/i/Tespit

  1. 1.
    +156 -13
    Öncelikle Güneş aniden yok olunca, Dünya’nın çevresinde dönmesini sağlayan çekim etkisi de yok olacağından, dairesel olan yörüngemiz Güneş kaybolduğu andan itibaren hangi doğrultuda ise o yöne doğru hareketimizi düz biçimde sürdüreceğiz. YaniDünyamız galaksinin içinde düz doğrultuda binlerce km’lik bir hızla yol almaya başlayacak. Endişelenmeyin; yolculuk sırasında herhangi bir gökcismine veya başka bir yıldıza çarpma ihtimalimiz çok çok düşük. Burada şunu belirtmek gerekir ki, kütleçekim etkisinin evrendeki en yüksek hız olan ışık hızıyla yayıldığını düşünüyoruz. Bu da şu anlama geliyor; Güneş aniden ortadan kaybolduğunda üzerimizdeki kütleçekim etkisinin ortadan kalkması 8 dakika kadar bir süre alacak. Sonrasında yukarıda belirttiğimiz senaryo dahilinde düz bir doğrultuda galaksinin derinliklerine yol almaya başlayacağız.

    Güneş’in yok olduğunu bizim anlamamız, ışığı bize yaklaşık 8 dakika ulaşabildiği için ancak 8 dakika sonra mümkün olacak. Dünya’nın gündüz tarafında olanlar için gökyüzü aniden kararacak. Gece tarafında olanlar ise Ay’ın aniden kaybolduğunu görecekler. Çünkü Ay da bize Güneş ışığını yansıtıyor. Güneş yok olduğunda, bir ışık yansıtamadığı için gözden kaybolacak.

    Güneş bir anda gitse ve ortalık kararsa bile şehirlerimizde gökyüzü yıldızlarla dolmayacak. Çünkü elektrik şebekemiz hala çalışıyor ve sokak lambaları şehirlerimizde ışık kirliliğine sebep oluyor. Bu sırada Jüpiter ve Satürn gibi gezegenler gökyüzünde görünür durumdaysa, onları görmeye devam ediyoruz, çünkü bu gezegenlerden bize ulaşan ışığın yolculuk süresi uzaklıkları nedeniyle oldukça fazla. Ancak, yaklaşık 50 dakika sonra Jüpiter, 80 dakika sonra ise Satürn gökyüzünde görünmez hale gelecek.

    Dünyamız ışık ve ısı kaynağından yoksun hale düştüğü için yavaş yavaş soğumaya başlayacak. Fakat bu öyle çok ani biçimde olmayacak. Sıcaklığın sürekli düştüğünü gün gün yavaşça hissedeceğiz. Bununla beraber, yaşayabilmek için Güneş ışığına bağımlı olan bitkiler fotosentez yapamayacak hale gelecekler. Yaklaşık 1 hafta 10 gün içinde yeryüzündeki tüm yeşil bitkiler ölüp yok olacak. Mantarlar ise fotosenteze ihtiyaç duymadıkları ve yeryüzü henüz donmadığı için bir süre daha hayatlarına devam edecekler.

    Ek bilgi açısından, uzayda bir cismin nasıl soğuyacağı ile ilgili şu makalemize göz atabilirsiniz. Birçok şey aslında sandığınız gibi değil…

    Tabi bizler de acil tedbirler alacağız. Güneş’in yok olduğunu gören yetkililer çok hızlı biçimde sıcak jeotermal suların bolca bulunduğu izlanda gibi yerlere korunaklı şehirler inşa etmeye başlayacaklar. Kendi elektriğini üretebilen ve ısısını sağlayabilen bu jeotermal kentler geçici ancak uzun yıllar insanların yaşaması için yeterli olacak. Fakat insanlığın büyük kısmı, yer ve kaynak sıkıntısı nedeniyle bu yapılarda yaşama şansı bulamayacak. Çoğumuz, elimizde olanlar tükendikten sonra soğuktan, susuzluktan ve açlıktan birkaç ay içinde öleceğiz.

