1. 126.
    +3
    Unutmadan ekleyeyim 1 mayıs 1959 tarihinde yani DP iktidarında ismet inönü bine yakın demokrat partili taratından uşak'ta taşlanmış ve kafasından yaralanmıştır.

    Uşakta taş yağmuruna tutulan ismet inönü Kimdir ?

    Mustafa ismet inönü (d. 24 Eylül 1884, izmir - ö. 25 Aralık 1973, Ankara), Osmanlı döneminde albay, Cumhuriyet döneminde orgeneral ve eski Genelkurmay Başkanı olan, cumhuriyetin ilanından sonraki Türkiye'nin ilk başbakanı, ikinci başkan, istiklal Madalyası sahibi asker ve siyasetçi. Cumhurbaşkanlık görevini Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatından 1 gün sonra 11 Kasım 1938'den 22 Mayıs 1950 tarihine kadar sürdürmüştür.

    CHP Kurultayı tarafından kendisine "Milli Şef" unvanı verilmiştir. inönü, Kurtuluş Savaşı'na katılmış ve Lozan Antlaşması'nı imzalamış, birçok defa başbakanlık görevini üstlenmiştir. 1925-1937 yılları arasında 12 yıllık kesintisiz başbakanlık süresi olmakla birlikte, toplam 17 yıl 11 ay ile Türkiye'de cumhuriyet tarihinin en uzun süreli başbakanlık yapmış kişisidir.

    Çatışma/savaşları:

    31 Mart Ayaklanması
    Balkan Savaşları
    I. Dünya Savaşı
    (Kafkasya Cephesi · Sina ve Filistin Cephesi)
    Türk Kurtuluş Savaşı
    (Batı Cephesi)

    O gün kurtuluş savaşının kahramanlarından ismet Paşa'yı taşlayanlar 15 Temmuz'da gencecik erleri kemerle dövmüşlerdir. Lanet olsun böyle vatan sevgisine.
    ···
   tümünü göster