/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 1.
    +2 -1
    Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemini satın alması sonucu olarak F-35 teslimatları geçici olarak durduruldu. Yani parasını ödediğimiz halde Amerika, uçakları Türkiye'ye teslim etmeyeceğini söyledi.

    F-35 Savaş uçağının yapımında sadece Amerika görev almadı. F-35 lerin üretim projesinde Türkiye dahil 9 ülke yer almaktadır.

    Peki F-35 savaş uçaklarını diğer savaş uçaklarından üstün tutan özellikleri nelerdir? Neden Türkiye bu uçak için bu kadar çaba sarf ediyor?

    Türkiye'nin bu uçakları almakta ısrarcı olmasının sebeplerinden birisi, paralarını ödemiş olmamız diğeri, uçağın yapımında görev alan 9 ülkeden birisi olmamız, diğeri ise, eşi bulunmaz bir savaş uçağı olması.

    Şimdi teknik özelliklerine geçelim:

    F35 uçağı; sensör teknolojisi, düşük görünürlük ve radar sistemi gibi yüksek performans gösteren özellikleriyle ön plana çıkmaktadır.

    Bugüne kadar ki en iyi gizlilik özelliklerine sahip uçaklardan biri olarak nitelenen F35'in haberleşme yetenekleri de üst düzey teknolojiler kullanılarak geliştirildi.

    Süpersonik uçak F-35, görebildiği her şeyi, uçakların oluşturduğu ağın tamamıyla, diğer hava aracı ve operasyon merkezleriyle paylaşacak şekilde tasarlanmış.

    F-35 tasarlanırken istenilen özellikler ise şunlar olmuştur: Geçmişteki avcılardan dört kat daha fazla etkili havadan havaya mücadele, sekiz kat daha etkili karaya saldırı, üç kat daha etkili stratejik keşif ve hava savunması…

    Radar sistemlerine elektronik saldırı yapabilen ve pilota şimdiye dek hiç olmadığı kadar geniş bir şekilde, sensörler yardımıyla savaş alanına 360 derece görüş açısı sunabilen F-35'in merkezindeki işlemcisi saniyede 400 milyardan fazla işlem yapabiliyor.

    Özet : https://www.youtube.com/watch?v=PbGdHB4V7Ss
    ···
   tümünü göster