    Bu arada yeryüzü yavaşça soğumasını sürdürüyor olacak. Yaklaşık 1 yıl sonra yüzey sıcaklığı -100 santigrat derece civarına düşmüş olacak. Bu sıcaklıkta atmosferde bulunan tüm karbondioksit donacak ve atmosferimiz saf haliyle bitki yaşdıbına izin vermez hale gelecek. Yani jeotermal kentlerde yaşayan insanlar, yiyecek bitki yetiştirmek için aynı zamanda karbondioksit de üretmek zorunda kalacaklar.

    Güneş ışığına bağımlı olan algler öldüğü için okyanusların besin zinciri kesintiye uğrayacak. Alglerle beslenen canlılar ölecek. Bu canlılarla beslenen diğer küçük canlılar da ölecek. O küçük canlılarla beslenen balıklar da öldüğü için daha büyük balıkların da nesli tükenecek. Özetle okyanusların ilk 1 km’lik derinliğine kadar yaşayan tüm canlılar yok olacak.

    Geriye, zor koşullarda yaşayabilen birkaç tek hücreli bakteriden başka bir şey kalmayacak. Zaten birinci yılın sonuna kadar, düşen sıcaklık nedeniyle denizler ve okyanuslar buz tutmaya başlayacak. Gün geçtikçe daha da kalınlaşan, yüzlerce metre kalınlığındaki bir buz tabakası tüm okyanusların üzerini kaplayacak.

    Okyanus derinlerindeki jeotermal bacaların çevresinde yaşayan canlılar için ise pek birşey farketmeyecek. Zaten hiçbir biçimde Güneş ışığına bağımlı olmadıkları için buralarda güle oynaya yaşamlarına devam edecekler. Dünya’nın çekirdeği milyarlarca yıl daha sıcak kalmaya devam edeceği için jeotermal bacalar hep varolacaklar ve yaşam alanları zarar görmeyecek. Birkaç yıl sonra buz kalınlığı 1 km’nin üzerine çıkacak. Ancak okyanusların derin bölgeleri her zaman sıvı kalmaya devam edecek. Bir süre sonra da okyanus yaşamı sadece jeotermal sıcak su bacalarının çevresiyle sınırlı olacak.

    10 yıl içerisinde Dünya’nın sıcaklığı -250 santigrat dereceye kadar düşecek. Bu sıcaklıkta atmosferin neredeyse tamdıbını oluşturan azot ve oksijen donarak yeryüzüne kar şeklinde yağacak. Yani atmosferimiz yok olacak.

    Bu sırada tüm karalar da buzla kaplanmış, okyanuslar insanın erişemeyeceği kadar donmuş, göl ve nehirler yok olmuş olacağı için, jeotermal kaynaklar çevresindeki korunaklı yapılarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan şanslı insanlar, daha büyük projelere girişmeleri gerektiğini farkedecekler. Bu farkındalık sonucu, yeryüzünün derinliklerine doğru artan sıcaklıktan faydalanabilmek için yüzlerce, binlerce metre derinliklerde, tünel ağlarından oluşan şehirler inşa edecekler.

    Enerjilerini yerkabuğunun derinliklerindeki sıcak magma’dan sağlayayarak bu tünel şehirlerde, yaşamlarını binlerce, hatta milyonlarca yıl boyunca sürdürebilecekler. Magma’nın ısısı sayesinde elektriklerini üretip, aydınlanabilecek, soluyacak hava üretebilecek, bitki ve hayvan yetiştirebilecekler. Bir süre sonra tünel şehirlerde bu yaşam insanlar için normal hale gelecek. Hatta belki nesiller sonra, Dünya yüzeyinde yaşadığımız bile unutulup gidecek.

    Yeraltında geçen binlerce, milyonlarca yıl içinde eğer insanlık uzay teknolojisi alanında ilerleyebilirse, belki bir gün Dünya’nın yakınından geçtiği bir yıldızın çevresindeki uygun şartlara sahip bir gezegene “taşınarak” bugünkü gibi normal hayatlarına dönebilecekler.

