1. 1.
    +33 -2
    Sevgili arkadaşlar, hayatımın en güzel 8 senesini sivilcelerimle savaşarak geçirdim.Ve halen savaşı kazanabilmiş değilim.Ama son 2 aydır savaşın gidişatını kendi lehime çevirebilmeyi başardım dile kolay,8 sene.Bu durumu kendileri yaşamamış insanlar sivilce ve akne sorununu önemsemiyor olabilirler. Sizlere çok ama çok kısa bir özetle 8 senenin bana getirdiği harabiyetleri kısa notlar halinde yazayım...

    -12 yaşımdan 20 yaşıma kadar hayatımın baharı zehir oldu. Bütün ortaokul-lise ve üniversite çağımın yarısı!!!
    -Özellikle ortaokulda ve lisede kızlar tarafından alay edildim.
    -8 sene boyunca ne zaman içimde bir mutlulukla uyansam,bu en fazla 1-2 dakika sürdü.Çünkü ne zaman sabahları aynaya baksam 10'larca yeni sivilce görüyordum.
    -Yakışıklı bir genç olduğum için sivilcelerim hep ekstradan göze çarptı ve ne zaman arkadaş toplantıları, akraba toplantıları olsa laf biryerden dönüp dolaşıp sivilcelerime geldi ve bir de bakmışsınız 10 kişi benim sivilcelerim hakkımda yorum yapmaya başlamış!!!
    -Pgibolojik olarak çok yıprandım.Özgüvenimi kaybettim ve içime kapandım.6 sene boyunca sevdiğim kızlar dahil hiçbirine yaklaşamadım.
    -Siz hiç gün aşırı yastık kılıfı değiştirdiniz mi?Geceleri patlayan sivilceler yüzünden sabahları yastık kan içinde uyanıyordum.
    -Heryerde (okulda, dersanede,cafede, parkta,orada-burada!!!) sivilcelerim patlayabiliyor veya kanayabiliyordu. Yüzüme dokunmaya korkuyordum.Ve nereye gitsem yanıma 4-5 tane peçete almak mecburiyetindeydim.
    -8 sene boyunca her sabah ve her akşam saatlerimi ayna karşısında sivilce sıkarak geçirdim.
    -8 senede milyonlarca, belki milyarlarca param kozmetik ürünlerine gitti.

    Bunlar gibi buraya 100'lerce şey yazabilirim arkadaşlar. Biraz da içimi döküyorum doğrusu.Ve bu hastalığın acılarını çekmiş bir arkadaşınız olarak sizlere bütün tecrübelerimi aktarmak istiyorum. Anlaşılmaz tıbbi terimler yazarak artistlik yapmak istemiyorum arkadaşlar. Herkezin anlayabileceği şeyler yazmak istiyorum...

