/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    -2
    işte Başvekil Adnan Menderes’in kısaca bazı icraatları..

    1923 Yılında Osmanlı Hanedanlarının yurt dışına sürgüne gönderilmesinin ardından Devlet-i Aliye’nin ulu Hakanı Sultan Abdülhamid Han’ın ailesi’de Fransa’ya gönderilmiştir. 1951-52 Yıllarında %55,2 oy oranı, 503 Milletvekili ile iktidara gelen Adnan Menderes, 1952 yılında Osmanlı Hanedanlarının  Türkiye’ye dönmeleri için af kanunu çıkarmış ve en üst seviyede ilgi gösterilmiştir.

    Paralara dönemin Cumhurbaşkanının fotoğrafları basılırken, Menderes paralara Atatürk’ün fotoğrafını bastırmıştır.

    1932 yılından itibaren arapça okunması yasaklanan Ezan, Menderes döneminde aslına dönmüştür.

    Türkiye, 1952’de NATO’ya tam üye olarak kabul edildi.

    Halkevleri kapatıldı ve köy enstitüleri öğretmen okullarına dönüştürüldü.

    1950-1954 yıllarında Türkiye ekonomide kalkınma dönemine girdi.

    1954 yılında Türkiye Vakıflar Bankası kuruldu. Bu dönemde Türkiye’nin gayri safi milli hasılası, yılda ortalama %9 oranında büyüdü.

    27 Temmuz 1957’de Adnan Menderes’in talimatı ile Hariciye Vekili (Dışişleri Bakanı) Fatin Rüştü Zorlu ve Korgeneral Danış Kara Belen’in önderliğinde Rıza Vuruşkan, Burhan Nalbantoğlu, Rauf Denktaş ve Kemal Tanrısevdi tarafından Lefkoşa’da Türk mukavemet Teşkilatı (TMT) kuruldu. Menderes tarafından örtülü ödenekten finanse edilen TMT, küçük grupları birleştirerek, tüm Kıbrıs adasına yaygın, her Türk köyünde varlık gösteren, Rumların EOKA örgütüne karşı çarpışan güçlü bir mukavemet teşkilatı olmuştur.

    Barbaros Bulvarı, Büyükdere Caddesi, Vatan Caddesi, Millet Caddesi ve Edirne Asfaltı (şimdiki E-5 otoyolu) yollarını açtı.

    En ileri teknolojilerin Türkiye’ye getirilmesi ve yeni nesillere öğretilmesi için Amerikan Ford Vakfı’nın yardımıyla Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesini, Trabzon’da da Karadeniz Teknik Üniversitesini kurdu.

    1959 yılında, Menderes Hükümeti’nin ortaklık anlaşmasını imzalamasıyla Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu.

    edit: ironiyi anlayabilmeniz için illa büyük harflerle ironi mi yazmamız lazım mk
    ···
   tümünü göster