1. 4.
    0
    çok ilginç yer burası.
    ···
  2. 3.
    0
    1911 Parlamento Kanunu sonucu Lordlar Kamarasının yasa tasarılarını reddetme gücü önemli ölçüde kısıtlanmıştır ve bu kısıtlamalar 1949 yılında daha da artırılmıştır. Buna göre şayet avam Kamarası yasa tasarısını iki kere kabul etmiş ve Lordlar kamarası her ikisinde reddederek geri göndermişse Krallığa Lordlar Kamarasının reddine bakılmaksızın onaya gönderilir. Her iki durumda da tasarı Avam kamarasında sonlandırılmadan önce en az bir takvim ayı bekletilir. Yalnız ulusal vergi ve halk fonlarını içeren Para Tasarılar Avam Kamarası grup başkanları tarafından sunulur ve Lordlar Kamarası onaylamada bir aydan fazla sürerse alt kamara direk olarak Krallığa onaya gönderir. Yasa Tasarısında son evre Krallık Uzlaşı Evresidir. Krallığın onayı sonucu yasa tasarısı kanunlaşır. Modern anayasal monarşi ile yönetilen ülkelerde olduğu gibi Krallık genelde hep onay verir. Son yasa tasarısı iptali 1708 de Militanların iskoçya'ya yerleştirilmesi ile ilgili yasa tasarısıdır.
    ···
  3. 2.
    +1 -1
    oha inci sözlükte ha?
    ···
  4. 1.
    +1
    lordlar kamarası (house of lords) birleşik krallık parlamentosunun üst kamarası. üyeleri "lord" ünvanını taşır [1].
    evvelce üyeliği babadan oğula geçen asilzadelerden oluşan bu kurumda, günümüzde üyelik çeşitli yollarla ve tarzlarda kraliçe veya partiler tarafından atanma yoluyla gerçekleşmektedir. kamaranın 1 temmuz 2008 itibariyle 735 üyesi bulunmaktaydı[2]. bu sayı halen halk tarafından seçilmişlerin bir araya geldiği 646 üyeli avam kamarası'nın üzerindedir.
    lordlar kamarası içindeki en kalabalık grubu, 617 üye ile, kraliçe tarafından ömür boyu süre ile atanmışlar (life peers) oluşturmaktadır. 26 üyeye denk gelen "ruhani lordlar" (lords spiritual) grubu da, yine kraliçe tarafından atanmış anglikan kilisesi ileri gelenlerinden oluşur. 75 lord siyasi parti yönetimleri tarafından, 15 lord da lordlar kamarası üyelerinin oyuyla işbaşına getirilmişlerdir. "ruhani lordlar" dışında kalan üyeler "dünyevi lordlar" (lords temporar) olarak adlandırılır. 1999 yılında yapılan reformlarla üyelikleri babadan oğula geçen asilzadelerin pek çoğu kamara dışında bırakılmışlar ise de, dük, marki, kont, vikont ve baron gibi asalet ünvanı taşıyanlar günümüzde de kurum içinde ağırlıklı bir kitle olarak kalmışlardır.
    lordlar kamarası üç üyenin mevcudiyeti ile toplanabilmektedir. bununla birlikte, 2007'de lordlar kamarası'nda kurumsal reform amacına dönük olarak hazırlanan bir raporda, üyelerin önemli bir bölümünün, özellikle de ömür boyu süre ile atanmış olanların oturumlara katılmadıklarını, ortalama katılımın yarıya yakın ekgible 400'ler civarında seyrettiğini ortaya koymuştur. [3]
    lordlar kamarası'nın köklü bir reformdan geçirilmesine dönük çabalar sürdürülmekte ise de, bizzat bu kurumun üyelerinin muhalefeti nedeniyle henüz sonuç vermemiştir. mart 2007'de avam kamarası üyeleri lordlar kamarası üyelerinin tamdıbının seçimle göreve getirilmesi ilkesini 337'ye karşı 267 oyla kabul ettiler. ancak lordlar kamarası kısa bir süre sonra bu öneriyi reddetmiş ve üyelerinin tamamı atama yolu ile göreve getirilmesine dayalı statükoyu muhafaza etti.
    ···