/i/Tespit

  1. 1.
    +107 -4
    Atomun nasıl göründüğü ile ilgili yazımı yazarken bir ülkeye atom bombası atıldığında neler yaşanacağını da sizlerle paylaşmak istedim. 1945 yılında Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan atom bombaları binlerce insanın ölümüne yol açtı. ilk atılan bomba saat sabah 08:09’da Hiroşima’nın üzerinde patladı. Saniyenin onbinde biri kadar kısa bir sürede meydana gelen patlamanın ilk etkisi gözleri kör eden bir ışık oldu. Ardından patlamanın etkisiyle oluşan 300.000 santigrat derece sıcaklığındaki alev fırtınası saatte 1800 km. ilerleyerek 3. Km. çapındaki bir bölgede her şeyin yanarak yok olmasına neden oldu.
    II. Dünya Savaşı’nın son yılında atılan atom bombaları, atomun içinde ne kadar büyük bir güç saklı olduğunu tüm dünyanın gözleri önüne sermiştir. Atılan her iki bomba da, yüzbinlerce insanın hayatlarını kaybetmesine, kalanların birçoğunda da hayatları boyunca düzelmeyecek fiziksel arazlar meydana gelmesine sebep olmuştur.
    Patlamanın etkisi bombanın gücüne ve çeşitli çevresel koşullara bağlı olmasına rağmen, Nagazaki ve Hiroşima örneklerine dayanarak birkaç saniye içerisinde yüzbinlerce insanın ölmesine yol açan atomun içindeki muazzam gücün, saniyesi saniyesine nasıl ortaya çıktığını ele alıp inceleyelim:
    - Patlama anı...
    Bir atom bombasının tıpkı Hiroşima ve Nagasaki’de olduğu gibi 2.000 m. yükseklikte patladığını varsayalım. Patlayıcı kütleye fırlatılan ve ilk çekirdeği parçalayan nötron, daha önce de bahsedildiği gibi kütle içerisinde zincirleme tepkimeler oluşturur. Yani ilk parçalanan çekirdekten dışarı fırlayan nötronlar, başka çekirdeklere çarpar ve bu yeni çekirdekleri de parçalar. Böylece hızla bütün çekirdekler zincirleme olarak parçalanır ve çok kısa bir zaman aralığında patlama gerçekleşir. Nötronlar öyle hızlı hareket etmektedirler ki, saniyenin milyonda biri kadar bir zamanda bomba, kütlesi yaklaşık 1.000 milyar kilokalorilik bir enerji açığa çıkarır. Bombanın çevrildiği gaz kütlesinin sıcaklığı, bir anda birkaç milyon dereceye ve gaz basıncı da bir milyon atmosfere çıkar.

    panpalarım ilgi olursa devam edicem
    ···
  2. 2.
    +25
    neyse beyler devam

    - Patlamadan 30 saniye sonra...
    Ateş topu yükseldikçe, küre biçimindeki şekli bozulur ve tipik bir mantar görünümünü alır.

    - Patlamadan 2 dakika sonra...
    Mantar biçimli bulut şimdi 12.000 metrelik bir yüksekliğe, yani atmosferin stratosfer tabakasının alt sınırına ulaşmıştır. Bu kadar yüksek düzeyde esen rüzgarlar, mantar biçimindeki bulutu azar azar dağıtır ve bulutu oluşturan maddeleri (genel olarak radyoaktif döküntüleri) atmosfere saçar. Söz konusu bu radyoaktif döküntüler, çok küçük tanecikler olduklarından atmosferde daha yüksek katmanlara da çıkabilirler. Bu döküntüler yeryüzüne düşmeden evvel, atmosferin üst tabakalarında esen rüzgarlar tarafından dünyanın çevresinde birkaç kez döndürülebilir. Böylece radyasyon döküntüleri dünyanın dört bir yanına dağılabilir.

