1. 1.
    +5
    iNGiLiZ GiZLi BELGELERiNDE TÜRKiYE

    “ Aşağıda okuyacağınız belgeler 46 cilt tutan ingiliz Gizli Belgelerinden alınmıştır… Osmanlı imparatorluğunu parçalamak için başta ingiltere olmak üzere Avrupa’nın emperyalist devletlerinin çevirdiği bütün oyunları en açık biçimde ortaya koymaktadır.

    … Bu belgelerin bize öğreteceği pek çok şey vardır. ilki Emperyalizmin gerçek karakteri. ikincisi devletler arası ilişkileri mutlaka şahıslar arası dostluklardan ayırmak gerektiğidir… Akıllı yöneticiler için sadece ulusal çıkarlar vardır… Ve nihayet bu belgeler bize* halklarına ihanet eden devlet adamları ile gerçek vatanperverler arasındaki farkı açıkça göstermektedir.

    …… Bugün canlılığı ile yaşatılan bir Ermeni sorunu vardır. Geçmişte*Ermeni’lerin nasıl tahrik ve teşvik edildikleri bu belgelerde en açık şekilde görülmektedir.

    … Ermeni cinayetleri başlamadan önceki dönemde yaşlı Ermenilerce gençlere aşılanan Türk düşmanlığı, bu topluluğun bulundukları ülkelerde eriyip yok olmalarını önleyen bir öğe gibi düşünülebilir… Yaşlı Ermeniler, yaşadıkları olayları, kimlere alet olduklarını ve kimler tarafından en insafsızca harcandıklarını düşünmeden şartlandırdıkları çocukları ve torunlarının vahşetleri ile ne ölçüde öğünseler azdır!

    …… Türk Yurdu bir baştan bir başa işgâl altında iken; ne Hınçak, ne Taşnak Cemiyeti, ne Bogos Nubar Paşa komutasında Ermeni Orduları, ne Rus, ingiliz, Fransız yapısı silahları, nede Maraş’ta giydikleri Fransız üniformaları hayâllerinde var olan Ermeni Devletini gerçekleştirmeye yetmemişti, günümüzde işledikleri cinayetlerle, vahşetle nereye gelebilirler?

    …… Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti hiçbir dönemde ırkçı olmamıştır.

    EROL ULUBELEN
    • **
    BELGELER

    • (sayfa 34) (1096-1907) ( Albay C. Surtees tarafından rapor)
    “…Türk askeri birçok kez malzemesiz, yiyeceksiz, ayakkabısız, barınaksız yaşamış, yürümüş ve savaşmıştır.”
    “…Türk Maliyesi: Türk bütçesi hiçbir zaman kesin olarak bilinmemektedir. Fakat 20 milyon Sterlin civarında olduğu sanılmaktadır… Türk borçları 88 milyon tutmaktadır. Bu borçlar belli şirketlerin kontrolündedir. Bu borçlar tuz, tütün, pul, ipek, içkiler, balıkçılık vb. kaynaklar ile garanti altına alınmıştır. Ruslara olan harp borçları 27 milyondur. Böylelikle borç toplamı 130 milyon olacaktır….
    “… Fransa ve Almanya bu memleketteki malî kudretini gittikçe arttırmakta ve ipi hergün biraz daha germektedir… Her iki tarafta Türk Hükümetine yüksek faizli yeni borçlar teklif etmekte, işe yaramaz âtıl kapitâli arttırarak Türk Hükümetini ellerinde tutmaktadırlar… Türkler harcamalarını kontrol etmezlerse bu iflâsa kadar gidecektir, böylece bu iki devlet bekledikleri fırsatı elde edeceklerdir….
    “… Osmanlı imp. luğunun akılsızca borçlanması ve korkunç israfı yüzünden Türk Devleti mahvolmakta.”

    • - Cilt 262- Yıl:1909,- Sayfa: 759 ( Eski bir diplomat) :
    “ ingilizler Türk düşmanı Hıristiyanlara iyi davranır, Türk köpeğini dövmek için her kırbaç mübahtır” derdi.
    • - Cilt 269 Yıl: 1911, Sayfa 177 ( Sir Mark Skyse) :
    “… Öyle sanıyorum ki, Avrupalı mâliyecilerin Türkiye’de yaptıklarını sinsi bir vahşet olarak isimlendirmek hatâlı olmaz.”

    • - Cilt 266- Yıl 1909,- Sayfa 329 ( Noel Buxton) :
    “… Türklerin şimdi en çok savaşması gereken şey, cehâlet ve vatanlarını Avrupalı hırsızlardan korumaktır.”

    • - Sayfa No: 180 -Belge No: 161- 30.Temmuz.1910
    “… Aslında Fransız mâliyecileri, Türkiye’nin hayat kanını emmektedirler.”

    • - Sayfa No: 550- Belge No: 554- 24.Şubat 1912
    “… Kral Ferdinant’ın en büyük ihtirâsı istanbul merkez olmak üzere Bizans imp. luğunu kurmaktır.”
    “… Şimdilik Avrupa Türkiye’nin çözülmesini bekliyor, o zaman vilâyetler kucağına düşecek.”

    • - Sayfa No: 673- Belge No: 696 – 3. Eylül. 1912 ( Mr. Marling’den Sir E. Grey’e)
    “… Şimdiki durum yalnız Balkanları ve Avrupa’yı değil fakat Arapları, Ermenileri, Kürtleri ve diğer ırkları da imp. luktan ayırmaya çalışmak olmalıdır.”
    ···
   tümünü göster