/i/Yazılım

Umuyoruz ki geleceğin yazılımcıları bu altinciden çıkacak!
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +17 -2
    bu yazı için türkçe kilevye buldum kaynatasını gibtiklerim, değerinizi bilin.





    yazılıma yeni başlamış, mobil dalga dümenlerinden başlayıp 'ulan daha javayı tam çözmedik backend i nasıl yazacağız alimünyum' dıyen minimal dimağları duyar gibiyim. gelin buraya kaynatasına atladıklarım, kaçışınız yok, o işin de kolayı var.

    google abimiz bu dimağların sesini duymuş olacak ki bu konuya inceden bi el atmış. push notification olsun, bı db olsun, kullanıcıların hareketleri vs kullanım dalgalarını analiz etme olsun bu gibi işlere yarayan bi araç olaraktan firebase i yapmış, fakirler için de bele$ kullanım sunmuş.





    neler yapabiliyoz bunla?



    sana ne lazım? uygulama yönetimi, real-time database, kullanım takip, veri depolama, bildirim gönderme gibi şeysileri sırf bu araçla yapabiliyosun diye iki saattir anlatıyoruz lan. (bkz: react native) ile yaptın diyelim cross platform uygulamanı, diğer ihtiyacın olan her şeyi de bu firebase sağlıyor işte.





    cloud messaging



    FCM - Firebase Cloud Messaging servisiyle de şimdiye kadar geliştiricilerin anlık bildirim - push notification göndermek için kullandığı GCM - Google Cloud Messaging’ in yerini alacak olan Firebase, bildiğimiz tablolar ve sql yerine verileri root-child şeklinde organize edilen json veri parçacıklarında saklıyor. (burası alıntı)





    build for any device



    hangi cihaza yazdığın fark etmez demiş gugıl abimiz, her dile destekleri var imiş, sdk yı kullan oldu bitti. diyelim çok acayip gugılın sdk yapmadığı bi dil mi kullanıyosun, adm diyor ki git bizim rest api ı kullan. kendi sdk nı yaz istersen, keyfinin kahyası mıyım alüminyum.





    build fast



    kendimi başkanlık modelinin propagandasını yaparken başbakanlık makdıbının ne kadar saçma bişey olduğunu anlatan binali yıldırım (hemşerimdir, laf edeni giberun) gibi hissettim. bi mobil aplikasyonun backend ini yazıyorum şuanda ama daha küçük ölçekli uygulamalar için öyle çok uçan kaçan egzantirik bişey yapmıyosanız backend develöpment için ekstra iş gücüne, sörvıra carta curta ihtiyacın yok haci, bak bunu muallaklement *iplement)" >*~ ediyosun uygulamana, backend derdin kalmıyor. yok database makinesi taklaya gelmiş, yok veb sörvır konfikrasyonunda şunu şöyle yapmışız falan öyle dertlerin olmuyor haci burada, her şey gugıl kalitesi ve güvencesi altında işliyor.





    kimler kullanıyor?



    Twitch demişki; yayınlar başladığında kullanıcıları bilgilendirmek amaçlı Firebase’ i kullanıyoruz.
    LiveMinutes demişki; ekip çalışanlarının aynı dökümanlar üzerinde çalışabilmesi, yorum yapabilmesi ve video lu chat yapabilmesi için Firebase’ i kullanıyoruz.
    Adolf Hitler: Firebase'den aldigim tadi baska hicbir seyden almadim...
    belki bilardo...
    ama yok lan yok firebase daha iyi...
    alayını görmek içün: https://www.firebase.com/customers/





    son söz



    girişte de dediğim gibi, bi fikriniz var, ulan backend e mi gircem mobil develöpmente mi gircem diye kafanız karışmasın, firebase haricinde veya firebase ile kullanabileceğiniz başka servisler de mevcurt. uygulamanızın bi kısmında bi amaç için firebase kullanıp başka yerlerinde başka servislerden de yararlanabilirsiniz yani hacılar veya sizin ihtiyaçlarınızı daha çok karşılayan muadili başka bi servis bulabilirsiniz, bu dünyada böyle şeyleri geliştiren güzel insanlar, bunları kullanacak zehir gibi kafaya sahip minimal ve gocumal dimağlar var. önünüzde engel kalmasın yapıştırın alüminyum!


    ···
   tümünü göster