    Atomdan çıkan radyasyon
    Radyasyon, uzayda saniyede 200.000 km. gibi çok yüksek bir hızda hareket eden, gama ışınları, nötronlar, elektronlar ve benzeri birkaç tip atom-altı parçacıktan oluşur. Bu parçacıklar, insan vücuduna kolaylıkla nüfuz edebilir ve vücudu oluşturan hücrelere hasar verebilirler. Bu hasar ölümcül bir kanserin ortaya çıkmasına neden olabilir ya da üreme hücreleri içinde yer alırsa, gelecek kuşakları etkileyecek genetik bozukluklara yol açabilir. Bu yüzden, bir radyasyon parçacığının insana çarpmasının sonuçları son derece ciddidir.
    Atom patlamalarında ortaya çıkan ışınlar canlılar üzerinde ya doğrudan doğruya ya da patlama sırasında ortaya çıkan parçalanma ürünleri yoluyla etki yapar.
    Bu parçacık ya da ışınlardan biri madde içinde hızla yol alırken, karşısına çıkan atom ya da moleküllerle çok şiddetli bir şekilde çarpışır. Bu çarpışma, hücrenin hassas yapısı için felaket olabilir. Hücre ölebilir ya da iyileşse bile, içinde belki haftalar, aylar, yıllar sonra kanser dediğimiz kontrol edilemeyen bir büyüme başlar.
    ···
  3. 3.
    +20
    devam ediyorum panpalarım

    - Patlamadan saniyenin binde biri kadar sonra...

    Patlamış olan gaz kütlesinin çapı büyür ve etrafa çeşitli ışınlar yayılır. Bu ışınlar patlamanın "başlangıç parlaması"nı oluşturur. Bu parlama onlarca kilometre çapında bir alanda bulunabilecek herhangi bir kişide tam körlüğe neden olabilir. Öyle ki bu parlak ışık (yüzey birimi başına), Güneş yüzeyinden yayılandan yüzlerce kat daha büyüktür. Patlama anından başlayarak geçen zaman öylesine kısadır ki, patlamanın yakınında bulunan bir kişi gözlerini kapayabilecek zaman bile bulamamıştır.
    Şokun basınç cephesi kapalı kapılarda ağır hasarlara yol açar. Buna karşılık elektrik taşıma kuleleri, iki parçadan oluşan köprüler ve cam-çelik yapılı gökdelenler de hasar görürler. Patlamanın yakınlarında da büyük oranda, pudraya benzer ince toz kalkar.

    - Patlamadan 2 saniye sonra...

    Parlayan kütle ve onu çevreleyen hava, bir ateş topu oluşturur. Yüzeyi henüz son derece sıcak ve Güneş'inki kadar, hatta daha parlak olan bu ateş topundan yayılan ısı, 4-5 km çapındaki bir alandaki tüm yanabilir maddeleri tutuşturmaya yeterlidir. Ateş topunun parlaklığı da, görme duyusuna, düzelmeyecek derecede zarar verebilir. Burada ateş topunun çevresinde, çok büyük bir hızla yer değiştiren şok dalgası gelişmiştir.

    -Patlamadan 6 saniye sonra...

    Bu anda şok dalgası yeryüzüne çarpar ve ilk mekanik zararlara neden olur. Dalga, şiddetli bir hava basıncı yaratır ve bu basıncın şiddeti patlama merkezinden uzaklaştıkça azalır. Bu noktadan yaklaşık 1.5 km. uzakta bile, ek basınç, normal atmosfer basıncının yaklaşık iki katı olur. Bu basınçta insanların sağ kalabilme ihtimali %1’dir.

    - Patlamadan 13 saniye sonra...

    Şok dalgası yerin yüzeyinde yayılır ve bunu, ateş topunun kovduğu havanın yer değiştirmesi nedeniyle oluşan patlama izler. Bu patlama yer boyunca 300-400 km/saatlik bir hızla yayılır.
    Bu arada ateş topu soğumuş ve hacmi küçülmüştür. Havadan hafif olduğundan yükselmeye başlar. Yukarıya doğru yönelen bu hareket, yeryüzünde rüzgarın yönünün tersine dönmesine yol açar ve şiddetli bir rüzgar, başlangıçta patlama merkezinden dışarı doğru eserken, şimdi merkeze doğru esmeye koyulur.
    ···
  4. 4.
    +21 -2
    @3 gel o zaman bi temiz gibeyim seni
    ···
    1. 1.
      0
      panpa ayıp
      ···
  5. 5.
    +11
    hiroşima ve nazakakiye neden atom bombası atıldı

