/i/Tespit

  1. 1.
    +17 -8
    Evet beyler ilk önce bu paradoks nedir onu anlatayım.

    Uzaya gönderilen kardeşlerden biri yüksek hızlı bir roket tarafından uzaya fırlatılmış ve orada bir seyahate gönderilmiştir. Uzun bir zaman sonra evine döndüğündeyse ikiziyle yaş ve vücut olarak büyük bir farklılık ile karşılaşmıştır. Dünyada kalan ikizin daha hızlı yaşlandığı çünkü dünyadaki zamanın daha hızlı aktığı düşünülmektedir. Bu bir paradoks değil bir ikilemdir.

    Beyler bu çözümde mantık hatası var. Neden mi. Şöyle anlatayım.

    Siz süper hıza sahip birisiniz. Diyelim ki Flashsınız. Teknik olarak siz diğerlerinden daha hızlı değilsinizdir. Zaman sizin için daha yavaş akıyordur(Eğer anlamadıysanız quicksilver ın x-men apocalypse sahnesini açın izleyin)

    Diyelim ki ışık hızında hareket edebiliyorsunuz. Mesela anneniz sizi bakkala yollamak istiyor. iki ekmek al ge... demeden çoktan ekmeği alıp gelmiş olursunuz değil mi?

    Bu böyle işlemez. Eğer olayı sizin bakış açınızdan izlersek siz aslında olayları normal görürsünüz. Sanki sizin hızınız sabit kalmış da etrafınızdakiler yavaşlamış gibi algılarsınız. Siz yine parayı alır, ayakkabılarınızı giyer, ekmeği seçer ve poşete koyarsınız.

    Yani siz 1 saniyeyi 1 yıl gibi geçirirsiniz. Bu yüzden uzaya çıkan ikiz uzayda eğer 10 yıl kalırsa bu onun için kat kat uzun bir periyot olarak algılanmalı ve dünyadaki ikizinden yine kat kat yaşlı olmalıdır.

    Edit:Adamın biri demiş ki çizgi romandan örnek mi verilir?

    Mal herif özel göreliliğin formülünü yazsam anlar mısın?

    Edit-2: Çizgiromandan örnek verilir mi diyen panama teşekkür ediyorum. Hatasını anladı. Bi de beyler aynı soruları sormayın. Tekrar tekrar yazdırmayın. Sizle aynı soruları yazan kişilere verdiğim cevaba bakın.

    Edit-3:Hareket süresi durağan sürenin oranı kök içinde 1-(hızın karesinin ışık hızının karesine oranı) oranına eşittir. Böyle anlatmayı ben de bilirim amk embesil. Senin gibi aptallar yüzünden Flash metaforunu verdim.

    Edit-4: Beyler bu son başlıklarım trendde ilk sayfaya girdiğinde trendden kaldırılıyor bir şekilde. Modların el atmasını istiyorum.
    ···
   tümünü göster