/i/Tespit

  1. 1.
    +17
    birkaç gündür sol daşşakda buna benzer yanlış bilgilendirme yapılan başlıklar görüyorum.. iki ülkede de yaşayan biri olarak biraz anlatayım böylece doğru bilgilere ulaşın.

    maaş:
    almanya'da asgari ücret 1500 €. türkiye'de 1400 tl'dir. ama almanya'da çok çok az bir kesim 1500 €'ya çalışır. mcdonalds'da bile işe başlasan alacağın rakam 1600-1650 € civarı olur. türkiye'de ise 1400 tl'ye çalışan büyük bir kesim var.

    almanya'da mühendis, doktor, avukat vs tarzı meslekler çok ciddi paralar alır. standart bir mühendisin aldığı ücret min 4500 € civarıdır. bunun dışında teknisyenler, işçiler gibi mavi yakalı çalışanlar da gayet iyi maaş alırlar. çünkü türkiye'de ki gibi beyaz-mavi yaka çalışanı arasındaki gelir farklılığı burada yoktur. hatta işini iyi yapan bir teknisyen mühendisten bile fazla para aldığını çok gördüm. türkiye'de ise bu denge hiç yok ve maaşlar yüz güldürmüyor.

    paranın alım gücü:
    almanya'da 100-120 €'luk bir mutfak alışverisi, market arabasını doldurur, 2-3 kişilik bir ailenin 1 aylık mutfak masrafını karşılar. ancak sebze-meyve türkiye'den pahalıdır. bunun için sebze-meyve alışverişlerini hollanda'ya geçip yapılır. orada daha uygundur. türkiye'de ise 100-120 tl'nin hiçbir hükmü yoktur. almanya'da etin kilosu 7-9 € arası değişir. yani bir asgari ücretli parasının tamamı ile yaklaşık 165 kg et alabilirken, türkiye'de etin kilosu ise en son 47 tl idi.. yani aynı örneğimizde ise asgari ücretli bir kişi tüm parası ile yalnızca 30 kg et alabilir.

    almanya'da standart bir aracın deposu yer yer değişiklik gösterse'de 50-55 € civarı bir ücrete fullenir. aynı örneğimizden gidelim, asgari ücretli biri aracını 27 kere fulleyebilir. türkiye'de ise depo fulleme yaklaşık 370-380 tl, aynı kişi yalnızca 4 kere fulleyebilir.

    ev fiyatları
    almanya'da türkiye nazaran daha pahalıdır. standart bir evin kirası 1600-1700 € arasıdır. yerine göre bu rakam çok daha artabilir. ev alma fiyatları ise min 400k-500k € arası fiyatlardan başlar. türkiye ise daha iyi gibi bu konuda ama son zamanlarda konut fiyatları türkiye'de de artmaya başladı.

    iş hayatı
    almanya'da çok katıdır. ilk hatanda uyarırlar ikincisinde kovarlar. duygusallığa hiç gelmezler. türkiye'de ise biraz daha insan odaklı yürüyor bu işler. ama şöyle birşey var; almanya'da kimse türkiye'de olduğu gibi patrona, müdüre yalakalık yapmaz, yükselmek için başkasının kuyusunu kazmaz, sadece işine odaklanır. ve gerçekten kim hak ediyorsa o yükseltilir. türkiye'de ise tamamen bu iş kim daha çok yalarsa o yükseltilire dönmüş durumda. . almanya'da işe istediğin gibi gelebilirsin, dış görünüşün, saçın-sakalından vs dolayı garip karşılanmaz. işini düzgün yaptığın sürece kimse sana birşey demez.. türkiye'de ise millet defileye gelir gibi işe gelir ama çalışma kısmı hep geri planda kalır.

    ayrıca şunuda söyleyeyim, almanya'da öyle çok çok katı bir çalışma sistemi yoktur, verimli çalışma sistemi vardır. misal 8-17 çalışan biri iş saati boyunca yemek dışında sigaraya bile çıkmaz, çay içmez, muhabbet etmez. türkiye'de ise verimli çalışma konusunda yerlerde sürünüyor malesef.

    kanunlar kurallar
    almanya çok çok serttir. özellikle trafik kurallarında hiç prim vermezler. almanya'da bir yayaya çarpıp öldürürsen direk cinayetten yargılanırsın. türkiye'de ise ailesine para verip anlaşabiliyosun geçenlerde gördük amk.. neyse.

    valla baya bişi anlattık. uzamasın hadi. boş vaktim vardı oturdum yazdım amk. artık değerlendirme size kalmış.
    ···
   tümünü göster