/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 1.
    -1
    panpacım tarihin bir döneminde işe yaramış. o dönemi ve toplumun o dönemde neden sahiplendiğini incelersek yine işe yaratabiliriz demeye çalışıyorum. popilist bir şekilde "camiler kütüphane olsun yea" demek bişey kazandırdı mı bize bu vakte kadar?

    mesela uzun zamandır benzeri bir şeyi düşünüyorum bende. şu dönemde kütüphane değilde "ev" olarak kullanılması camilere çok büyük işlevsellik katar bence. türkiye genelinde ki camilerin toplam alanı binlerce metrekareyi bulur. bu binlerce metrekarelik alanlar tüm gece boş bir şekilde bekleyeceğine evsizler için kullanılabilir.

    ya da eşinden şiddet gören kadınlar için mor çatı çoğu zaman yeterli olmuyor. tüm camiler mor çatı ile koordinasyonlu olup bu kadınlar için barınak olarak kullanılabilir. (ki bekçi sayısının tavan yaptığı şu dönemde camilerin güvenliğini gece sağlamak çok zor olmaz.

    bu kadar büyük alanların bu kadar kısıtlı kullanıma sunulması israftan başka nedir?

    kütüphane olması mevcut toplum için bir anlam ifade etmez çünkü tarih boyunca okumaya meraklı olmadık. fakat sığınak ya da afet anında toplanma alanı olarak kullanılabilir.

    mesela kızılayın afet anında kullanılması için sakladığı çadır, soba, kıyafet.. gibi şeyler camilerin depolarında saklanabilir. hem afet anında bunlara ulaşım çok çabuk olur hem de kızılay için türkiye genelinde binlerce bedava depo yaratılmış olur.

    biraz düşününce bu alanların farklı kullanımları için onlarca alternatif üretebilirsin ki bunların hiç birisi orayı ibadet için kullananlara da engel teşkil etmez.

    tarihte bir dönem sağlık, adalet, eğitim.. gibi sistemlerin yanına entegre edilip işlevselleştirilen camiler şu dönemde de sosyal ihtiyaçlara hizmet edecek şekilde insan yaşantısına entegre edilebilir.
    ···
   tümünü göster