/i/Tespit

  1. 1.
    +8 -8
    saçma bir şey olamaz. Başka amaç varsa söyleyin ama aklıma gelenler hakkında konuşayım.
    Nefsi terbiye etmek diyorlar, sadece 1 ay değil yılın tüm ayları hayatınızdaki değişikliklerle nefsinizi terbiye edebilirsiniz hem de bu sizin sağlınız için iyi olur. Mesela canınızın sürekli çektiği çikolata, fastfoodlar bunları yememek sadece zevk alacağınız zararlı şeylere hayır diyebilmek aynı görevi görür.
    Fakirlerin halinden anlamak diyorsunuz. Bunun için 1 ay boyunca vücudunuzu neredeyse tüm gün aç ve susuz bırakmak sonrasında 1 öğün tıka basa yemek(çoğu kişi), tıka basa yemese de her türlü zararlı bunun yerine çoğu kişinin dediği üzere yardım edilse empati yapılsa saygı gösterilse yeterli değil mi?
    Vücudun istediği, ihtiyaç duyduğu şeyleri yerine koymamak tam bir yıkımdır. Aksini söyleyebilecek var mı?

    edit : Sonuna kadar müslümanım.
    ···
  2. 2.
    0
    Müslümanların hatalarıyla islamı karşılamayın. Tamam bazı müslümanlar oruç tutmuş olmak için tutuyor otellere gidip 100 lerce lira israf ediyor evet doğru ama islam böyle mi emerediyor sen ona bakacaksın insaların davranışı yüzünden orucun saçma olduğunu düşünüyorsun ama asıl olması gerekn o olmadığı için gerçek oruç ibadetinin faydaları çok olduğu için yanılıyorsun. Kimse demiyor empati yapmayın diye kimse demiyor fakirlere yardım etmeyin diye hem yardım eder hemde oruç tutabilir nefsini terbiye edebilirsin. Tutulması gerekn gerçek oruçtan bahsediyorum oruçlu olduğun gün ile oruçsuz olduğun günün fark ettiği bir orucu söylüyorum. Ayrıca orucun faydalarını alıntı yapıyorum belki okursun oruç sadece aç kalmak değiildir şunu anlayın artık.

    Sual: Bazıları aç ve susuz durmanın ne faydası olur ki diyorlar. Oruç tutmaktan maksat nedir?
    CEVAP
    Oruç, yalnız aç ve susuz kalmak değildir. Bir hayvanı veya inanmayan bir kimseyi bir odaya hapsedip aç, susuz bırakmakla oruç tutturulmuş olmaz. Orucun, sabır, şükür, nefs terbiyesi gibi diğer ibadetlerle irtibatı vardır. Onun için hadis-i şerifte, (Her şeyin bir kapısı vardır. ibadetlerin kapısıysa oruçtur) buyuruldu. (ibni Mübarek)
    Sinir sistemimizin vücuttaki yeri çok mühimdir. Dil sinirleri felç olan konuşamaz. Bacaktaki sinirler felç olursa, insan yürüyemez. Sinirimizin bozulması nispetinde hayatımız, az veya çok tehlike içindedir. Siniri bozuk kimse, huzursuz olur, sabredemez. Cemiyetteki kavgaların, cinayetlerin çoğu sinirli olmaktan, sabredememekten ileri gelmektedir. (Oruç sabrın, sabır da imanın yarısıdır) hadis-i şerifi oruç tutanın sabırlı olduğunu bildirmektedir. (Ebu Nuaym)
    Böylece, orucun imandan da olduğu görülmektedir. imanlı olan da, imanının kuvvetine göre suç ve günah işlemez. Sinirine hakim olur. Her şeyin bir zekatı vardır. Vücudun zekatıysa açlıktır. Oruç tutarak aç kalanın arzuları kırıldığı için sabretmesi kolay olur. Oruç tutan aç durur. Aç durmak iyidir: Aç duranın basireti açılır. Anlayış kabiliyeti artar. Hadis-i şeriflerde, (Aç duranın idraki artar, zekası açılır) ve (Tefekkür, ibadetin yarısı, az yemekse tamamıdır) buyuruldu. (i. Gazali)
