1. 1.
    +31 -50
    Türkiye'nin doğu bölgesini de içinde barındıran genişçe bir alanın ismidir ve nu isim yeni çıkmamıştır, yakın tarihimizden önce de vardır. Fakat bazı etnik grupların etkisiyle, tıpkı "Türklük" kavramında olduğu gibi bir kabuk değiştirme, deyim yerinde ise 'yozlaşma' eğilimindedir.

    Bildiğiniz üzere 'Türk' kelimesi, "Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan ve kendisini bu ülkeye ait hissedenler Türk vatandaşıdır." şeklinde tanımlansa da, bazı Türk milliyetçi grupları Türklüğü ırkçılıkla karıştırmaktadır. Öte yandan ayrılıkçı kesim ise bu Türk milliyetçi grupların etkisinde kalarak 'diğer etnik grupları hiçe sayma' düşüncesiyle bu terime karşı çıkmaktadır. Öte yandan günümüzde 'Kürdistan' diye bahse konu olan toprak parçası, yine aynı gruplar tarafından saptırılmakta olup tartışma konusu haline getirilmektedir.

    'Kürdistan kelimesi, o bölgeyi tanımlamak için verilmiş bir isimdir.' cümlesi doğrudur, fakat Irak'ın kuzeyinde bulunan "Kürdistan Bölgesel Yönetimi" ile karıştırılmamalıdır. Her ikisi de mevcuttur, ancak herhangi bir bilgi birikimi olmadan, Türkiye'de mevcut bulunmayan bir "Kürdistan Özerk Hükümeti"ne 'Kürdistan' diyerek polemik çıkarmak, terminoloji karışıklığı yarattığı gibi kelimenin anldıbının da zaman içerisinde değişmesini; zorlamayla, polemikle üretilen bir kelimenin ilerleyen zamanlarda özerkliği tanımlayacak natüralize olmuş bir kelime halini almasını sağlayacaktır.

    Dolayısıyla hakkında yapılan onca karalamaya rağmen Kürdistan kelimesi, 'o bölgeyi tanımlama adına' rahatça kullanılabilir, kimse bundan çekinmemelidir. Bizim asıl büyük derdimiz, Kürdistan'ı farklı noktaya çekmeye çalışan her iki tarafın 'aşırıları'dır.

    Milliyetçiliği kendinize göre yorumlamaya çalışmayın; bu konuda bu ülkenin kurucusuna dayanın. Atatürkçülüğü de kendi milliyetçiliğinize alet etmeyin. Bu konu hakkında gereken sözleri -yukarıda da belirttiğim üzere- Atatürk söylemiş: "Bu topraklar içerisinde yaşayan ve kendi aidiyetini burada hisseden herkes Türk vatandaşıdır."

    Özet: Saptırmayın.
    ···
   tümünü göster