/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 1.
    +2
    Panpa, Kıpçakların Kafkasya\'da farklı kolları var. Baba tarafından Karapapak (Terekeme), anne tarafından Karaçay Türküyüm. Terekemeler Kıpçak olmalarına rağmen zamanla Kafkasya Oğuzlarının, yani Azerilerin etkisiyle dillerini unutup Azericenin bir şivesini konuşmaya başlamışlar. Karaçaylar ise Kıpçak kimliklerini korumayı başarmışlar, Karaçayca hala Kıpçak karakteristik özelliklerini gösteriyor.

    Özet: Anne ve baba tarafından Kıpçağım.
    ···
    1. 1.
      0
      Ben de karapapağım, karslı mısan ay gede?
      ···
    2. 2.
      +1
      Biz kıpçak değiliz Oğuzun Eymür boyundanız kardeşim. Oğuz karakterliyiz kıpçak olanlar karakalpaklar. Azerbaycan Türklerinin bir alt boyuyuz aslında. Şii olsaydık bize de Azerbaycan Türkü denirdi.
      ···
    3. 3.
      0
      Karslıyam gadanalım. Panpam, Hunların Avrupada kurdukları Avrupa Hun devletinin egemenlik sahası Macaristan'ın verimli ovalarından Ural Dağlarına kadar uzanıyordu. Zaman içerisinde devlet yıkıldı ve Kavimler göçüyle Batı'ya yerleşmiş Türkler bu devletin ardından varlıklarını sürdürerek devletler kurdu, popülasyonlarını devam ettirdi. Karapapakların ataları da Avrupa Hunlarının doğu kanadında sınır beyliği yaptıkları süreçte devlet yıkılınca Deşt-i Kıpçak diye tabir ettiğimiz Ukrayna' civarından Hazar Denizine kadar olan bölgeden göç ederek Kuzey Kafkasya Dağlarını aştılar ve günümüz Gürcistanı ve Azerbaycanında kalan kadim ata yurdumuz Borçalı'ya yerleştiler. Karapapakların ataları olarak tabir ettiğimiz iki ana boy var. Bunlar Borçalı ve Kazaklı boylarıdır. Karapapaklar bu iki Türk boyunun kaynaşmasıyla ortaya çıkmıştır. Karapapaklar'ın bir diğer adının Terekeme olmasının sebebi de günümüzde Rusya'nın Kabardino-Balkar olarak adlandırılan bölgesinde kalan "Terek" ırmağından gelmektedir. Terek ırmağı Deşt-i Kıpçak dediğimiz bölgede kalmaktadır ve dediklerimi destekler niteliktedir, zira Kafkasya'ya yerleşmeden önce Kuzeydeydik. Googls Maps'te daha detaylı görebilirsin panpam. Terek çayı etimolojik olarak incelendiğinde kökünün Türk sözcüğüne gideceğini de düşünmiyor değilim.
      ···
    4. 4.
      0
      Türklerin Batı'ya göçlerinde Oğuzların kullandığı güzergah Horasan ve iran yani Hazar Denizinin güneyi olurken, aynı şekilde Batı'ya göç eden Kıpçakların güzergahı da Kazakistan, Astarhan gibi Kuzey Hazar bölgeleri olmuştur. Yani Oğuzlar güney, Kıpçaklar Kuzey aracılığıyla Batı'ya göç etmişlerdir. Kadim ata yurdumuz Borçalı'nın coğrafi konumu incelendiğinde kesinlikle Kuzeyde kalmaktadır. Yani Terekemeler Oğuzlar Kafkasya'ya varmadan çok daha önce orada bulunuyorlardı. Dilimizin Oğuzlaşıp Azerbaycan şivesine kaymasının sebebi çok açıktır. Akkoyunlular ve Karakoyunlular dönemleri sonunda Doğu Anadolunun çok devletli yapısının yerini iki temel devlete bırakmasıdır. Osmanlılar ve Safeviler. Türk kökenli olan iki çok güçlü devletin sınırlarına baktığımızda egemenlik bir Osmanlılarda bir Safevilerdedir. iki devlet de tarihsel süreçte birbirlerine kalıcı ve mutlak bir üstünlük sağlayamamıştır. Bu neticeyle Güney Azerbaycan'da yer alan Safeviler zaman içerisinde egemenliğini Kuzey Azerbaycana ve Kafkas Dağlarına da yaymıştır. Karapapakların yoğun yaşadıkları bölgeler üzerinde 400 yıla yakın egemenlik kurmaları da dilimizin nasıl Oğuzlaştığı hakkında bize fikir vermektedir. Karapapaklar özbeöz Kıpçaktır. Zamanla Kıpçaklığımızı yitirip Oğuzlaşmışızdır. Ancak bunlar önemli değildir, Türk Türktür. Axşamın xeyre qalsın gadanalım.
      ···
      1. 1.
        0
        bir karapapak olarak seni aydınlatayım, birincisi oguzlaşma dedigin şey kolay kolay olmaz, ama hadi diyleim 300 400 yıl hadi 500 yıl olsun, bir asimilasyon olsun, yine tamamiyle olmaz, kırım tatarcasına bakalım, kıpçak iken taş a DAŞ derken görmeye KÖRmek diyorlar, hem oguzların hakimiyetinde kalıp, hemde osmanlının anadoludan getirdigi oguzlarla karışmalarına ve bunun çok uzun sürmesine ragmen, ancak melezleşiyorlar dilleri, halen yarısı, hatta yarısından fazlası kıpçak karakteristiliginde iken, çok az bir kısmı oguz karakteri kazana biliyor,, karapapak türkçesi ise çok agır bir oguz karakteristigine sahip, nedir bu karakteristik özellik, takibi K/G veT/D yumuşaması, çok agır bir şekilde karapapak agzı oguz karakteristigini gösterir ve bu öyle kırım tatarlarında verdigim örnek gibi 300 500 yılda olucak bir şey degil, gelelim şu hun mun meselesine, oguzların kafkasların kuzeyine yani agzına göç etmeleri çok yaygın bir olaydı, şecere i terakime, yani türkmenlerin seceresi adlı kitabı okursan, kafkasların agzına toplaşmış oguz boylarını görürsün, kaldıki, bu kafkasların güneyi ve merkezi, kıpçak türkleriyle çevrili, buraya giren oguzların kıpçaklaşması gerek, ama senin tezin tam tersini gösteriyor, bu kitap adındada anlayacagın üzere bize türkmen diyorlar, terekeme, esasen TÜRÜKMEN in arapçası, türükmen zira biz kendimize TÜRÜK diyoruz, yani TEREK ama asla kendimize türkmen demedik, anadoluya geldigimizde, osmanlının halimize baktıgında (göçebe yarı vahşi) bize türkmen demeyi uygun görmüş, ancak bunuda usulüne göre yapmış, türükmen yani terekeme demiş, bizim kendimize terekeme dememiz yanlış, biz asla kendimize türkmen demedik, sebebini benimde bilmedigim bir şekilde, türk kelimesinin bilinen en eski hali olan TÜRÜK kelimesini kullandık kendimiz için. karapapak ise tamamiyle bir boy aşiret adından ibaret bir isim, önemli olan türük kelimesi, ak koyunlu kara koyunlu gibi, vsvs, şimdi bu bilgiler ışıgında lütfen başka bir yerde bizi kıpçak diye ilan etme.
        ···
    5. diğerleri 2
   tümünü göster