    Çok yiyen çok uyur, çok uyuyanın da ömrü boşa geçmiş olur. Çok yiyen sarhoş gibi olur, dimağı yorgunlaşır. Zekası, zihni dumura uğrar. Açlık, kalbde incelik doğurur. Hadis-i şerifte, (Az yiyenin içi nurla dolar ve Allahü teâlâ, az yiyip içen ve bedeni hafif olan mümini sever) buyuruldu. (Deylemi)
    Açlıkta arzular kırılır, nefsimiz uysallaşır, serkeşliği kalkar. Çok yemek, gafleti doğurur. Azgın bir atı zaptetmek zor olduğu gibi, çok yedirmekle azan nefsi zaptetmek de zordur. Açlıkla terbiyesi kolaylaşır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
    (insan kalbi tarladaki ekin, yemek ise yağmur gibidir. Fazla su ekini kuruttuğu gibi, fazla gıda da kalbi öldürür.) [i.Gazali]
    Her zaman tok olan şefkatsiz ve merhametsiz olur. Tok, açın hâlini bilmez. Çok yiyen sert ve katı kalbli olur. Hadis-i şerifte, (Çok yiyip içmekle kalbinizi öldürmeyin!) buyuruldu. (imam-ı Gazali)
    Sinirlerine hakim olan kimse huzurlu olur. Açlık, günah işleme arzusunu kırar, kötülük etmeye mani olur. Hadis-i şerifte, (Açlık ve susuzluk yoluyla nefisle cihad etmek, Allah yolunda cihad gibidir) buyuruldu. (imam-ı Gazali)
    Çok yiyen çok su içer. Çok su içen çok uyur. Çok uyuyanın ömrü uyku ile geçtiği için dünya ve ahiret kazancına mani olur. Demek ki açlık, sinirleri uyanık, zinde tutar. Fazla tokluk ahmaklığa yol açar. Okuduğunu ezberlemesi ve hatırında tutması zor olur.
    iki günde üç defa yemek yemenin normal olduğu bildirilmiştir. (Teshil-ül-menafi)
    Az yiyenin vücudu sıhhatli olur. Hadis-i şerifte, (Oruç tutan sağlıklı olur) buyuruldu. (Taberani)
    Çok yiyende acıma hissi azalır. Arzuları artar, harama dalar. Gayrimeşru arzuları harekete geçiren yolları tıkamak gerekir. Açlık şeytanın yolunu tıkar. Hadis-i şerifte, (Şeytan, damardaki kan gibi, vücutta dolaşır, açlıkla yolunu daraltın) buyuruldu. (ihya)
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      0
      Hepsini okudum da doğru olarak kabul etsek dahi bunlar için oruç tutmana gerek yok illa düzgün bir insan olursan duygusal açıdan bir çoğuna sahip olabilirsin ve bir kaç tane uyumadır vs onları gördüm onların da hepsini kendin belirleyebilirsin yeterli aklın varsa ve bedenin için olan zararlarına verecek cevabın var mı?
      ···
      1. 1.
        0
        ne zararından bahsediyorsun? Yararları birsürü orucun
        ···
  3. 3.
    0
    reserved panp haftasonu müsait olunca teker teker yazacağım.
    ···
  4. 4.
    0
    oruç ibadeti hadisesi 1200 yıldır süre gelen bir hadisedir.bu fiilin eleştirisi hiç kimsenin üzerine vazife olamaz.Her insan,her birey kendi düşüncelerinde ve yapacağı fiillerde,bir başkasının hakkını çiğnemediği sürece özgürdür.
    ···
    1. 1.
      0
      daha geçen gün erzurumda sigara içti diye dövülen kadına ne diyiceksin peki
      ···
    2. 2.
      0
      Ben oruca veya tutanlara hakaret etmedim sadece neden yapıldığını anlamadığımı dile getirdim ki oruç tutmak şunu yapar şöyle iyidirler için de alternatif sundum onu yapacağınıza bunu yapın en az 2 kat daha iyi değil mi dedim. Ayrıca özgür isem eleştirinin üzerime vazife olmaması gibi bir durum olamaz.
      ···
  5. 5.
    0
    krdş yılda 1 ay oruç gibi bişey yapmak miğdeyi rahatlatır ve sağalıklıdır. Bilimsel bişey bu.
    ···
    1. 1.