    Öncelikle sivilcenin 2 nedeni var. Dermatolojik ve hormonal. Hormonal bozukluklara bağlı sivilce sorunları bayan arkadaşlarımızın bir kısmında görülmektedir ve gerekli hormonal tedavi yapılmadığı sürece hiçbir sivilce ve akne tedavisi fayda etmeyecektir.O yüzden bayan arkadaşlarımız için 1. adım bir cildiye uzmanına danışıp gerekli kan tahlillerini yaptırarak sivilce oluşumunun kaynağını öğrenmek olmalıdır.Bu ufak ama çok önemli uyarıdan sonra sizlere bazı ufak bilgiler vermek istiyorum. Sivilce cilt gözeneklerinin cildin ürettiği yağ, ölü deri hücreleri ve dış etkenlerin getirdiği kirlenmelerin neticesinde cildin gözeneklerinin tıkanması ve dolayısıyla derinin havasız kalarak tahrişe ve enfeksiyona açık olması ve cildin alt katmanlarındaki yağ birikintilerinin ve iltihaplı sıvıların cildin yüzeyine çıkması şeklinde özetlenebilir.Bu yüzden sivilceye yağlı ciltlerde daha çok rastlanır. Sivilcenin belirli sebepleri yoktur arkadaşlar. Sebepleri kişiden kişiye değişmekle birlikte hiçbir sebebi de olmayabilir. Sivilceyi meydana getiren vücudun kendisidir ama sivilceyi hastalık haline dönüştürenler de bizleriz. Mikroplar ve bakteriler! Sivilceyi sivilce yapan ciltteki yağlanmadır fakat sivilceyi hastalık yapan da mikroplar ve bakterilerdir.Bu yüzden hem yağlanmayla hem de mikroplarla ve bakterilerle başa çıkmak zorundayız. Yani savaş 2 cepheden verilecek. Doktorlar dahil birçok kişi bu hataya düşüyor. Yağlanmayı durdurmadıktan sonra ne kadar antibiyotik içerikle hap verilirse verilsin hiçbir sonuç alınamaz.Siz bir yandan 10 tane sivilceyi iyileştirirken vücut 10 tane yenisini üretmiş olur. Yine mikropların ve bakterilerin sebep oldukları enfeksiyonu önleyemezseniz ne kadar dıştan alınan yağlanma önleyici kozmetik, ilaç vs. alırsanız alın hiçbir sonuç alamazsınız.Çünkü enfeksiyon devam ettikçe yağlanma da artarak devam edecektir.Siz yağlanmayı azalttıkça vücut daha çoğunu üretecektir.Bu arada yağsız, kupkuru ciltlerde de,hormonal ve sadece enfeksiyonal sebeplere dayalı sivilce oluşumu görülebilir.Bu durumlarda doktora muayene olup sivilcenin kaynağını öğrenerek tedaviye başlamak en doğrsu olur. ilaç tedavileri hakkında yorum yapmak istemiyorum.Çünkü bu doktorlara saygısızlık olur. Fakat sivilce ilaçlarının nükleer bombası Roaccutane isimli haptır. Tedavi yaklaşık 6 ay sürer. Sivilcelerin kökünü kazır. Fakat yan etkileri açısından "değmez" bir ilaçtır.Şimdi anladınız mı neden "sivilcelerin nükleer bombası" dediğimi?

    Enfeksiyonla ve yağlanmayla mücadelelerde sizlere tavsiyeler:

    -Kesinlikle ve kesinlikle değil sivilcelerinizi sıkmak, mecbur kalmadıkça yüzünüze dokunmayın bile. Sivilce ve akne enfeksiyonu geçiren cilt o kadar hassaslaşıyor ki mikropları ve bakterileri bir mıknatıs gibi çekiyor. Sizin yüzünüze 1 dokunuşunuz belki 100 tane sivilce oluşumuna yetecek kadar bakteri demek.Ve sivilceleriniz ne kadar iğrenç görünürse görünsün sabretmeli ve kesinlikle sıkmamalısınız.Çünkü sizin gördüğnüz sivilcenin yalnızca uç kısmıdır. Cildin altında sivilcenin ucunda görünenin 5 katı iltihaplı yağ birikintisi vardır. Yani siz sivilcelerinizi sıktığınız zaman sivilcenin %20'sinin dışarıya çıkmasını sağlarken,%80'inin de tam tersi bir şekilde cildin derinliklerine doğru püskürmesine ve yayılmasına yol açıyorsunuz.Ve aradan 1-2 hafta geçtikten sonra birgün diyorsunuz ki "hoppala nereden çıktı bu sivilceler" Pratikte sıktığınız her sivilce 5 yeni sivilce demektir arkadaşlar. Ayrıca sivilcelerin sıkılması ciltte iz kalmasına sebep olabilir ki benim 3-4 yerimde kaldı. SiViLCEYLE MÜCADELEDE EN ÖNEMLi VE VAZGEÇiLEMEZ MADDE BUDUR.

    -Cildi aşırı temizlemek ciltte hassasiyete ve tahrişe sebep olur ve bu da enfeksiyona davetiye çıkarır.Ve enfeksiyonun yayılmasına sebebiyet verir. Cildinizi sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa yıkamalısınız.

    -Soğuk su gözeneklerin kapanmasını sağlarken, sıcak su açar. Cildinizi sabahları soğuk suyla yıkamanızı ve akşamları da sıcak suyla yıkamanızı tavsiye ediyorum. Sabahları yüz temizleme jeli, akşamları sabun kullanmanızı tavsiye ediyorum.

