/i/İnanç

İnanç
  1. 26.
    +6 -1
    1-Kişiden kişiye değişir. Oruç tutmasan dahi yapabileceğin normal bir olay sanki peşpeşe biraları zütürmüyon
    2-Açlık ve susuzluğa bağlı bitkinlik ilk günlerde oluyor ve vücut devamında alışıyor (eğer sağlık sıkıntın yoksa varsa zaten tutmayabilirsin)
    3-kesinlikle katılmıyorum oruç tutan insan dilini maddi manevi anlamda tutar haramdan sakınır
    4-evet doğru ama bu güzel ibadete engel değil
    5-açlık ve susuzluk hücre bölünmesini ve yenilenmesini uyarır dostum ve birçok dinde hatta yeni diyetlerde bile görebilirsin böyle oruçları. bence islama tak atmaya gerek yok sen direkt açın halinden anlamak için değil kendi bedeninin sağlığı için de tutmuş oluyorsun.
    ···
    1. 1.
      +3 -2
      1- alkol keyf icin alinir, tiksirana kadar icilmez. Ayrica kararinda icilen alkol faydalidir.
      2- ramazan boyunca dikkat ekgibligi ve kazalar artar
      3- dilini tutmak ve haramdan sakinmak sadece ramazanda verilen bir gorev degildir. Din her zaman sakinmani soyler. Bahsettigim ise orucun fizyolojik bir etkisi ve bunu istedigin tarafsiz bir bilim adamina onaylatabikirsin.
      4- toplum icinde osurmak da oruc tutmaya engel degil ona bakarsan. Peki guzel bir sey mi?
      5- intermittent fasting turu diyetler var evet. Ama aksama kadar ac ve sususz kalmayi degil gib araliklarla kucuk porsiyonlar yemeyi ongorur.
      ···
      1. 1.
        0
        Adam zamanla alışırsın diyor sen hala "Ramazan boyunca hata yapma riski artar" diyosun.
        Kral???
        Çomarlık bu
        ···
    2. 2.
      +4 -1
      1-Kimse sahurda bir damacana su için demiyor. istersen çok içersin istersen az içersin bu gündelik hayatta da böyle.
      2-bilimsel bir kanıtın var mı dostum bence yok dediğim gibi ilk birkaç gün vücut alışır hatta etkisi bile olmayabilir ben şu an niyetliyim ve hiçbir semptomum yok ne acıkma susama sinirlilik vs. hayatıma devam ediyorum
      3-Sana kesinlikle katılıyorum insan diline her zaman sahip çıkmalı ama bu ay müslümanlar için özel bir ay ve insan daha da dikkatli oluyor
      4-toplum içinde osurmak bir seçimdir ağız kokması ise elinde olmayan bir olay kimse gelip suratına hoh yapmıyor ayrıca her tutanın ağzı leş gibi kokuyor diye de bir durum yok.
      5-dostum öncelikle intermittent fastingte belirli yeme zamanı vardır ve kalan sürede organizmayı aç bırakırsın örneğin 8-16 6-18 çeşitleri var sen o sekiz saatte yemeğini yersin kalan 16 saat hiçbir şey yemezsin burda az az yemek diye bir durum söz konusu değil örneğin sabah 10 da kahvaltı yaptın en son ikindin 4 te yersin ve yeme işini bitirirsin.Çeşit çeşit diyet türleri var.Bu islama gelince mi yanlış oluyor. Tarafsız bilim adamı demişsin dr.Pearl Mutter müslüman olmayan bir hekim ve kitabında da (tahıl beyin öneririm)oruç tutmanın vücut için öneminden bahsediyor keza tıp kaynaklarına bakarsan açlığın hücre bölünmesini ve yenilenmesini uyardığını da okursun.
      6-Kimsenin kimseyi zorladığı yok ister tutarsın ister tutmazsın ve her iki durumu da yargılamamalıyız ayrıca kimsenin 17 saatte açlıktan susuzluktan öldüğü yok boşuna duyar kasmayalım.
      ···
      1. 1.
