1. 51.
    +6
    haksızlık yapıldığını düşündüğüm firma. nasıl ki üçkağıtçıların arasında dürüst adam itilip kakılırsa, şu anki durum da aynen böyledir.

    nokia, yıllarca bu işten ekmek yedi. hakkıyla çalıştı çabaladı. diğer beleşçilerin aksine uğraş verdi ama şimdi sistemi baştan yaratmanın zorluğunu yaşıyor.

    muhtemelen anlatamadım.
    şöyle diyeyim.
    nokia symbian'ı geliştirdi. üretim bandı oluşturdu. yazılımcısından tut, bütün o ürün sorumluları, ürün hattı sorumluları, domain sorumluları, yazılım mimarları, senior bilmem nelerden oluşan organizasyon kurdu.
    diğer firmalar (samsung, motorola, sony ericcson vs.) java'nın beleş ekmeğini yerken, java yüklü cihazlar çıkarırken nokia ne yaptı? para döktü bu işe, sistem kurdu çok güzel. maemo, meego da cabası.

    daha sonra google amcamız android'i çıkardı ve beleşe yayınladı. bizim beleşçi firmalar durur mu hiç? nasıl olsa beleş diye hemen daldılar androide ve kendilerine pay aldılar. yeni bir marka bile doğdu. (bkz: htc)

    nokia haklı olarak ne yaptı? symbian ile devam etti. neden haklı olarak diyorum? çünkü, düşünün bir kere.

    1- ortada tüm hakları sizde olan bir işletim sistemi symbian var. organizasyon mükemmel. tüm ekip tam verim çalışıyor. üretim bandı sürekli yeni cihazlar üretiyor. sektörde lidersiniz. millet de "alırsan nokia alacaksın" diyor.

    2- yepyeni çıkmış ve o döneme göre çok problemli bir işletim sistemi android var. androidle ilgili bir üretim bandı yok. sektörde payı çok az. kimse kullanmayı bilmiyor. yazılımcısı-tasarımcısı yok şirkette. organizasyon da yok ortada.

    e bu durumda niye android'i seçsin ki? mantık ama di mi? ben sektörde liderken, tüm herşeyim mükemmel giderken neden pazar payı yerlerde olan, çalışma ekibimin ne olduğunu bilmediği bir sistemi tercih edeyim...

    sonuç olarak, işte bu yüzden diyorum "haksızlık yapıldığını düşündüğüm firma" diye.
    ···
   tümünü göster