    Deneysel olarak; ilk deneyler kamuoyunda gizli bir şekilde yapılmıştır. Bu deneyler 1940'larda Klimorton'da gerçekleşmiştir. Deneylerin yapıldığı bölgeye yakın yerlerdeki kasabalarda daha sonraki yıllarda engelli doğum oranları aşırı bir şekilde artmıştır. Dahası deneylerde yer alan askerlerin ilerde kanser oldukları konusunda bilimsel bir çok tıbbi bilgi uzun seneler kamuoyundan saklanmıştır.
    II. Dünya Savaşı sırasında, Manhattan Projesi adıyla, ilk çalışmalar başladı. 1942 yılında ABD'nin New Mexico eyaletindeki Los Alamos bölgesinde gizlice bir grup ünlü bilim adamı toplandı. Robert J. Oppenheimer öncülüğünde 3 yıl çalıştıktan sonra ilk bombayı yapmayı başardılar. Aynı esnada Tennessee eyaletinin Oak Ridge kasabasında gizli bir üs daha kuruldu. Burada da patlayacak zengin malzemenin üretimi çalışmaları başladı.

    6 Ağustos 1945 sabahı ilk atom bombası Enola Gay isimli bir bombardıman uçağı ile Hiroşima’ya atıldı. 3 gün sonra 9 Ağustos'ta Nagasaki'ye atıldı. Bundan amaç Japonların direniş gücünü kırmak, böylece savaşı sonlandırmaktır.

    beyler kendinizi belli edin
    ···
  6. 6.
    +11
    beyler devamı gelcek okuyan ilgilenen belli etsin kendini
    ···
  7. 7.
    +10
    Merkezi patlama noktasından aşağı yukarı 1.000 metre çapındaki alan içerisinde radyasyon çok yoğundur. Ölüme yol açan öteki etkilerden kurtulanlar kanlarındaki akyuvarların hemen hepsini kaybeder, derilerde yaralar belirir, bunların hepsi birkaç günden iki üç haftaya kadar varan kısa bir süre içinde kanama nedeniyle ölür. Patlama noktasından daha uzakta olanlar üzerinde ise radyasyonun etkisi değişiktir. Ateş topundan yayılan bu zararlı ışınlarla karşı karşıya kalan insan bedeninde 13, 16 ve 22 km. uzaklıklarda sırasıyla üçüncü, ikinci ve birinci dereceden yanıklar oluşur. Sindirim bozuklukları ve kanamalar daha hafiftir fakat asıl bozukluklar daha sonra ortaya çıkar. Saçların dökülmesi, deri yanıkları, kansızlık, kısırlık, çocuk düşürme, sakat çocuk doğurma... Bu vakalarda da on günden üç aya kadar varan bir süre içinde ölüm görülebilir. Yıllar geçtikten sonra bile göz bozuklukları (göze perde inmesi), kan kanseri (lösemi) ve ışınım kanseri meydana gelebilir.
    Hidrojen bombası, temelde nükleer füzyon reaksiyonuna dayanan ve çok yüksek tahrip gücüne sahip nükleer bir silahtır. Hidrojen bombasından açığa çıkan enerji, aynı ağırlıktaki atom bombasına göre yaklaşık 1000 kat kadar fazladır. Hidrojen bombası patlamalarının en büyük tehlikelerinden biri radyoaktif tozların solunum, sindirim ve deri yoluyla vücuda girmesidir. Bu tozlar bulaşmanın azlığına veya çokluğuna göre yukarıda saydığımız bozukluklara sebep olurlar.

    beyler belli edin kendizi devam edicem hızlı hızlı
    ···
  8. 8.
    +9
    beyler okuyan varsa kendini belli etsin hızlı yazcam 1-2 kişi yeter
    ···
  9. 9.
    +10 -1
    Saldırının Planlanması ve Bomba atılacak şehirlerin şeçimi

    ABD hernekadar bombanın, Japonya’nın Pearl Harbor Limanı’na yaptığı baskının intikdıbını almak ve ikinci Dünya Savaşı’na son vermek için atıldığını iddia etsede aynı zamanda geliştirdiği bu silahı deneme fırsatı bulmuştur.