      0
      bu türkçeden sonra ateist oldum dıbına koyim
      ···
      1. 1.
        0
        kusra bakma .d
        ···
      2. 2.
        0
        O bilimsel şeyi atarsan ben de öğreneyim dalga amaçlı söylemiyorum gerçekten at bir okuyalım tekrar konuşalım o konuda. Ama bana 11 ay midenin durmadan çalıştığı ve 1 ay tatile çıkması gerektiğini öne süren bir şeyle gelme madem Allah bizi yaratmış kalbimizi de yaratmış hadi kalbini de 1 ay boyunca günde 16 saat durdur bakalım. Hadi beyin fonksiyonlarını da durdur? Böbreklerini durdur? Mantığına uyuyor mu bunlar durmadan çalışırken midenin dinlenmesi gerektiği biyolojiye ters değil mi?
        ···
  6. 6.
    0
    kimsede zorunlu olmasa kendini kısıtlamayi göze alicak irade yok
    ···
  7. 7.
    0
    beyler bunlar inanç Altinci konusu...
    ···
  8. 8.
    0
    Bencede haklisin. Fazlasiyla sacma. Ayrica iftar sofralarinin cok buyuk gorgusuzluk oldugunu dusunuyorum. Kimse kusura bakmasin.
    ···
  9. 9.
    0
    imtihan günü oruç tutulur mu?
    Sual: (Aç olanın kafası çalışmaz. Oruç tutma!) diyorlar. imtihana [sınava] girileceği gün oruç tutmamak günah olur mu?
    CEVAP
    Elbette günahtır. Oruç tutmamayı mubah kılan özürler kitaplarda bildirilmiştir. Zaruretsiz oruç tutmamak haramdır.
    (Aç olanın kafası çalışmaz) sözü ilmî değildir. Ya cahillikten söylenmiştir veya oruca engel olmak için kasıtlı söylenmiştir. Ramazan haricinde de, imtihanlara fazla tok girmemeli. Mide çok doyarsa, insanın kafası pek çalışmaz. Aç olanın zekâsı keskin, anlayışı kuvvetli olur. Oruçluya Allahü teâlânın ihsanı boldur. Sehl bin Abdullah et-Tüsterî hazretleri, (Akıllı kimseler, gerek din ve gerekse de dünya için açlıktan daha faydalı bir şey görmemişlerdir. Hikmet ve ilim açlıktadır, günah ve cehalet ise, tokluktadır) buyurmuştur.
    Şeyh Aliyyül-Havvâs hazretleri, (Gece ibadetine açlıkla hazırlanmalı. Midesi tok olanın manevî istifadesi az olur) buyurdu. (Uhûdül-Kübra)
    Hadis-i şerifte, (iyiliklerin başı açlık, kötülüklerin başı tokluktur) buyuruldu. Tokluk, unutkanlık yapar, kalbi kör eder. (S. Ebediyye)
    Tokluk, alkollü içkiler gibi, kanı bozar. Açlık, aklı temizler, kalbi parlatır. Yine hadis-i şerifte, (Açlık idraki, anlayışı artırır, zekâyı açar) buyuruldu. (i. Gazalî)
    Açlık, sinirleri uyanık, zinde tutar. Fazla tokluk ahmaklığa yol açar. Okuduğunu ezberlemesi ve hatırında tutması zor olur. imtihan için, kafayı çalıştıran, zekâyı açan, anlayışı artıran orucu tutmamak ahmaklıktır.
    Ebu Süleyman Dârânî hazretleri buyuruyor ki:
    Aç durmaya çalışın, çünkü açlık, nefsi uysallaştırır ve kalbi inceltir. Nitekim Peygamber efendimiz, (Kalblerinizi az gülmek ve az yemekle diriltin, açlıkla temizleyin. Bu sayede kalbleriniz saflaşır ve incelir) buyurmuştur.
    Hazret-i Lokman Hakîm oğluna, (Ey oğul! Mideyi tıka basa doldurduğun zaman düşünce uyur, hikmet dilsizleşir) diye nasihat etmiştir.
