1. 1.
    +41 -2
    ulan delirmemek, kendi görgüsüzlüğümüze acı acı gülümsememek elde değil.

    hepimizin bildiği gibi starbucks'un olduğu her yer ağzına kadar insanlarla dolu ve bu paralı/havalı bir şeymiş gibi algılanıyor.

    mcdonald's ın türkiye'ye ilk girdiği yıllar gibi amk. hatırlarım. çok matah, çok lüks bir şeymiş gibi algılanırdı o da şimdiler starbucks'da olduğu gibi. halbuki mcdonald's amerika'da fakirlerin ucuz yemek yiyebildiği bir restoran zinciri. lakin müthiş bir pr çalışması ile dünyanın her tarafına yayıldı. şimdilerde türk insanının mcdonald's a olan bakışı değişti. artık bir 'sınıf' ayrıcalığı gibi gözükmesinden çok oldu uzaklaşalı.

    starbucks için fakir mekanı diyemem lakin amerika içinde geniş bir kafe zincirine sahip bir 'kahveci' sıfatından fazlasına da sahip değil. bizdeki gibi dükkanlar dolu olmadığı gibi neredeyse çoğunlukla boş! bunun nedeni take&leave anlayışına dayanıyor.

    kahveyi çok tüketen bir ülke olarak abd'de insanlar okuluna, işine giderken kahve dükkanlarından kahvesini alır atlar arabasına basar gider ya da elinde taşıyarak zütürür. tek tük bir kaç kişi oturur. onların da çoğu laptop'ıyla ipad'iyle oturup başka şeylerle ilgilenirler ya da kitap filan okurlar. bir statü göstergesi olmasının çok çok ötesindedir yani bu durum.

    fiyatlara gelince. türkiye'de starbucks'tan bir kahve yanına da yiyecek bir şey almanın ortalama bedeli 15 tl filan neredeyse. bunun sebebi ithal ürünler kullanılması, dolayısı ile üzerine binen vergi olması vs.

    ama abd'de aynı ürünü ortalama 4-5 dolara alabilirsiniz. 'tl'ye çevirince yine bayağı oluyor amk' demeyin. adamlarda kur farkı yok ki amk. bir paket sigaranın 5-6 dolar olduğunu göz önünde bulundurarak kıyaslama yapın.

    bu kadar fiyat farkı olunca, yani pahalı ürünlerin satıldığı bir amerikan markası imajı oluşunca bizim zavallılar da sanıyor ki ben avam üstüyüm.

    kahveci amk lan kahveci. bütün işi bu. yarım litre suya filtre kahve karıştırıp satıyorlar amk. neyin peşindesin ey çakma sosyetik güdükler?

    türkiye'de starbucks'ın telifi shaya grupta. inanılmaz mantıklı ve karlı bir şey yapmışlar. bu durumu fizibilite ile ön mü gördüler yoksa kendileri bu kadarını bekliyor muydu bilemem.

    lakin tekrar abd'ye dönüyorum. tekel değildir haliyle. direk franchising usulü çalışır. verirsin parasını açarsın. hatta o kadar çok starbucks açılmıştır ki shrek filminin bir sahnesinde bununla dalga geçmişlerdir.

    shrek 2'de dev bisküvi şehirde yürürken starbucks'ta oturanlar panikle koşmaya başlayıp, sokağın karşısındaki diğer starbucks'ın içine sığınıyorlardı.

    telif hakları nedeniyle youtube'da orjinal sahneyi bulamayız sanırım ama sahnesini gerçek olarak göstermişler.

    http://tinyurl.com/burpf2o

    ne gibime bu kadar uzun yazdım bilemiyorum. belki artık dayanamadığım içindir. ama şu görgüsüzlük öldürüyor beni amk. bir gibtirin gidin lan. altı üstü kek yiyip, kahve içiyorsun. neyin çabasındasınız lan? tey yarappim.
    ···
   tümünü göster