/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +2 -1
    Ne Avrupa'lılarin, ne de Anadolu Türkleri'nin kabul etmek istemedigi, ancak degismez bir gercek olan durum. Avrupalilar, Turkler musluman oldugu icin (Roma imparatorlugu taci muslumanlara gecmesini sindiremiyorlar), Turkler de Roma Imparatorlugunun hristiyan oldugunu dusunmesinden dolayi (Roma imp. Dini bir devlet degildir, asagida anlatacagim) kabul etmemektedir.

    Avrupalilarin kacirdiklari konu sudur. "ROMA" ilk kuruldugunda hristiyan degil, cok tanrili dine inanan yoneticiler tarafindan yonetiliyordu. Roma'nin, hristiyanlara "inanma hakkı" veren imparator Justinyen'dir ve kendisi bu kararı alırken de "Roma hristiyandır"dememistir. Yani Roma'nin bir dini yoktur. Roma halkinin dini vardır. Roma imparatorluguna gore, senato tarafindan secilen veya mevcut imparatoru(sezarı) savasla yenen kisi, yonetimi ele alir ve o zamanin patrigi, Roma tacinı bu kisiye giydirir. Bu kisi, eger gucu yetiyorsa, atese tapan bir kizilderili bile olabilir. Roma icin bunun zerre onemi yoktur.

    Fatih Sultan Mehmet, bu ikinci tanima uymaktadır. Yani mevcut imparatoru savasla yenip yonetimi ele almistir. Akabinde Rum(Roma) patrigi, Roma tacini, toren esliginde Fatih Sultan Mehmet'e takmıstır.

    Bu soylediklerim belki sizin hic isinize gelmeyecek ve inatla inkar edeceksiniz ama malesef karsilastirmali tarih yaptiginizda bunlar goze carpmaktadir. Fatih Sultan Mehmet, istanbulu alir almaz neden direkt Napoli uzerine sefer duzenledi? Neden balkanlar uzerinden degil de, o zamanlar Aragorn gibi oldukca guclu bir devlete bagli napoli kralligina savas ilan etti?

    Iste asil bomba. Fatih Sultan Mehmet, cok zeki bir liderdi. Istanbula saldiri duzenlenmeden once, patrik ile anlasma yapilmisti. Patrikle bu anlasmanin yapilmasindaki en buyuk neden, Katolik Papa'nin, "Bizans yardim istiyorsa, orthodox kilisesi, vatikan'a baglansin" mesajiydi.

    Bu dupeduz dogu kilisesi icin hakaretti ve ozamanin Megaduku, kilisenin cumlesini Bizans Imparatoruna iletti., "Istanbulda katolik kulahi gormektense, musluman sarigi gormeyi tercih ederim". Size bu da garip gelebilir ancak, dogu kilisesi(orthodox), muslumanlara, katoliklerden daha yakındı. Yani dogu kilisesi, katoliklere direkt kafir ve yoldan cikmis, gozu ile bakarken, muslumanlara "en azindan Allah inancları var" gozu ile bakiyordu.

    Iste burada diger bir efsane olan "icerden kapi acildi" iddasi basliyor. Kimi tarihciye gore bu kapi, patrikhane ve asiri dindarlar tarafindan gercekten de kargasa sirasinda icerden acildi. Kapinin icerden scilmasinin sebebinin ise, o zamanin Rum Patrigi ile Fatih Sultan Mehmet arasinda yapilan, gizli bir anlasma oldugu soylenir.

    Anlasmaya gore Patrik sunlari yapacak. ,
    1- savas sirasinda elinden geldigince halki savasmama ve karsi koymama konusunda ikna edecek,
    2 - firsat bulursa osmanli askerlerine yardim saglayacak
    3- Savastan sonra Roma Tacı, toren esliginde Sultan Mehmet'e takilacak ve Sultan Mehmet "Dogu Roma Imparatoru" ilan edilecek.

    Karsiliginda da Sultan Mehmet,

    1- Istanbul, Turk kulturune gore yagmaya girmeyecek ( bu oldukca buyuk bir olaydir zira savasan askerler, 3 gun yagma hakkina sahiptir, asker orada isyan edebilirdi).
    2- Roma ve Katolik kilsesi Osmanli tarafinda feth edilip, dogu Roma kilisesine baglanacak.

    Iste bu yuzden Fatih Sultan Mehmet, Istanbulu aldiktan sonra "Dogu Roma Imparatoru" sifatı ile direkt Napoli uzerine sefer duzenledi. Asil amac, Katolik kilisesini bitirmek, Roma kilisesi uzerinden butun hristiyanlari tebası altına almaktı.

    Eğer yapabilseydi, şuan bambaska bir tarih konusuyor olurduk.

    Ömrü yetmedi.

    Ilginc NOT : Ozel Fener Rum Lisesi, 1456 yilinda kurulmustur. Patrigin, sehrin anahtarini Fatih Sultan Mehmet'e verisini tasvir eden bir duvar resmi, okulun seminer salonunda duvara islenmis durumdadir.

    2. Not: Fatih Sultan Mehmet 'en sonra Osmanlı padisahlari, 'Roma Imparatoru" unvanini, yazdiklari mektuplarda kullanmislardir.

    3. Not : 2.Bayezid'in Timur'a karsi savasinda son ana kadar savasan boluklerdeb biri, Sirp Sovalyelerinden olusan birliktir. Bu birlik, bazi Turk birlikleri taraf degistirirken, "Roma imparatoru icin savasiyoruz" mentalitesi ile sonuna kadar savasmistir.

    4 Not : Tarihi yazan ben degilim. Olan seyleri olmamis gibi kabul etmek size kalmis. Karsilastirmali tarihe gore bu sonuclar cikmakta. Yalnis olabilirim zira tarih, insan eli ile yazilan birseydir ve bu kaynaklar her 2 taraftan da yalnis olabilir ancak olaylarin seyrine bakinca bu sonuc oldukca olasi gorunyor.
    ···
   tümünü göster