    Bâyezid-i Bistâmî hazretleri de, (Açlık buluttur. Kul, ne zaman aç kalırsa kalb hikmet yağmuru yağdırır) buyurmuştur. iki hadis-i şerif:
    (Açlık, hikmetin nuru, tokluk ise Allah'tan uzaklaşmadır. Sakın tıka basa yemeyin ki kalbinizdeki hikmetin nuru sönmesin!) [Deylemî]
    (Allahü teâlânın halk arasında evliyası, açlık ve susuzluk ehlidir.) [ibni Neccar]
    Ebu Süleyman Dârânî hazretleri, (ibadetin en tatlı olduğu zaman, karnımın belime yapıştığı zamandır) buyurmuştur. Cüneyd-i Bağdâdî hazretleri de, (Bir insan, kalbi ile göğsü arasına bir yemek torbası asarsa, münacatın tadını alamaz. Kişi aç ve susuzken kalbi saflaşır ve incelir. Doyunca körleşir ve katılaşır) buyurmuştur. Bunun içindir ki kendisine dünya ve hazineleri sunulduğunda Peygamber efendimiz, (Hayır, istemem. Bir gün aç, bir gün tok olmak isterim) buyurmuştur. (Tirmizî)
    Mide ve şehvet yerinde kullanılmazsa, Cehennem kapısı olur. Bunun esası da tokluktur. Nefsi zelilleştirip şehveti kırmaksa Cennet kapısıdır. Bunun esası da açlıktır. Cehennem kapısını kapatan kimse, Cennet kapısını açmış demektir, çünkü bu ikisi, tıpkı batı ile doğu gibi zıttır. Birine yaklaşan diğerinden uzaklaşmış olur.
    Hazineler elinde iken, niçin aç durduğu Yusuf aleyhisselama sorulunca, (Tok olunca açları unutmaktan korkuyorum) buyurmuştur. Atalarımız da, (Tok, açın hâlinden bilmez) demişlerdir.
    Açlığın bir faydası da, insanın şehvetini kırması, kötülüğü emreden nefse hâkim olmasıdır, çünkü bütün günahların kaynağı şehvet ve kuvvettir. Bu da çok yemekle meydana gelir.
    Zünnûn-i Mısrî hazretleri, (Ne zaman doysam, ya isyanda bulundum veya isyana teşebbüs ettim) buyurmuştur.
    Âişe validemiz de, (ilk bid'at, doyasıya yemektir) buyurmuştur.
    (Açlık Allah'ın bir hazinesidir) buyuruluyor. Açlık sayesinde en azından konuşma ve şehvetler bertaraf edilir, çünkü aç olan bir kimsenin fuzulî konuşma şehveti harekete geçmez. Böylece dil, gıybet, kötü ve çirkin konuşmak, yalan söylemek, dedikodu gibi âfetlerden kurtulur. Yedi azanın bütün günahlarının sebebi, tokluktan hâsıl olan kuvvettir. Açlık onu bütün bu âfetlerden korur.
    Tok olan, çok su içer. Çok su içen ise çok uyur. Çok uyuyanın ömrü zayi olur, teheccüd namazını kaçırır, ahmaklaşır ve kalbi katılaşır.
    Harun Reşit dört doktora (Sağlımızı koruyan ve yan etkisi olmayan bir ilaç söyleyin) der. Hintli doktor, (Siyah ihleç) der. Iraklı doktor (Beyaz Reşşad tanesidir) der. Romalı doktor (Sıcak sudur) der. Köylü doktor, (ihleç mideyi buruşturur, beyaz Reşşad tanesi mideyi kaydırır, sıcak su da mideyi gevşetir. Acıkmadan sofraya oturmamak, doymadan kalkmak en uygunudur) der. Diğer doktorlar da bunu tasdik eder.
    (Çok yemek, hastalıkların başı, az yemek [perhiz etmek] ilaçların başıdır. Midenin üçte biri yemeklere, üçte biri içeceklere ayrılmalıdır. Üçte birinin hava payı, yani boş olması en aşağı derecedir) hadis-i şerifini işiten gayrimüslim bir doktor, (Yemek hakkında bundan daha iyi bir söz işitmedim. Bu sözü ancak hikmet ehli bir zat söyleyebilir) der.
