/i/Devlet

  1. 1.
    +1
    21* Düşman askerini görmesi şarttı. Yanına yaverini, emir subayını ve doktorunu alıp ilerlemeye başladı. Askerler geride kalmıştı.

    22* Fakat arazi şartları olumsuzdu. Atlar ilerleyemiyordu. Atları bıraktılar. Bu kez yaya olarak ilerlemeye başladılar. Sadece o ve üç kişi.

    23* 25 Nisan sabahı... Mustafa Kemal ve üç adamı, ordu arkalarında kalmış, yürüyorlar... Conkbayırı'na kadar ilerlediler.

    24* Bu sırada ingiliz askerleri kıyıya çıkmış ve bölgeye hakim 261 rakımlı tepeye varmış. Kıyıda bulunan az sayıda Türk askeri ezilmiş.

    25* Sahil kaybedilince, erler kaçmaya başlamış, Conkbayırı'na doğru tırmanmışlar.. Mustafa Kemal ve üç adamı da orada... Peşlerinde düşman.

    26* Erler mermisiz. Mustafa Kemal ve üç adamı yalnız. Atlar yok. 57. Alay geride. Düşman Mustafa Kemal'e kendi askerlerinden daha yakın.

    27* Tarihi bir an, muazzam bir kırılma. Düşman, Mustafa Kemal'i oracıkta öldürebilir ve komutansız kalan 57. Alay telef olabilir.

    28* Söz Mustafa Kemal'de: "Mantıki bir hüküm müdür, yoksa refleks midir bilmiyorum, kaçan askerlere düşmandan kaçılmaz, dedim."

    29* "Cephaneniz yoksa, süngünüz var, dedim ve bağırarak süngü taktırdım. Askerler süngü takıp yere yatınca, düşman askeri de yere yattı."

    30* Mustafa Kemal'in de dediği gibi... Düşman karşısında mermisiz, az sayıda asker ve alay komutanı olduğunun farkında değildi.
    ···
   tümünü göster