    -Yüz toniği, sabunun alamadığı yağ ve ölü deri hücrelerini alarak gözeneklerin açılmasını sağlar ve temizlediği bu gözenekleri sıkılaştırarak cildin canlı, sıkı ve sağlıklı görünmesini sağlar. Sabahları temiz cilde, pamukla ve günde 1 defa tonik kullanılmasını tavsiye ediyorum.

    -Cildinizin bakımını ihmal etmemeli ve akşamları temiz cilde, yağsız bir nemlenirici bakım kremi uygulamalısınız.

    -Favori kozmetik ürünlerim.

    "Seba Med" sabun.

    "Protex" (Ultra) sabun.

    "L'oreal Pure Zone serisi" yüz temizleme jeli+tonik+nemlendirici.

    "Clean&Clear" siyah nokta önleyici tonik.

    "Gilette" hassas ciltler için traş köpüğü

    Piyasadaki en pahalısından tutun en ucuzuna, konuyla ilgili bütün kozmetik ürünlerini kullanım arkadaşlar.Ve sizlere bunları tavsiye ediyorum.

    -Yağlı ve tuzlu yiyecekler, sivilce oluşumunu doğrudan değil, dolaylı yoldan etkilemektedir. Zaten komple vücut sağlığı açısından da (kalp, böbrek,karaciğer vs.) bu besinleri dikkatli tüketmeliyiz.

    -Masturbasyonun sivilceyle bir ilgisi olmamakla birlikte, aşırı masturbasyondan kaçınılmalıdır.

    -Hem cilt sağlığımız,hem de vücudumuzun ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda, günde 3 litre su tüketilmeliyiz.

    -Antioksidan özellikli besinler tabir-i caizse gençlik iksirleridir. Yararları buraya yazmakla bitmez. Cilt sağlığı açısından, cildi gençleştirir ve vücuttaki bütün tokgiblerin (zehirli enzimler) ve enfeksiyonların atılmasında kilit rol üstlenir.Bu gıdaları araştırarak ve doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz. Benim favorim, taze ve çiğ semizotudur. Günde 1 kase (yarım limonun suyu ve 1 çay kaşığı zeytinyağıyla) semizotu hem çok lezzetli,hem de her derde deva bir besindir. Semizotu dünyanın en prestijli doktorlarından Mehmet Öz tarafından da "mucize sebze" olarak tavsiye edilmiştir.

    -Enfeksiyonla mücadelere multivitamin kullanımı size destek sağlar. Supradyn bu iş için bire birdir. Fiyatı uygun,her eczanede bulunabilecek ve gerekli bütün vitamin&mineralleri karşılayan bir haptır. Günde 1 tane alınması yeterlidir. Fazlası yarardan çok zarar sağlar.

    -Sakal, mikroplar ve bakteriler için tabir-i caizse bir yuvadır.O yüzden sakal bırakılmamalıdır. Fakat fazla traş da cildi bozar. En iyisi 2 günde 1 traş olmaktır.

    -En önemlisi sabırlı olmaktır arkadaşlar. Hiçkimse 3-5 günde mucize beklemesin. Sivilceyle mücadelede ilk 1-2 hafta cildiniz daha da kötüleşecektir, baştan söyleyeyim. Bunları sivilcelerinizin son çırpınışları olarak değerlendirmelisiniz.3. haftadan sonra bu kötüleşme durulur ve 4. haftada iyileşme süreci başlar.2 ay sonunda "sağlıklı" bir cilde sahip olabilirsiniz.

    edit: binler şunu söylemeliyim yüzümde tek tük ama kocaman sivilceler çıkıyodu amk çok ve küçük çıksa bişey yok o kadar absürt durmuyo ama 1 tane yannan gibi çıkınca direk göze çarpıyodu size şunu söyleyeyim sadece temiz tutun önemli olan bu antibiyotikler hikaye roaccutne de kullandım oda fasafiso tek yol temiz olmak elinizi sakın yüzünüze sürmeyin ufacık bir dokunuş bile yüzün dıbına koyuyor pis bir elle yüzüme deymeyi denedim 1 günde 2-3 tane sivilce birden çıktı şuan yüzüme dokunmuyorum bile sabahları tonik kullanıp yüz yıkıyorum resmen özgüvenim yerine geldi amk
    ···
   tümünü göster