    Farkettiğiniz gibi Güneş’in yok olması insanlığın ve hayatın yok olması demek değil. Çok zor zamanlar geçirecek olsak da, şanslı olanlarımız hayatta kalabilecek ve insan nesli sürecek. Tabi okyanuslardaki jeotermal bacalarda yaşayan canlılar hala hiçbir şeyin farkında olmadan yaşamlarına devam edecekler. Hayat onlara güzel…
    [Alıntı]
    Tümünü Göster
    ···
  2. 2.
    +23
    Baya iyi
    ···
    1. 1.
      +4
      dıbınasoktugum oksijen niye bitiyor? Cahil huur
      ···
    2. 2.
      +1
      cahilliğine şuku verdim panpa
      ···
    3. 3.
      0
      Herşeye bilimsel olarak bi açıklık getirmişsin de güneş nasıl zart diye kayboluyor muallak
      ···
    4. 4.
      0
      Ettiği küfürlere gülmekten öldüm amk hahahahah
      ···
    5. diğerleri 2
  3. 3.
    -19
    özetle gg wp diyo panpalar.

    edit: ulan amma eksi yedik be...
    ···
    1. 1.
      +1
      Ne olacak amk Türk dizi yapımcıları işsiz kalır
      ···
    2. 2.
      0
      Ustte kalsin panpa bisey anlatip gitcem.
      Panpa benim bildigim kadariyla gunes patlarsa, patlamanin olusturdugu isi dalgasi dunyayi saniyeler icinde vurucak ve toz olcaz toooz.
      Ama patlamadan aniden yok olur gibi fantastik bi olayda dediklerin gayet mantikli
      ···
  4. 4.
    +12
    termodinamik kanunlarına göre enerji yok olmaz. yani güneşin aniden yok olması imkansız.
    ···
    1. 1.
      0
      Enerji yok olmuyacağı için yayılıcaktır. Ki güneşteki ufak bir patlama bile dünyanın elektrik sistemini bozarken tamamı patlarsa dünyadaki yaşamın bitmesi saniyeler almaz.
      ···
  5. 5.
    +6 -2
    jüpiter güneş projesini duydun mu panpa?

    jüpiter ilerde güneş yapılacakmış ve yakınındaki bir uydusunda yaşam koşulları dünya gibi olabiliyormuş, yani dünya - güneş uzaklığı benzermiş.

    jüpitere atılacak bir nükleer bomba, reaksiyone sebep olup, güneş yapabilirmiş jupiteri.
    ···
    1. 1.
      +16
      jüpitere nükleer bomba mı puhahaha.bak dibimizdeki ay'ı binlerce tsar bombasıyla yok etmeye çalış en fazla küçücük krater oluşur.(büyüklüğü mukayese bile etmedim)güneş zaten kırmızı deve dönüşürken jüpiter filan da ısınacak-tabi dünya diye bir şey kalmayacak.ta dünya'ya kadar genişleyecek. jüpiter ve uydusunun güneş yapılabilme projesini ilk defa duyuyorum bu arada
      ···
    2. 2.
      +3
      the lucifer project araştır panpa.
      ···
      1. 1.
        +1
        Her seye lucifer projesi diyolar amk
        ···
    3. 3.
      +4
      bak ne diyorum ay'a tsar bombası at minicik krater oluşturur en fazla.ay bir şey kaybetmez. binlerce var çünkü onda krater. jüpiter in ne kadar büyük olduğunun farkında mısın ? bir gib yapamazsın
      ···
      1. 1.
        +3
        Bugünün koşullarına göre imkansız, 50 sene sonrasına göre değil amk.

        Ona bakarsan Dyson küresi deneyi var, imkansız görünüyor fakat nasa tarafından kabul görüyor
        ···
      2. 2.
        +6
        Dostum bir kere Jüpiter tamamiyle gaz kütlesidir. içinde %90 hidrojen ve %10 helyum vardır. Aynı şekilde Güneş'te hidrojen ve helyumdan oluşmaktadır. Hidrojenin tepkimeye girmesi için çok büyük sıcaklıklara ihtiyacı vardır-ne kadar olduğunu şimdi hatırlamıyorum-. Güneş bu sıcaklığı sağlayabildiği için hidrojen atomu patlar ve ortaya ısı+helyum atomu+vs. vs çıkar. Bu olaya da füzyon denir panpa, yani nam-ı değer hidrojen bombası(atom bombasından bilmem kaç kat daha etkili olan bomba). Gelelim bizim sıcaklığı -147 °C olan Jüpitere. Bir füzyon-yukarıda anlattım füzyonu- tepkimesi gerçekleşecek sıcaklığa sahip olmadığından böyle bir ısı yayamıyor.

