1. 26.
    -1
    bir kurgunun paradoks olabilmesi için, o kurguda sonucun başlangıç koşulu olarak verilenlerle çelişmesi gerekir genellikle; yani a koşulunu sağlayan b'nin c olması ve c olma halinin de a olma koşullarını bozması gerekir. daha doğrusu, paradoks üretilirken kullanılan en yaygın yöntem budur.

    gerçekte paradoks kavrdıbının kendisi - dolayısıyla bu cümle de - bir paradokstur.

    yukarıda anlatılan şekilde tasarlanmış kurguların hepsi direk reddedilerek ya da işleyiş adım adım ilerletilerek çözülebilirler. bunlar dışındaki paradoksların ise çözülememişlikleri genellikle bilgi ya da zihinsel yetenek ekgibliğinden kaynaklanıyordur. misal zenon, 1/2^n serisinin limitinin bir ettiğini bilseydi, hareket sorularını hiç sormazdı muhtemelen. o halde bizim sonucu başlangıç koşulu ile çeliştiği için çözülemez olarak tanımladığımız paradoksların sonuçları - yani çözümleri - başlangıç durumlarıyla - yani çözülemez oluşlarıyla - çelişmektedir. o halde bir şeyden paradoks diye bahsetmek bir paradokstur. aslında bir şeyden paradoks diye bahsetmek bir paradokstur demek de bir paradokstur. aslında bu son söylediğimi söylemek de paradokstur.

    zeno paradokslarından bi örnek:
    dichotomy paradoksu:hareket yoktur. çünkü bir hareketin olabilmesi için belirli bir zaman diliminde belirli bir mesafenin yapılmış olması gerekir. bunun için de istenilen mesafenin önce yarısı, sonar kalan mesafenin yarısı, daha sonra kalanın yarısı vb…gidilmesi gerekir. ancak herzaman gidilmemiş bir “kalan yolun yarısı” olacaktır. dolayısıyla hareket hiç başlamamıştır

    bir yerde bir kral varmis, sehre gelenlere bir soru soruluyormus, yalan soyleyenler asiliyor, dogru soyleyenler sehre giriyormus. bir gun bir adam gelmis adama sormuslar "bu sehre neden geldin?" adam da "ben bu sehre asilmak icin geldim" demis. simdi adama dogru soyluyo diye alırlarsa iceri asmak zorundalar, ama astiklari zamanda yalan soyluyor olucak, ancak yalan soyluyor diye alırlarsa asacaklari icin adam dogru soyluyor olacak.
    ···
   tümünü göster