    Yer şeçimi yapılırken patlama rüzgarının etkisi ölçülenebilecek coğrafiye sahip olması şartı ilave edilmiştir ve 11 Mayıs 1945’te düzenlenen Hedef Tetkik Komitesi’nin ikinci toplantısında hedefin Kyoto, Hiroşima, Yokohama ve Kokura kentleri olduğu belirlenmiştir. Daha sonra Kyoto’nun yerine Niigata seçilmiştir.

    28 Mayıs 1945’te atılacak olan Atom bombası’nın etkisini ölçebilmesi maksadıyla seçilen dört kente herhangi hava saldırı yasaklanmıştır. Bunun yan etkisi olarak ‘Oraya hava saldırı yok.’ söylentileri yaratılmıştır bununla birlikte halk bu bölgelere yoğun bir göç oluşturmuştur. Haziran 1945 tarihli toplantısında Hedefin imajı olarak Etrefında işçi evlerinin bulunduğu, Askeri Sanai Bölgesi’nden bahsedilmiş ve atom bombasını atmadan önce herhangi ikazın edilmeyeceği kararlaştırı alınmıştır.

    14 Haziran 1945’te Kyoto ve Yokohama hedef adaylarından düşürülerek yerine Nagasaki seçilmiştir.

    25 Temmuz 1945’te Truman son emrini vermiştir. Böylece ‘Özel Bomba’ 3 Ağustos 1945 tarihten sonra gözle görerek atması mümkün olduğu günü seçerek Hiroşima, Kokura, Nagasaki ve Niigata’dan birine karşı atılacaktı. 2 Ağustos 1945 tarihli 13. Stratejik Emri’ ile Niigata hedeften çıkarılmış ve birinci Hedefi: ‘Hiroşima ve onun sanai bölgesi’, ikinci hedefi: ‘Kokura Silâhanesi ve onun şehir merkezi’, Yedekte üçüncü Hedefi ‘Nagasaki’nin şehir merkezi’ olarak kararlaştırılmıştır.
    ···
  10. 10.
    +10 -1
    Bazı bilimadamları ve çevrelere göre bu bombanın etkileri halen sürmektedir.

    Bugün bile Hiroşima'da yaşanan bu yıkım ve katliam her yıl 6 Ağustos'da tüm dünyada ve Hiroşima'da yer alan Hiroshima Barış Anıt Parkı'nda milyonlarca kişi tarafından anılmaktadır.
    6 Ağustos 2005 yılında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı muhafazid El Baradey, Hiroşima ve Nagasaki kentlerine 60 yıl önce Amerika'nın attığı atom bombasının yaptığı yıkımın, insan hayatı için nükleer silahların ortadan kaldırılması gerektiğini gösterdiğini söyledi.
    El Baradey, Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Amerika'nın Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası atmasının 60'ıncı yıldönümü için düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, "zamanın, dünyanın nükleer silahların ne kadar yıkıcı olduğunu unutmasına izin vermemesi gerektiğini" ifade etti.
    Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan atom bombasının, bu tür silahların yayılmasının ve kullanılmasının neden önüne geçilmesi gerektiğini daima hatırlatması gerektiğini belirten Baradey, nükleer silahsızlanmanın, dünya ve insan ömrü için çok önemli olduğunu kaydetti.
    ···
  11. 11.
    +9
    panpalarım belli edin kendinizi seri devam etcem
    ···
  12. 12.
    +8
    Pearl Harbor Saldırısı

    Japon imparatorluk Deniz Kuvvetleri 7 Aralık 1941 (Japonya saatiyle 8 Aralık 1941) sabahı Hawaii adalarının Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askeri üslerine karşı düzenlediği sürpriz saldırıdır. Operasyonun amacı, Büyük Okyanus’ta kuvvetle muhtemel olan bir Amerikan askeri müdahalesini önlemektir. Saldırı 12 Amerikan savaş gemisini ciddi şekilde hasara uğratmış veya batırmış ve 188 savaş uçağını imha etmiş, ve 2.403 Amerikan askeri ile 68 sivilin ölümüyle sonuçlanmıştır. Saldırı sırasında, Pasifik Filosu’nun üç uçak gemisi, üssün önemli tankerleri, denizaltılar ve fabrika gemileri gibi unsurları limanda bulunmadığından zarar görmekten kurtulmuştur.
    ABD, Japonya’nın Pearl Harbor Limanı’na yaptığı baskının intikdıbını almak ve ikinci Dünya Savaşı’na son vermek için atom bombalarını kullandığını açıkladı. Japonya, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının ardından 14 Ağustos 1945′te Müttefik ülkelere teslim olduğunu açıklamıştır.