    (Oruç tutun ki sağlığa kavuşun) hadis-i şerifi gösteriyor ki, vücut oruç, açlık ve az yemekle hastalıklardan kurtulup sağlığa kavuşur. Çok yiyen çok uyur, çok uyuyanın da ömrü boşa geçmiş olur. Çok yiyen sarhoş gibi olur, dimağı yorgunlaşır. Açlık, kalbde incelik doğurur. Hadis-i şerifte, (Az yiyenin içi nurla dolar ve Allahü teâlâ, az yiyip içen ve bedeni hafif olan mümini sever) buyuruldu. (Deylemî)
    Açlıkta arzular kırılır, nefsimiz uysallaşır, serkeşliği kalkar. Çok yemek, gafleti doğurur. Azgın bir atı zapt etmek zor olduğu gibi, çok yedirmekle azan nefsi zapt etmek de zordur. Hadis-i şerifte, (Her gün bir defa yemek yenmesi itidaldir) buyuruldu. (Beyhekî)
    (Çok yiyip içmek hastalıkların başıdır) Hadis-i şerifi, hastalıkların çoğunun çok yemekten ileri geldiğini göstermektedir. (Dâre Kutnî)
    Bütün bu bilgiler, imtihana girerken oruç tutmamanın dînî yönden de, zekâ yönünden de yanlış olduğunu göstermektedir.
    Kaynak:dinimizislam.com
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      0
      Hep çok yemek çok içmekten bahsetmişsin zaten israfa karşıyım doğal olarak o yüzden bu yazdıkların bana cevap değil her şeyin çoğu zarar açlığın da çoğu zarar.
      ···
      1. 1.
        0
        Tamam kardeşim sen farz olan ibadete gereksiz diyorsun ve hala savunuyorsun yararlarını yazmama rağmen zararı var diyorsun Allah 'ın farz dediğine değil dersen Allah korusun dinden çıkarsın araştırmadan etmeden kafanızdan kendi sebeplerini bulup bir cevabı var mı araştırmayıp direk kestirip atıyorsan diyecek lafım yok biraz dikkatli ol.
        ···
      2. 2.
        0
        Neden farz işte islam sorgulama dini mantık dini değil mi? Bana saydıklarının hepsi fazla yemek fazla içmek kendi iradene sahip çıkamamakla ilgili vücudunu hırpalamadan yapılabilecek şeyler bunlar buna cevabın varsa tartışalım sen benim attığıma yanıt vermemişsin ki bağnazlık yapıyorsun
        ···
  10. 10.
    -1
    boyoz yemiş bu bin alın bunu burdan
    ···
  11. 11.
    -3
    amk salağı bide sonuna kadar müslümanım demiş. aptal, islamda olan bir ibadet bu istersen tutma sana bişey diyen yok. ne mal insanlar var amk
    ···
    1. 1.
      -1
      evet müslümanım bir sorunun mu var? isteyen istediği gibi tutar ben de istediğimi eleştirebilirim düşünce özgürlüğü ilkesine dayanarak ama senin yaptığın yorum eleştiri değil hakaret ve aşağılamaya giriyor aptal olanı bir daha değerlendirelim istersen *
      ···
      1. 1.
        -1
        ulan angus islamın şartını inkar ediyosun bilmem farkında mısın? hadi ateistim deyip orucu saçma bulsan tamamda müslüman olupta oruç inkar edilir mi amk.
        ···
      2. 2.
        0
        Sayın angus şehadet getirmek dışındaki şartlar amele işlenir bilmiyorsan söyleyeyim ve bunlardan hesaba çekileceksek eğer açıklamam var gördüğün gibi illa her şeyin yapılması gerekiyorsa müslüman olmak için nasıl bir hayatın var bilmiyorum ama %80iniz müslüman değil zaten.
        ···
  12. 12.
    +1 -6
    panpa buna rağmen neden müslümansın? düşünce tarzın harika, çıkar kendini kalıbından.
    ···
    1. 1.
      0
      huur cocukları ne var bunda eksilenecek
      ···
    2. 2.
      +1 -1
      uyma sen buna.o kötü o şeytan cıs o cıs
      ···
    3. 3.
      0
      Dinimin dediği her şeyi uygulamıyorum, kitapta da dendiği üzere her insanın mantığı var ve bana mantıklı gelen bir şey değil bu ama diğer dinler içinde de en doğru dinin müslümanlık olduğuna inandığım için müslümanım.
      ···
    4. diğerleri 1