1. 1.
    +1
    Elektrikli araçlar ve güneş enerjisi küresel ısınmayı önler mi? Yenilenebilir temiz enerji kaynaklarının başında yer alan güneş ve rüzgar enerjisi, kömürle doğal gazın yerine geçip insan uygarlığının enerji ihtiyacını tek başına karşılayabilir mi? Tesla elektrikli otomobiller, güneş enerjisi santralleri ve hidrojen yakıt hücreleriyle görelim.

    Elektrikli araçlar elektrikle çalışıyor
    ilk bakışta elektrikli araçlar benzin ve dizel gibi fosil yakıtlar yakmadığı için iki soruyu da tabii ki evet diyebiliriz. Ancak, petrol ve doğal gaz şirketlerinin sık sık dile getirdiği üzere güneş enerjisinin bile belirli bir karbon bütçesi var. Peki elektrikli araçlar gerçekten küresel ısınmayı azaltıyor mu?

    Küresel ısınmanın birinci nedeni benzin ve dizel gibi fosil yakıtlar yakan araçlardır. Ancak, doğal gaz ve petrol tümüyle organik kaynaklı olmadığı için bunlara genel olarak hidrokarbonlar diyebiliriz. Elektrikli araçların hidrokarbon yakmadığından yola çıkarak daha çevreci olduğunu belirtip atmosfere zehirli egzoz dumanı ve küresel ısınmaya yol açan sera gazları yaymadığını da söyleyebiliriz.

    Kısacası elektrikli araçların karbon bütçesi düşüktür.1 Peki Tesla elektrikli otomobillerin pilini şarj eden elektrik nereden geliyor? Sanılanın aksine, elektrikli araçlar için gereken elektrik güneş enerjisiyle değil, büyük ölçüde termik santraller ve doğal gaz santralleriyle üretiliyor. Bu da elektrikli araçların düşük oranda olsa da karbon bütçesi olmasına yol açıyor
    ···
   tümünü göster