    6 Ağustos 1945 yerel saatle 08.15′te, ABD Hava Kuvvetlerine ait “Enola Gay” adlı B-29 bombardıman uçağı, Japonya’nın Hiroşima kentine “little boy” (küçük çocuk) adı verilmiş bir atom bombası atmıştır. insanlık tarihi boyunca ilk kez Hiroşima’da kullanılan ve 15 bin tonluk TNT’nin patlayıcı gücüne eşdeğer bu atom bombası, resmi kaynaklara göre 140 bin kişinin ölümüne, onbinlerce insanın da radyasyondan ağır şekilde etkilenmesine neden olmuştur. Kentin yüzde 60′ı haritadan silinmiş ve kent üzerinde 13 kilometrekarelik bir radyasyon bulutu oluşmuştur.

    Hiroşima’ya bomba atılmasından üç gün sonra, 9 Ağustos 1945′te, bu kez Nagazaki kentinin insanları atom bombası şokunu yaşamıştır. Amerikan “Bockscar” isimli B-29 Superfortess uçağı, “Fatman” (Şişman Adam) adlı ikinci nükleer bombayı Nagazaki semalarından kentin üzerine bırakmıştır ve patlama gücü 21 bin tonluk TNT’ye eşit olan “Şişman Adam”, ilk anda 100 bin kişiyi öldürmüştür.
    ···
  13. 13.
    +7
    ilginiz için teşekkür ederim panpalarım bi kahve alıp devam edicem
    ···
  14. 14.
    +6
    bencede panpa
    ···
  15. 15.
    +5
    okuyan 1-2 panpam varsa belli etsin kendini devam edicem ona göre
    ···
  16. 16.
    +6 -1
    gibiŞMEK iSTiYOM
    @6 sen ahtapota devam et liseli
    ···
    1. 1.
      0
      panpa ayıp değilmi
      ···
    2. 2.
      0
      Aç zütünü gönderiyom babamı
      ···
  17. 17.
    +4
    beyler kendinizi belli edin rez alın yazmaya devam edicem
    ···
  18. 18.
    +4
    Ben atom bombasının patlamasına şahit oldum beyler CDMW4 oynayan panpalarım bilir
    ···
  19. 19.
    +4
    panpa anlatcam rez alın
    ···
  20. 20.
    +5 -1
    BOMBALAMAYA GiDEN SÜREÇ

    Japonya’ya atom bombalarının atılmasından önce de yalnızca sivillerin yaşadığı şehirler ABD tarafından düzenli olarak bombalanıyordu. Bu yöntemle sivil ölümlerine aldırılmadan moral bozukluğu yaratılması için çalışılıyordu. Henüz Potsdam Konferansı sürmekteyken, Japon şehirlerine atılan bildirilerle şehirlerin bombalanacağı duyuruluyor, hemen ardından ABD uçakları sivillerin yoğunluklu olarak yaşadığı bu şehirleri ağır bombardımana uğratıyordu. Bu yöntemle 28 Temmuz’da 6 şehir, 1 Ağustos’ta da 4 şehir bombalanmıştı.

    6 Ağustos’ta ise Hiroşima’ya ilk atom bombası atıldı. Bu bomba ilk anda 140 bin kişiyi öldürdü. Sonrasındaysa kanser ve benzeri radyasyon kaynaklı hastalıklar sebebiyle ölen sayısı 300 bine ulaştı. Bunlardan yalnızca 20 bin kadarının orduda bulunduğu biliniyor. 9 Ağustos’ta Nagazaki’ye atılan bombayla da 80 bine yakın sivil öldü. Nagazaki’de bombanın atıldığı bölgede fabrikalar bulunuyordu. Bu fabrikalarda çalışan binlerce Japon işçinin yanı sıra zorla çalıştırılan Koreli işçiler de bomba sebebiyle hayatını kaybetti. Kimi fabrikalarda çalışanların büyük bölümünün öğrenciler olduğu ortaya çıktı. Hiçbir askeri birlik bulunmayan Nagazaki’de ölenlerin yalnızca 150 kadarının orduda bulunduğu biliniyor.
    ···