/i/Tespit

  1. 1.
    +10 -5
    Kardeşim sana bir sorum var. Atatürkün bi lafı var, savaş meydanlarda kazanılmaz, ekonomik alanda felan bunu taçlandırmak gerekir gibi bi laf. Bunu söyleyen bi insan, neden kazandığımız savaşın ardından düşmanın her türlü şeyini örnek aldı? Ya anlatılan tarihte bi sıkıntı var ya da Atatürkte.
    ···
    1. 1.
      +2 -2
      Çünkü batı her türlü alanda bizden öndeydi. Bizide geride birakan şeylerin başında din geliyor.
      ···
    2. 2.
      +2
      Örnek aldı yerine temel aldı demek daha doğru olur. Soruna gelirsek, bilimsel ve toplumsal alanda ilerleyen batı medeniyetini örnek almakla Atatürk aydın Türk gençleri için zemin hazırlıyordu eğer her şey Atamız'ın istediği gibi gitseydi zaten bir süre sonra Batı'nın teknik anlayışını, bilimselliğini ve akılcılığını Türklük, milli kültür ve tarih potasında eritecek Aydın Türk gençleri yetişecekti ve ortaya kökünü Türk ananelerinden alan bilim, hukuk, sosyal yapı yerleşecek ve Türkiye muasır medeniyetler arasındaki yerini alacaktı. Zaten bu yeniliklerin temelleri Osmanlı döneminde, II. Mahmut (fesi getirdiği için gavur padişah olarak anıldı halk içinde:)) zamanında başlamıştı. Yani cumhuriyet döneminde yapılan birçok yeniliğin düşüncesi 200 yıla dayanan degigiblik ve ilerleme düşüncesinden doğmuştur. Dikkatli bakarsan batı devletleri kendi kökenlerini unutmamış devletlerden oluşur. Ingilizler, fransızlar vs vs. Ayrıca batı'yı temel alan yenilikleri sadece Atatürk gerçekleştirmemiştir.19. yy Japonya'sı da (bkz: Meiji restorasyonu) bir dizi yenilikler geliştirdi ve batıyı kendi oyununda yendi.
      ···
    3. 3.
      0
      Batı o dönem bizden daha gelişmiş olduğu için öyle yapıldı. Ayrıca bu durum sadece Cumhuriyet döneminde değil, Osmanlı'nın son dönemlerinde de yapılmaya çalışılmıştır. III. Selim döneminde Nizam-ı Cedid reformları başlatıldı ve batı tarzında birliklerden oluşan Nizam-ı Cedid ordusu kuruldu. II. Mahmud döneminde de yenilik hareketleri devam etti. Ardından Sultan Abdülmecid döneminde 1839 yılında Tanzimat Fermanı ilan edildi. Daha sonra 1856 yılında Islahat Fermanı ilan edildi. Bu olayları incelersen hepsinin de Atatürk'ün yaptıklarına benzer olduğunu görürsün.
      ···
    4. 4.
      0
      lafı bile tam bilmiyorsun gelmiş konuşuyorsun gülünür haline
      ···
    5. 5.
      0
      Ekonomi ile zaferi perçinlemek gerekir ama o dönem ekonomi mi vardı yoktu ve avrupa devletleri bizden her alanda ileriydiler (ekonomi, hukuk, eğitim ... )
      ve Atatürkte batılı devletler den feyz aldı ama birebir uygulamadı bizim sosoyo kültürel yapımıza göre uyarladı Türkiye de bir dönem uçak bile üretildiği düşünülürse korkak amerikancı siyasetçilerden öncesine kadar planlar güzel işlemiş.
      ···
    6. diğerleri 3
   tümünü göster