/i/Tespit

  1. 1.
    +2
    vardır böyle bir şey. sosyal ilişkilerde, beklenmedik ve söylenmesi zor olaylarda, çetrefilli durumlarda gerçek tam hâliyle söylenmez. bu bizim dürüstlüğümüze gölge düşürdüğü gibi gerçeğin kendisini de özünden çıkarıp başkalaştırır. gerçek adeta can çekişir dürüstlük acemisi dillerin elinde. belki de gerçek sözcüğünün içindeki ger ve çek fiillerini yanlış anlayıp gerçeği olabildiğince gerip şekillendiriyor ve kendi tarafımıza çekmeye çalışıyoruz. bundandır ki işleri çıkmaza sokuyoruz.

    öldü diyemiyoruz çoğu zaman. vefat etti, ''hakk'ın rahmetine kavuştu,hakk'a yürüdü,sonsuzluğa uğurlandıgibi daha hafifletici sözcükler kullanıp acımızı azaltmaya, normalleştirmeye, bazen de kutsamaya çalışıyoruz. çokça söylenmiştir belki daha önce fakatöldüfiili çok net, çok gerçek ve çok soğuk. tüm çıplaklığıyla rahatsız ediyor sahte ferahlık taleplerimizi. bu denlisini kabullenemiyoruz gerçekliğin. hiçbir şey yapmaması bile bizi delirtmeye yetiyor şu gerçek denen netliğin.

    sevmediğimiz, görüşmek ve konuşmak istemediğimiz insanlara bu gerçeği olduğu gibi söylemek varken onu güya üzmeyecek şekilde bahaneler üretir,
    çok yoğunum bu aralar,sorun sende değil bende,sen çok iyi bir insansıngibi cümlelerle onu teselli ettiğimizi zannederken kendi sahteliğimizi iyice açığa çıkarır ve karşımızdaki kişinin gözünde gülünç oluruz. halbuki o kişide neyi sevmemişsek, ne hayal kırıklığına uğratmışsa bizi, sorun gerçekten neyse söylesek de hem karşıdaki kişi hatasını düzeltme fırsatı edinse hem de bizim üstümüzden büyük bir yük kalksa. hayat bayram olsa falan. ama maalesef bizde o cesaret de yok, gerçeğin direkt aktarılmasının değerinin anlaşılacağı da yok. böyle gelmiş, böyle gider.

    gerçek iki hecesiyle ölçülür biçilir; bir gerilir, bir çekilir, bir gerilir, bir çekilir. işin sonuna da sahte ilişkiler, söylenememiş sözler, başlamadan biten güzellikler ve daha bir ton aymazlık kalır.
    ziyanı yok'' dersiniz dışınızdan ama öyle bir ziyan olmuşsunuzdur ki yalanlaşmış gerçekleri duya duya, yıkılmışsınızdır artık içten. gerçeği çırılçıplak hâliyle koştura koştura aramaktan yorulup artık kendi gerçeğinizi oluşturmaya başlamışsınızdır. bu da size yalnızlığınızı unutturur ve tehlikenin her türlüsünden korunup harika bir yaşam sürmenizi sağlar. işin özü, gerçeği gerip çekmeyin a dostlar, olduğu gibi kalsın. o gerçeği tüm çıplaklığıyla özümsemeyen utansın.
    ···
   tümünü göster