        0
        Sahurda sen de dahil herkes suya abanir. Ac ve susuz kalmanin bunyeye etkilerine dair kanit istiyorsan herhangi bir orta ogretim biyoloji kitabina goz atabilirsin. Ramazanda yasanan gerginlik icin ozellikle aksam trafigine bir cikmani oneririm. Diger gunlerle fark var mi yok mu hesabini kendin yap. Neyse ki su donem maske zorunlulugu var ama normal sartlarda oruc tutan bir arkadasinla yuz yuze bir sohbet etmeyi dene bakalim kac dk surecek. Hicbir diyet ac kalmak uzerine kurulu degildir. Yeme aaliklari cok seyrek veya tersine cok gib olabilir ama asla besinsiz kalinmaz. Hele ki su icmemek diye bir sey hic yoktur. Ayrica diyet sectigin zaman araligini kapsar ki 10 saatten fazla yememek ve icmemek seklindeki bir diyeti kac doktor tavsiye ediyor merak ettim.
        ···
      2. 2.
        +1
        Dostum maalesef genellemeli konuşuyorsun fakat söylediğin şeyler kişisel. sahurda suya abanmadım. suyu part part içtim. Bunu isteyen her insan yapabilir yani birileri yanlış yapıyor diye bu kanıya varamazsın.Aç ve susuz kalmanın zararından bahsediyorsun bir de biyoloji kitabından örnek vermişsin ben de tıp öğrencisiyim pataloji dersinde okudum açlığın hücre bölünmesini uyardığını ve birçok kaynakta ayrıca bu 17 saat olan bir dönem merak etme organizman zarar görmez aksine eğer iftarı da sağlıklı abartmadan geçirirsen vücudun hafifler ve rahatlar. Trafiğin gergin olmadığı bir dönem yok kusura bakma bunu ramazana bağlaman alakasız insanlar vaktinde açabilmek için evlerine gitmeye çalışıyor bunun sorumlusu açlık değil belediyelerdir yol boş olsun gerginlik olur mu bak bakayım. Ağız kokabilir bunu bu ayda hoş görmek lazım insanlar ibadetlerini yerine getiriyor. Senin gelip suratına hohlamıyorlar. Hiçbir diyet aç kalmak üzerine kurulu değildir demişsin burda açlıktan perişan olma durumu var mı lütfen söyle bana gayet kararında her şey ayrıca Kendin söyledin yaz intermediate fasting bak bakalım ne kadar süreli yiyorsun ne kadar süreli oruçtasın .Hangi doktor demişsin sana birkaç örnek vereyim dr.Can Çiftçi, Ahmet aydın ,Canan Karatay vs.Sahur ve iftarda doyana kadar yiyeceksin yani hiç yemek yememek su içmemek gibi bir durum söz konusu değil. hastalıkların bir çoğu yanlış ve zamansız beslenmekten ortaya çıkar.Ben Ramazan ayının vücudu kendine getirdiği rahatlattığı kanaatindeyim sana da saygım sonsuz rahatsız olabilirsin kokudan vs. Tek denebilecek şey birbirimize hoş görülü olmak.
        ···
      3. 3.
        -1
        Hos gormedigim bir sey yok. Kimseye tut veya tutma da demiyorum. Tutanlarin yuzde 90'i dedigim gibi tutuyorsa bunlar genelleme degil genel bilgilerdir. Trafik sadece ornek. Yillar once iftar icin ailemle bir avm'nin restoraninda rezervasyon yapmistik. Barzonun teki gelip sandalyesini calfigimizi iddia etmisti. Babam da hic gormedigim sertlikte bir tepki verdi. Araya girmesek facia cikacakti. Sonra top atildi, yemegi yedik ve babam sakinlesti. Diger adam da bir kutu lokumla yanimiza gelip ozur diledi, orucluyken kendisini kaybettigini soyledi. Bu arada tipciyim demissin, eger oyleysen hocalarina seker dusmesini bir daha sor dostum. Yalniz alinma ama Canan karatay'i basa yazsaydin herhalde sonrasini okumazdim. Sevgiler.
        ···
      4. diğerleri 1
   tümünü göster