        Gelelim asıl konu olan arkadaşın anlattığı Jüpiter'in ısı yayan bir cisim haline dönüştürülüp yörüngesindeki bir uydusunda yaşam sürme teorisine.

        Anlattıklarımdan akıl yürütmüşsündür artık. içinde hidrojen atomu bulunduran Jüpiter'e gerekli sıcaklığı sağlayacak atom bombasını falan her neyse atacaksın -atom bombasının patladığı bölgedeki sıcaklığı 5000 °C'ye ulaşıyor neredeyse-. Hidrojen atomları ısınacak ve tepkimeye girecek. Büyük bir patlamayla diğerlerini de tetikleyecek. Böylece Güneş'teki olayın aynısı Jüpiter'de olacak. Yani Jüpiter'de ısı yayacak.

        Ve sonra ver elini Jüpiter'in uydusu amk.

        Umarım yazdığıma değer.
        ···
      3. 3.
        0
        Spiker haklı
        ···
      4. diğerleri 1
    4. diğerleri 1
  6. 6.
    +4 -3
    çok iyi lan okudum helal
    ···
    1. 1.
      +2
      1 dk da nasıl okudun lan
      ···
    2. 2.
      +8
      Üstü kalsın
      Ruhi Çenet reyiz sen misin?
      ···
  7. 7.
    +3
    harun kolçağın soru yanıtlamak için geldiği sözlükte nerdeyse herkesin hoş geldin yazdığı bi yerde seviyeyi yükseltme ve yavaşça gibtir git
    ···
  8. 8.
    +3
    Saç-ma-lık.

    Güneşin teğetine maruz kalmasına karşın -50leri bile gören kutup merkezleri var.
    Yok güneş yokken 1 sene içinde -100'ü bulacakmışız.

    Senaryo no1: Dünya bir mıknatısın etrafındaki vidadır, döner döner ve ya mıknatısa yapışır yahut ondan uzaklaşır.
    Güneşin yok olması halinde dünyadaki yaşam anlarla ifade edilebilecek kadar kısaya indirgenecek ve son bulacak.

    Etrafta hiçbir ısı kaynağı olmadığı için dereceler çok kısa süre içerisinde 0'ı görecek, daha sonra da inanılmaz bir buzul çağı yaşanacak ve bunlar yıllar ya da aylar almayacak, 3-4 saat içinde olacak tüm bunlar, tüm dünya buz kesecek.

