/i/Soruları Alayım

  1. 776.
    +4
    Bilmiyorum emek verip yazmışsın ama bence bu olaylar bu kadar basite indirgenebilir şeyler olamaz . Buradaki ufku dar insanlara kendi bildiklerinden biraz daha fazla şey gösterdiğin için seni yol gösterici olarak falan görmelerini istemem. Bi insanın o anki dış görünüşüne bakarak veya hareketlerini, konuşmasını analiz ederek o insan hakkında çıkarım yapabilmek saçma yerlere de zütürebilir. Atıyorum kişinin üzerinde kedi tüyünün olması kedi sevdiğini değil, kedi seven anneannesinin eline bulaşan tüyle kişinin yakasını düzelttiği, veya kafeye girip oturduğunda garsonun temizlemeyi unuttuğu kumaş taburede bir önceki kedi tüylü yataktan kalkıp oraya oturan müşterinin sırtından kalan bir tüy kalmış olabilir. Hatta sadece bir kediden bulduğu tüyü kedi tüyünden her ne kadar nefret etse de kendi korkularının üzerine gitmek için alıp koluna koymuş olabilir. Bunu bilemezsin. Sherlock dizisini izledim. Özellikle "Sherlock kitabı al" ve "Youtube'a NLP yaz çıkar" tarzı yazılarını görünce bilgilerin bi an Sherlock izledikten sonra gaza gelip onu benimsemiş küçük bir çocuk gibi geldin. Barnum etkisi demişsin. Bununla ilgili baya trend vardı zamanında buralarda. Barnum etkisiyle ilgili hemen şurada bile herkesin istisnasız benimseyeceği cümleler kurabilirim ki bu etkinin farkında olan burç yorum sayfaları bilimsel adını bilmeden bunu uyguluyor yani çok da farklı bir yerde değilsin bu açıdan. Bunun için her türlü insanın hayatlarından(bu da dünyadaki her insan) tecrübelerini bilmedikçe bu çıkarım olayları gereksiz. Burdaki insanlar da "Eheheh kızı aşıq edecem mq" düşüncesiyle geliyor çoğunluk. Senin dediğin zaten olan şeylere bilimsel isim vermek. "Sevdiğim kız pizza seviyorum diyince ben http://imgur.com/0Y5Dy7y in biraz karmaşık anlatılmış hali. Ha ayrıca bir insan muhafazakar olacak kadar cahil ve düşünme yeteneğinden mahrumsa zaten ortalama bi insan tarafından yönlendirilmeye ve kontrol edilmeye eğimlidir. Tartışalım dersen mesaj atman yeter hiçbir şekilde tamamen haksızsın demiyorum ama genel olarak yanlışsın. Sadece zeka gerek, bilgi değil(Az önceki bütün insanların tecrübelerini bilmek harici bilgi değil).
    ···
    1. 1.
      -1
      beklediğim entry aq
      ···
    2. 2.
      0
      ilk önce güzel eleştirmişsin bunun için teşekkür ediyorum.

      Ancak senin bahsettiğin durum (yani kedi tüyü olayı) direkt olarak bir şeye yorumlanamaz. Çıkarımda elindeki tek bir bilgiyle bir kişi hakkında çıkarım yapamazsın.

      Eğer üzerinde bir kedi tüyü varsa birinin kedi besleyip beslemediği olasılığını şu şekilde yargılarsın

      -Hayvansever mi?

      -Bir hayvan besleyecek ekonomik duruma sahip mi?

      -Hayvan beslemeye karşı bir görüşe sahip mi?(Yani mezhebi falan)

      -Nereden geldi?

      Eğer elinde bu soruların cevabı yoksa "aaaa ayağında kedi tüyü var kesin kedi besliyo" demek yanlış olur.

      Önerdiğim kaynakları da bu kadar basite indirgememin sebebine gelirsek. Herkes aynı soruyu Dün akşamdan beri soruyor.

      "Panpa kaynak ver"

      "Panpa nerelerden çalışayım"

      Ben de o ara herkese aynı şeyi yazmaktan sıkılmıştım. Bu yüzden öyle basit bir şekilde açıkladım ancak daha sonradan düzenleyip yeniden yazdım.

      Ve çıkarım dediğimiz şey "sevgilim pizza yiyo hadi ben de yiyeyim" den bir tık ötededir. Bu bu kadar basit bir şey olsaydı günlük hayatta herkes tarafından kullanılırdı ve kimse telkin yemezdi, reklamcılık diye bir şey olmazdı. Eğer başka sorun varsa tartışalım burdan.

      Bu arada barnum etkisi sadece başlangıç içindi. Daha anlatacağım ileri teknikler var.
      ···
    3. 3.
      +1
      Rica ederim ne demek fikirlerimi paylaştım sadece. Kedi tüyü örneği aklıma gelen ilk örnekti Sherlock'ta vardı ordan çağrıştı. Ben de diyorum ki o kedi tüyünün orda olmasına kişinin "hayvansever mi?" olup olmadığı sorusunun hem evet hem hayır cevabının sonuçları sebep olmuş olabilir. "Ekonomik duruma sahip mi?" Sorusuna evet cevabının da hayır cevabının da hangisinin o tüyün orda olmasına sebep olduğunu bilemeyiz. Yazına bakarsak o zaman diğer ayrıntılara bakıp analiz çıkarmak gerek diyorsun ama böyle de yüzlerce hatta binlerce soru sıralanır ve hepsinin evet-hayır cevapları olur. Bu evet hayırları bilmek de ilk entryde yazdığım gibi her insanın kişisel tecrübelerini bilerek mümkün olabilir(ondan bile emin değilim ama en olası ihtimal o gibi geliyor. Kişiyi ilahi bakışla incelersek tersi olabilir. Zaten o bakışla inceleyecek kapasitemiz olsa çıkarıma gerek kalmaz.). Genel kişi analizlerinde doğru çıkanlar olmuyor mu tabi ki oluyor. Fiat doblo için enişte arabası diyorlar ya, onun gibi. Veya deri ceket giyen birinin rock sevme ihtimali veya motor kullanıyor olma ihtimali gibi. Ama hiç biri tamamen doğru olamaz bu yüzden çoğu duruma göre çıkarımlar anlamsız kalır ve soruları bu kadar sıralayabilmek için elimizde gözlemlenecek o kadar ayrıntı olmayabilir ki olur da sıralasak bile neyi neyin getireceğini bilemeyiz.
      ···
    4. diğerleri 1
   tümünü göster