/i/Yazılım

Umuyoruz ki geleceğin yazılımcıları bu altinciden çıkacak!
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +18 -2

    dns muhabbeti nasil calisir eminim merak etmiyonuzdur, hatta haberiniz bile yoktur. belki ferreci arkadaslar gugil dns falan o muhabbetlere az bucuk bakmistir ama konu o kadar sig bi konu degil pampalar. olaylar cokacayip.

    vallah bak.

    bu dalga nasil calisir



    resmi aciklayalim, sen diyon ki gugil.com gelsin. bu istegin ilk once gidiyo senin isp dns serverina. o diyo ki haci bu domaini bilemedim ben daha yetkili birine sorayim. oradan gide gide sonunda gugil.com un ipsini bilen bi isp dns serverina denk geliyo senin bu istegin. sonra bu ip adresi bilgisi geldigi yoldan done done sana kadar gelip gugilin icerigini gosteriyor.

    bu donguyu bi kere yaptimmi bi sureligine senin isletim sisteminde, browserinda tutulur, bi daha gugil.com yazdiginda direkt olarak bi onceki ip adresine gidersin yani bi daha onu cozmekle ugrasmaz. arada sirada tabi bu onbellegi temizliyor falan sonra gibinti problemi olmasin diye.
    ubuntu da mesela dns cache yok yaptigin her istekte domaini tekrar cozuyor ama chrome yine de o cache i tutuyor. windows kendi icinde de dns cache tutuyor o cache i temizlemek icin ipconfig /flushdns demen gerekiyor falan filan.

    bu konuyla alakali uc bes terim var,
    NS record (name server) - domain/subdomain icin dns sunucularini belirtir.
    MX record (mail exchange) - mailleri kabuletmek icin mail sunucularini belirtir.
    A Record (address) - ip adresine bi ad vermek icin kullanilir (gugil in ip adresine gugil.com demesi gibin bisey)
    CNAME (cannonical) - baska bir cname veya A kaydina isaret eder. (gugil.com icin bir A kaydi varken, http://www.gugil.com adresi icin gugil.com u isaret ediyosun)

    boyle anlatinca kolay geldi dimi, yaban cakali seni.




    son soz


    ulan bu yazilari burada degil blog umda daha usturuplu bi dille yazsam sektorde sinif atlarim ama gel gelelim hem o ciddi dili sevmiyorum hem de panpalarim da biseyler ogrensin en azindan asina olsun istiyorum. buralardan uc bes minimal dimayi sektore kazandirmak cogu seyden degerli bence. hadiyin iyi bilgilenmeler.


    ···
   tümünü göster