    Tabii bu dünyanın yörüngesiz kalmış olması ve başıbuyruk hareket etmemesi dahilinde olacak şeyler bu da bizi senaryo no2'ye yönlendiriyor ki ; Dünya muazzam bir hızla yörünge çizgisinde seyrini devam ettirecek fakat hiçbir etken (güneşin mıknatıs efekti) olmayacağı için yörünge çizgisinden kayacak ve bu durumda da binlerce kilometre hıza kavuşarak yavaş yavaş erimeye başlayacaktır, en iyi ihtimalle hiçbir büyük kütleli göktaşına çarpmayacağımızı varsayacak olursak, yaklaşık 20 dakika içinde erişeceğimiz hız bizim tüm moleküllerimizi paramparça etmeye yetecek ve artacaktır.
    ···
    1. 1.
      0
      asteroitler de başı boş hareket ediyor ama erimiyor, erimeyiz bence, zaten çok yüksek hızlara ulaşacağını sanmıyorum uzayda yerçekimi olmadığı için yavaş yavaş yörüngeden çıkarız bence ama buz çağı konusunda sana hak veriyorum, herşey anında olmaz 1-2 haftaya kadar -200 derece rahat gider çünkü ısı atmosfere tutunamaz, güneş olmadığı zaman ısı devamlılığı olmadığı için soğuma senelerce sürmez ve memeli yaşamı yok olur(sadece memeli değil çoğu canlı ölür, insanlar memeli olduğu için ona örnek verdim)
      ···
    2. 2.
      +1
      asteroitler şekillenmiş taşlardır ve sıkılaşmış, ayrıca dünya kütlesinde bir asteroite rastlayamazsın bunun sebebi de zaten o boyutta bir asteroitin varlığını sürdüremeyeceği gerçeğidir.
      Şu an dünyamız güneşin etrafında 108.000 km hızla dönmekte, güneşin çekim alanından koptuktan sonra anında yörünge dışına çıkması ve hızını katlaması işten değil.
      Yani şöyle düşünelim çölde gündüzleri 50 santigratı bulan hava geceleri 0a yaslanıyor, bazen de eksiyi bile görüyor, bu sadece güneşin arkasını dönmüş hali.
      Bir de yok olduğunu hesap edersek haftaları bulacağını hiç sanmıyorum.
      ···
  9. 9.
    +2 -1
    amk güneş niye kaybolsun okumadım oyuzden
    ···
  10. 10.
    +2
    Hadi inş allah gönlüne göre versin
    ···
  11. 11.
    +2
    Aslan burcu yok olur.
    ···
  12. 12.
    -1
    hayır güneşi gibtir edin onun çok rahat milyarlarca yılı varda sürekli yanardaglarla vsvslerle azalan dünyanın merkezindeki magma yok oldugunda ne olucak ?

    bir anda magma sogusa mesela herkez yer çekimsiz ortamda olucak denizler okyanuslar ne olucak
    ···
    1. 1.
      -1
      yerćekimini magmanın sıcaklığı sağlamıyor dünyanın kutlesi sağlıyor. kütle çekim kuvveti diyoruz buna
      ···
  13. 13.
    +1
    hadi bakalım
    ···
  14. 14.
    -1
    Panpa yıldızlar patlayınca karadelik oluşturuyo bilmiyomusun
    ···
    1. 1.
      +1
      patlayınca değil sönünce. yani sahip oldukları enerji bitip ömürleri tükenince
      ···
    2. 2.
      0
      Aynen sönünce demek daha doğru. yoksa güneş patlayacak dünya bundan zarar görmeyecek vıyyy amk.
      ···
  15. 15.
    +1
    Yanlışın var panpa. Güneş bir anda yok olsa jupiterin uzak uydusu oluruz. Maddesel çekim kuvveti maddenin olduğu her yerde vardır. Kıçıkırık ay bile bizim yerçekimizi etkiliyor.

    Bide jupiter ile saturn birbiriyle çarpışır amk. Hatta güneş bile olurlar sonuçta gaz bunlar. Yanarlar.

    Ha ama biz yaşayamayız ölürüz. Soğuk öldürmezse. Kozmik radrasyon öldürür.

    Güneşin manyetik alanı bizi kozmik radrasyondan korur. Bizim manyetik alanımızda güneşin radrasyonundan bizi korur.
    ···
  16. 16.
    +1
    Anan zembille gokten inecek panpa
    ···
  17. 17.
    +1
    Gunes nasi bi anda kaybolurki? Sihirlermi?
    ···
    1. 1.
      +2
      Güneş nasıl bir anda yaratılır sihirle mi?
      ···
      1. 1.
        0
        Şerefsiz o ne biçim cevap çocuğu bugda bırakma.
        ···
  18. 18.
    +1
    ULAN HEM OKUDUM HEMDE HER SATIRI HAYAL ETTiM YANi BiLDiĞiN YAŞADIM AMK. VALLAHA MATRiX GiBi UYUTULMUŞ GiDiYORUZ AMK. SiSTEM NASIL DA ZiNCiR GiBi. FARKINDA DEĞiLiZ. ELBETTE YERYÜZÜ YOK OLMADIKÇA ÇOK UZUN YILLAR SONRA BAŞKA FORMDA CANLILAR EVRiMLEŞEREK YAŞAM DÖNGÜSÜNE DEVAM EDECEKLER.
    ···
  19. 19.
    +1
    Magma sicakmiydi kardes
    ···
  20. 20.
    +1
    ee napaq
    ···