1. 101.
    +2
    Güzel kardesim panpaneirom. Iyi dinle beni.
    Bende zamaninda bayagi inançli bir müslümandim ama sakirt seviyesinde degil. Sonra deist oldum su an agnostigim.
    Nedeni ise çok garip. Bir gün evde tartisma çikti kur'an türkçe mi okunmali veya arapça mi diye. Ben Türkçe anladigimiz dilden okunmasindan yanaydim.
    neyse aldim elime turkçe mealli kuran'i açtim rastgele bir sayfa. Nisa sure'sini açmissim. ve o an okudugum ilk ayet nisa suresi 34. ayet. Bu ayet'i türkçe okumam resmen hayatimi degistirdi. Ayetin meal'i su:

    "ni̇sa 34. allah’ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılması sebebiyle ve mallarından harcama yaptıkları için erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudur. onun için sâliha kadınlar itaatkârdır. allah’ın kendilerini korumasına karşılık gizliyi (kimse görmese de namuslarını) koruyucudurlar. baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve (bunlarla yola gelmezlerse) dövün. eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü allah yücedir, büyüktür"

    iste bu ayeti okuduktan sonra bazi seyleri esastan ciddi olarak sorgulamaya basladim. kuran'i tamamiyle türkçe okumaya karar verdim. inanin bakara suresinin 100. ayetinden sonra, insan kuran'in bir tanri degil ap açik bir insan tarafindan yazilmis oldugunu anliyor. bir ay nerdeyse hergün bu konuyu arastirdim. kolay degil öyle yillarca inanmis oldugun bir inancin fasa fiso çiktigini görmek. zamaninda okadar inançliydim ki bir sene tek bir teravih namazini kaçirdigimi hatirlamiyorum. diyanetten kuran'i pek iyi okuyorum diye diplomam bile var. hatta bölgesel dini bilgi yarismalarina bile katilmistim. yani camii'deki hocanin sevilen ögrencilerinden biriydim amk. iste bunlari yasamis biri bile gün gelip deist olabiliyor.

    peki neden deist oldum?
    islamiyetin asiladigi allah korkusu yüzünden. allah'i inkar gelemedim. fakat üzerinden zaman geçtikçe ve bazi seyleri yasayip yorumladikça insan allahin varligina da süphe duymaya basliyor. Su an bana göre en mantikli olan agnostisizmdir. neden? çunki allahi inkar etmez ama allah vardir da demez. yani bir tanrinin sonsuz gücün var olup olmadigi bilinemez.

    biraz incin yazmis olabilirim idare et
    ···
   tümünü göster