    1. 1.
      0
      eyvallah kardeşim
      ···
  7. 8.
    0
    Bende lordoz var, yardımcı olursan sevinirim kardeşim
    ···
    1. 1.
      +1
      ilerleyen günlerde onuda anlatıcaz beklemede kal panpa
      ···
    2. 2.
      0
      Beklemedeyim panpa, burdan devam edin siz,,,
      ···
  8. 9.
    +1 -1
    Bende var beyler. 18-25derece arasında bişi

    2doktora gittim 13-14yaşında hızlı boy uzamasından kaynaklı dediler. ilk gittiğim fizik tedavi verdi düzelmez zaten falan kötü konuştu dahada ona gitmedim.

    ikincisi spor yap miskin bi hayatın olmasın derecen çok ileri değil, normalde insanlar düz sende yamuksun dedi. Görümtü olarak problem yoksa fiziksel olarak sorun yok dedi.

    . 1mayıstan beri yüzüyorum
    Son 1aydırda fitnessa başladım ordaki hocalardan biride ayrı gibmeye çalıştı. (Gel sen özel ders al benden düzelir o gibi) ama yemezler. Programı yazarken skolyozum var dedim sırt yazdı planck falsn yazdı.

    Bişi olmaz amk sadece düzgün durun yeter
    ···
    1. 1.
      0
      Bende de 30 derece skolyoz var. simdilik spor ve yuzme yeterliymis 3 gun yuzup 3 gunde spor yapiyorum insallah ilerlemez durur gecmis olsun sanada kardesim verdigi agrilar felaket gercekten sabah yataga cakilmisim gibi kalkamiyorum agridan
      ···
      1. 1.
        0
        Kardeşim bana kemik gelişimi durduğu için ilerlemez dediler.

        Doktora ağrıdığı için gitmiştim ama yüzmeye başlayınca ağrısı geçti.

        ikinci doktorda hacettepenin profuydu . O çok olumlu konuştu. iyiki geç farketmişsibiz boşuna üzülürdünüz dedi. ağrılarının skolyozla alakası yok, hayatın normal seyredebilir dedi.
        ···
      2. 2.
        0
        Benimde kemik gelisimim durdu ama 20 yasindan sonra devam ettiyse ilerlemeye devam etme ihtimali yuksek dedi bende ruzgarlida bi doktora gittim ilk korse verdi hata etmis. sonra 29 mayisa gittim baris doktor var o anlatti korseyi birak spora ve yuzmeye basla ilerleyebilir dedi sonrada gazide bi profa gittim korkma ilerlemez dedi hangisine inancagimi sasirdim ama agrilarim cok fazla
        ···
  9. 10.
    0
    Bunu okuduktan sonra sirtim ağrıdı ilginç
    ···
    1. 1.
      0
      Okuduysan ne güzel panpa
      ···
    2. 2.
      0
      Copy paste ye saygı panpa
      ···
  10. 11.
    0
    panpaya şuku bilgilendirdi bizi,
    ···
    1. 1.
      0
      saol panpa
      ···
  11. 12.
    0
    Anasini gibiyim yuzmeye baslicam agrilar var panpa fitness ve fizyoterapi yaptim gecmedi yuzunce gecer ins
    ···
    1. 1.
      0
      yüzmek en iyisi panpa fitness ağrı yapabilir yüzmeye devam et
      ···
  12. 13.
    0
    Bende skolyoz ameliyatı oldum olacak olanlara tavsiyem BALTALiMANI METiN SABANCI HASTANESiNDE Mehmet Temel Tacaldır çok iyi bir doktordur kendileri 3 sene önce oldum skolyoz ameliyatını şu anda taş gibiyim Allaha şükür
    ···
    1. 1.
      0
      geçmiş olsun kardeşim
      ···
  13. 14.
    0
    https://lh5.googleusercon...FFIKKbaFX-bw=w313-h470-nc omurga deil panpa o resimdeki
    ···
    1. 1.
      0
      Omurga lan ne olcak başka
      ···
  14. 15.
    0
    Omurilik eğrilmesi panpalar bundan 2 ay önce skyloz ameliyatı oldum ege üni beyin ve cerrahinde ameliyat 7 saat sürdü şuan vücudumda 26 tane platin var 22 23 yaşında alcaklar 4-5 yıl sonra ilk başlarda ağrı yapsada şuan pek fazla yok ameliyattan korkmayın iyi bi doktor bulursanız kesin düzelir doktorun adını isteyen olursa veririm baska bisey sormak isteyen varsada sorabilir
    ···
    1. 1.
      0
      Kaç dereceydi
      ···
    2. 2.
      0
      Dereceyi pek hatırlamıyorum ama korseyle gecmicek derecedeydi
      ···
      1. 1.
        0
        Panpa peki ameliyat izi kaliyomu ha bide simdi omurgan normal duz mu?
        ···
  15. 16.
    0
    Panpa ben 18 gün önce oldum ameliyatı kesinlikle her doktora olmayın kaliteli doktor bulun beyler yoksa felç ve ölüm gibi sonuçları var bunu göze alarak girin ameliyata ama doktor iyiyse korkmanza gerek yok
    ···
    1. 1.
      0
      ameliyat çok riskli o yüzden erken teşhis çok önemli
      ···
    2. 2.
      0
      Ben 12 yaşında başladım koşturmaya daha yeni ameliyat oldum panpa 18 yaşındayım şu an dediğim gibi ameliyat riskini düşüren yaş ve doktordur tek önereceğim doktor şevki erdem dir
      ···
  16. 17.
    0
    Bende skolyoz vardı panpalar yaklaşık 4 ay fizik tedaviye gittim belime elektrik filan verildi çekme yapıldı yüzme iyi geliyor geçmesinde oda yardımcı oldu şimdi hiçbir şeyim kalmadı.
    ···
    1. 1.
      +1
      Geçmiş olsun kardeşim
      ···
    2. 2.
      0
      Eyvallah kardeşim
      ···
  17. 18.
    0
    kaynımda da vardı
    ···
    1. 1.
      0
      Geçmiş olsun
      ···
  18. 19.
    0
    panpa askeri okullara girişlerde biçok kişi için sıkıntı oluyo
    ···
    1. 1.
      0
      Aynen haklısın
      ···
  19. 20.
    0
    Ameliyat sonrasi kifoz olusma riski büyük. Çoğu kişi de olusuyo.
    Amk sözlükte benden baska saglikci varmıs duygulandim :'(
    ···